Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace a rady

Na těchto stránkách se dozvíte rady odborníků k možnostem zabezpečení objektů. Ať už se rozhodnete investovat do zabezpečení nebo ne, bude vždy rozhodující lidský faktor. Je totiž jedno, jestli máte kvalitní dveře, pokud nezamykáte. Jestli máte alarm, ale nezapnete ho kvůli možným falešným poplachům. Nebo jestli máte okna s ochrannými fóliemi, pokud zůstane okno při odchodu otevřené. Na co tedy nesmíme zapomínat? 

Základem je zamknout a zavřít okna
Zavírejte při odchodu z objektu všechna okna a zamykejte dveře. Zamykat se ale rozhodně vyplatí, i když jste doma. Odcizit cennosti z předsíně může být totiž otázkou několika vteřin. Okna či balkonové dveře by neměly zůstat otevřeny ani na tzv. mikroventilaci - překonání nezajištěného okna je pak velmi snadné.  

Vhodné označení objektu
Na zvonek, schránku a dveře uvádějte pouze vaše příjmení v množném čísle, bez titulů.

Neupozorňjte na svoji nepřítomnost
Odjíždíte-li na delší dobu z domovva, informujte o svém odjezdu pouze nejužší okruh lidí, kterým věříte. Domluvte si s důvěryhodnou osobou vybírání poštovní schránky či třeba větrání, aby nebylo na první pohled jasné, že nejste doma. Nesdílejte informaci o svém odjezdu nebo fotky z dovolené na sociálních sítích. A v neposlední řadě neschovávejte klíče na osvědčená místa (pod květináč, rohožku apod.). Svěřte je důvěryhodné osobě.

Připravte okolí domu na svůj odjezd
Vytvořte před objektem přehledný prostor, aby si sousedé mohli všimnout nezvaného návštěvníka. Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část vašeho objektu. Nezapomínejte ani na dobré osvětlení objektu. Z okolí domu odstraňte všechno nářadí i žebříky, těch by mohl zloděj využít k vniknutí do domu, garáže nebo zahradního domku.

Nechlubte se cennostmi
Nevystavujte zbytečně cenné předměty, nehovořte o nich, chraňte je. Nechlubte se před cizími lidmi, co máte doma cenného. Nejdražší cennosti ukládejte do sejfu v bance. Označujte si cennosti, připravte jejich soupis a nechte je pojistit.

Udržujte dobré vztahy se sousedy a dávejte pozor na cizí lidi
Dobré vztahy se sousedy a obezřetnost vůči podezřelým osobám se už mnohokrát vyplatily. Do obydlí dovolte vstoupit jen osobám známým a důvěryhodným. Mějte se na pozoru před lidmi, kteří chodí ode dveří ke dveřím a nabízejí všelijaké podnikání s možností slušného zisku, různé zboží a služby. Mohou to být tipaři nebo podvodníci.

Chovejte se obezřetně, pokud se k vám někdo vloupal
Pokud při návratu domů přesto zjistíte, že máte rozlomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna apod. je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158. Dovnitř nevstupujte, pacahtel může být stále uvnitř a mohl by vás ohrozit. Vyčkejte na příjezd policistů v blízkosti domu. Uvnitř svého vykradeného obydlí nemanipulujte s předměty a byt neuklízejte dříve, než dorazí policisté. Víme, že nepořádek způsobil zloděj, který tam možná zanechal nějakou stopu. Úklidem a jinou manipulací s věcmi by se tyto stopy mohly znehodnotit.

Zdokumentujte si cenné věci a svůj majetek pojistěte
Cennosti, elektroniku, umělecká díla se vyplatí zdokumentovat. Pořiďte si fotografie těchto věcí (u elektroniky zachyťte i výrobní čísla) a uložte je společně se záručními listy či kupními smlouvami na bezpečné místo. V případě odcizení se tyto podklady budou hodit policistům pro pátrání a také pojišťovně pro řešení škodní události. 

vytisknout  e-mailem