Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Auto není trezor

Tři případy vloupání do vozidla v krajském městě  

Oznámení o třech případech násilného vniknutí do vozidla a krádeže věcí z něj včera 9. 12. 2010 přijali hradečtí policisté. Čas spáchání uvedených krádeží je v době od středy 8. 12. 2010 19:15 hodin do čtvrtečního rána. K vloupáním došlo v ulicích Velká, V Lukách a Haškova v Hradci Králové. Z vozidel si dosud neznámý zloděj odnesl například navigaci, autorádio, či pánskou taštičku uloženou na sedadle spolujezdce.

U vozidla značky Ford Tranzit zaparkovaného na pozemku u rodinného domu v ulici Velká byl spatřen muž, který opouštěl pozemek se zaparkovaným vozidlem. Tento chvíli po půl čtvrté ráno utíkal z místa činu ulicí Velká směrem k centru.
Jednalo se o mladíka zhruba ve věku do 20 let, štíhlé postavy, vysoký cca 170 cm. Oblečen do lehčí bundy do pasu tmavé barvy, kalhot rovněž tmavé barvy, na hlavě měl zřejmě nějakou tmavou čepici, nebo měl tmavé vlasy. Při tom co pronesl slovo „nic“, na dotaz co na pozemku dělá, bylo patrné, že zřejmě mutuje.

Tímto žádáme případné svědky o sdělení poznatku k osobě, muže nebo k jeho dalšímu pohybu. Informace nám sdělte na jakékoliv služebně Policie ČR, nebo využijte bezplatné telefonní linky na čísle 158.


Jak snížit riziko vykradení motorového vozidla?

Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž Vašeho domu, abyste na vozidlo viděli.

Auto není trezor
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze! Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.

Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia či vozidla dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel nikdy ve vozidle nenechávejte a vyjímejte také kódovou kartu autorádia. Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor.

Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Další cenné rady
Lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého vloupává, volejte ihned Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost např. vašich sousedů zachrání vozidlo právě vám. Nezapomeňte na vhodné pojištění.
Zvažte instalaci bezpečnostních prvků, jako jsou mechanické zábranné prostředky nebo elektronické alarmy.

NEDEJTE ZLODĚJŮM ŠANCI!


Další důležité informace na www.rokzabezpecenivozidel.cz


Čtěte také:

Zloděj ničil a kradl - zpravodajství z Trutnovska
Krádež vozidla – zpravodajství z Trutnovska
Auto terčem útoku zloděje – zpravodajství z Královéhradecka
Krádež věcí z vozidla – zpravodajství z Královéhradecka

 

nprap. Jan Čížkovský
10. 12 2010
 

vytisknout  e-mailem