Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Akce - propustnost skel

Jeseník - Policisté odzkoušeli přístroj na měření propustnosti autoskel 

 

Jeseničtí policisté uspořádali ve středu 21. prosince preventivní akci zaměřenou na propustnost autoskel, protože jedním z předpokladů bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je dodržování zásady dobré viditelnosti - jednodušeji účastník provozu musí co nejlépe vidět a také být viděn. Mezi řidiči je totiž veliká móda pořizovat si tmavé folie na předních bočních sklech, aby je ve voze nebylo příliš vidět. Tímto však porušují zákon. Například chodec, který přechází silnici, potřebuje s řidičem navázat oční kontakt, díky kterému si může být jist, že ho řidič zaregistroval. Z tohoto důvodu je stanovena minimální hodnota propustnosti skel, a to na 70 % (v případě, že řidič není za sklem vůbec vidět, je propustnost pod úrovní 20 %).

vyhovující sklovyhovující sklo

 

 

 

 

 

 

 

 

Vozidla, která nesplňují minimální hodnoty, jsou nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích a řidičům by se mohlo stát, že budou muset svého motorového pomocníka odstavit a nebudou moci jet dál. Na místě pak budou muset zaplatit blokovou pokutu do 2.000 Kč nebo může být celá věc oznámena správnímu orgánu k projednání, kdy ve správním řízení řidiči hrozí pokuta od 5.000 do 10.000 Kč, zákaz řízení v rozmezí 6 měsíců až jednoho roku a odečet 5 bodů z karty řidiče.

tak tahle to vypadat nemátak tahle to vypadat nemá

 

 

 

 

 

 

 

 

Protože to je pro jesenické řidiče novinka, během preventivní akce nebyly uloženy žádné sankce. A, že to nevypadalo moc růžově, o tom mluví i čísla. Během dvou hodin policisté zastavili desítku vozidel s tónovanými skly. Bohužel ani jedno nesplňovalo danou normu. Naměřené hodnoty se pohybovaly mezi 25 až 50 %. Protože se jedná o složitější problematiku, přímo na místě policisté řidičům vysvětlili všechny okolnosti.

Víme, že mnoho řidičů si již zakoupilo svůj vůz s tónovanými skly a nejsou si jisti, zda by po Novém roce, kdy začne ostrý provoz měření i se sankcemi, prošli takovouto kontrolou. Z tohoto důvodu Policie ČR v Jeseníku nabízí přeměření skel. Podle zájmu budou určeny dva až tři termíny měření, na která se budou moci zájemci dostavit. Pokud i vy máte zájem o tuto službu, ozvěte se na tel. č. 974 773 208 nebo 602 257 459.


por. Ing. Tereza Neubauerová

21. prosince 2011

vytisknout  e-mailem