Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Další speciální poradenská místa

MŘP Ostrava - 19. 1. 2015 - dvě nová poradenská místa pro osoby ohrožené domácím násilím mohou v novém roce využívat občané Ostravy 

Novinka

     Další dvě nová poradenská místa pro osoby ohrožené domácím násilím mohou v novém roce využívat občané, kteří tento svízelný problém v Ostravě řeší. Pozitivní reakce osob ohrožených, stejně jako specialistů, řešících toto nebezpečné protiprávní jednání, nás přivedlo k myšlence rozšíření této služby a zvýšení počtu předmětných míst.
     Díky podpoře Magistrátu města Ostravy jsou nyní v Ostravě k dispozici již celkem čtyři takové speciální místnosti. K obvodním oddělením policie Ostrava-střed (Masná ulice) a Ostrava-Poruba 1 (Dělnická ulice) přibylo v závěru roku 2014 také obvodní oddělení policie Ostrava-Mariánské Hory (ulice Strmá) a Ostrava-Hrabůvka (ulice Dr. Martínka). 
     Lze rovněž připomenout, že speciální poradenská místa pro osoby ohrožené domácím násilím byla zřízena poprvé v roce 2013 právě v Ostravě a inspirovala k obdobné službě oběti také další území (Jihomoravský kraj). Detaily k historii těchto místností i k problematice domácího násilí naleznete ZDE

Statistika

     I nadále v Ostravě funguje speciální tým policistů, realizujících vykázání, ale také poradenství a konzultace. Jde o tým policistů pořádkové služby a je jediný v zemi. Loňský rok s celkem 42 vykázanými náleží k létům, ve kterých se vykazovalo častěji (pro srovnání 2007 – 47 osob, 2008 – 35 osob, 2009 – 28 osob, 2010 – 42, 2011 – 48 osob, 2012 – 37 osob, 2013 - 38, 2014 – 42 vykázaných). Od roku 2007 tak ostravští policisté vykázali z domácností již víc než tři sta  násilných osob. V roce 2014 však také specialisté poskytli poradenskou pomoc či konzultaci a to téměř ve dvou stech případech.
     Též jsme vloni opakovaně vykazovali a to celkem pětkrát. Ve třech případech byla násilná osoba vykázána dvakrát, jeden „násilník“ dokonce třikrát v témže roce. Šest násilných osob nerespektovalo rozhodnutí o vykázání a bylo tak podezřelých z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 

POČTY VYKÁZÁNÍ DLE MĚSÍCE VYKÁZÁNÍ DLE VZTAHU NÁSILNÉ
A OHROŽENÉ OSOBY 
STRUKTURA OHROŽENÝCH OSOB 
     

Rok 2014 detailně

      Ostravští policisté vykázali celkem 42 osob (41 mužů a 1 ženu). Nejvíce se vykazovalo v chladnějších měsících – lednu, březnu a prosinci, vždy šestkrát. Pětkrát pak v únoru a čtyřikrát v září a říjnu. Teritoriálně je nejčastějším místem, kde dochází k vykázání, obvod Poruby (18 případů), následuje Přívoz (7 událostí) a Slezská Ostrava (6 vykázání).
      Nejčastěji byly (při incidentech domácího násilí, po kterých následovalo vykázání) ohroženy děti a to celkem 67 dětí ve věku 0 – 18 let. Mezi osobami ohroženými (u případů vykázání) bylo 33 dospělých a 12 seniorů (ve věku od 60 let a starších). Z uvedeného je zřejmé, že většina případů se odehrává v rodinách, ve kterých žijí děti.
      Jak pro děti, tak pro seniory, opět ostravská policie, zavedla do praxe speciální materiály. Jsou určeny pro informování o možnostech řešení násilí, další zas k eliminaci traumatizace zúčastněných při konaných úkonech. V rámci projektu „Místo činu? Domov!!“ vznikly jak speciální tiskoviny pro děti, tak jsou využívány hračky, které si dítě odnáší sebou domů. Pro seniory byly rovněž vytvořeny tiskoviny, s většími písmeny, lupami.
Vše detailně ZDE.

       V některých případech, kdy ohrožené osoby situaci dlouhodobě neřeší, může dojít až k fatálním následkům. Ať už jde o smrt osoby ohrožené nebo závažné následky na zdraví oběti, psychické i fyzické. Loni řešili ostravští specialisté celé spektrum událostí. Z výslechu žen vyplývá, že čelily nejen vulgaritám, ale také bití, škrcení, ranám pěstí, kopání. Následky na zdraví byly různé, od pohmožděnin, hematomů až ke ztrátovému poranění části ucha a mnohá další zranění. Oběti byly bity různými předměty, jedna z nich i pálena. Poškozené čelily atakům žárlivosti podezřelých i útokům na lidskou důstojnost, ponižování, záměrné ignoraci, komandování, plivání, pomočení, izolaci. Násilné osoby se zmocňovaly mobilních telefonů, aby je kontrolovaly. Další muž měl ženě kontrolovat osobní věci (ošacení, kabelku). Život ve strachu oběti pak nesl u oběti též další skutečnost, výrazný úbytek váhy oběti, nechutenství.

Kazuistika

      Například 45letý muž, značně ovlivněn alkoholem, měl ženu vulgárně napadat, uchylovat se k různým naschválům (vypínat troubu, když žena pekla vánoční cukroví). Přivolaná hlídka pak u muže detekovala 3,2 promile alkoholu při orientační dechové zkoušce a zjišťovala, že vulgární ataky střídají i fyzické ataky vůči ženě i dětem, protiprávní jednání stupňovalo. Muž byl tedy vykázán. Leč rozhodnutí neakceptoval a o několik dnů později zaklepal na dveře domu, z něhož byl vykázán s tím, že tam míní přespat. Tentokrát vykázala dechová zkouška hodnotu 3,2 promile alkoholu. Muž si v době, kdy byl schopen procesních úkonů, vyslechl sdělení podezření pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

mjr. Mgr. Bc. Gabriela Holčáková
19.1.2014 |  vedoucí oddělení tisku a prevence


 ODKAZY V MÉDIÍCH:  TV RELAX, ČT 1 - UDÁLOSTI V REGIONECH...STOPÁŽ(18:10 MINUT), ČESKÝ ROZHLAS (7. 2. 2015), ČT1-Události (11. 2. 2015)

vytisknout  e-mailem