Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Berete si ho z lásky? Ne, přeci za peníze.

Východní Čechy - odhaleni organizátoři fiktivních sňatků 

Jednou z možností legalizace pobytu cizinců na území České republiky je uzavření manželství s naším občanem. V poslední době i na východě Čech narůstá zjištěných sňatků Čechů s cizinci uzavřených za finanční odměnu. Pro cizince z tzv. třetích států je to možnost získat povolení k přechodnému pobytu v České republice a možnost volného pohybu v Schengenském prostoru.
Po několikaměsíční usilovné práci se policistům ze Skupiny dokumentace Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Hradec Králové podařilo odhalit organizátory, kteří sháněli ženichy a nevěsty pro cizince. Dva muži jsou podezřelí z trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Oba již minimálně v sedmi případech zajistili občanům České republiky možnost uzavření účelových sňatků s občany třetích zemí. Tyto sňatky organizovali, zařizovali a financovali potřebné náležitosti jako jsou víza, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, letenky, ubytování a obřad.
Organizátoři těchto účelových sňatků si typují lidi ze sociálně slabších vrstev. Finanční odměna přibližně 1.200 € je pro takové lidi velmi lákavá, k tomu zaplacená letenka do ciziny a všechny výdaje spojené s pobytem. Tito lidé si však neuvědomují, jaké komplikace si tím mohou způsobit, včetně trestního postihu. Ne všichni se ale slíbené částky dočkají, protože celá anabáze sňatkem nekončí. Organizátorovi však skončí v kapse okolo 4.000 €.
Jak taková svatba probíhá? Svatby se konaly na Kypru, kde je velké azylové zařízení, z kterého pocházejí zájemci o sňatek, nebo přímo v Nigérii. Z České republiky většinou odlétají najednou dvě nevěsty, aby si mohly navzájem svědčit. Přiletí do ciziny, kde na ně čekají ženiši. Obřad je již předem domluven a zařízen. Svatba proběhne a nevěsta po nějaké době odletí zpět domů. Manžel, jako rodinný příslušník občana Evropské unie, si na české ambasádě zažádá o turistické vízum, se kterým má povolen vstup na naše území. Po příletu k nám si nechá přeložit oddací list do českého jazyka a přes zvláštní matriku v Brně si zažádá o český oddací list. S tímto oddacím listem a dalšími náležitostmi pak žádá o povolení k přechodnému pobytu. Po dvou letech přechodného pobytu si pak může žádat o trvalý pobyt.
Policisté mají podezření na uzavření fiktivních sňatků v dalších nejméně patnácti případech. Například v jedné malé východočeské vesničce je za cizince provdaná paní, její dvě dcery i její sestra. Všechny ženy mají za manžely občany Nigérie.
V loňském roce byly odhaleny čtyři fiktivní sňatky.

vytisknout  e-mailem