Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další z kontroverzních obchodů skončil

Obchod se „sběratelskými předměty“ v Trutnově uzavřen 

Koncem minulého týdne byl definitivně ukončen prodej „sběratelských předmětů“ v dalším z kontroverzních obchodů, které odběratelům nabízejí náhražkové zboží s účinky podobnými jako při užití marihuany nebo pervitinu.
V Trutnově byl díky práci trutnovských kriminalistů uzavřen obchod v ulici Vězeňská, s názvem „SMOKE´S SHOP“, který byl v provozu s několika přestávkami zhruba od dubna tohoto roku.
Policisté 7. září v odpoledních hodinách provedli se souhlasem státního zástupce prohlídku těchto tzv. nebytových prostor. Díky informacím získaným z monitorování a prověřování prodeje existovalo důvodné podezření, že zboží prodávané v tomto obchodě mělo stejný nebo podobný účinek jako marihuana nebo pervitin a že obsahuje látky, které jsou na seznamu zakázaných látek. Policisté odebrali vzorky prodávaného zboží k provedení odborných expertiz. 
 
Prodejna byla otevírána pro zájemce nepravidelně. Nabídka na prodej fungovala mimo jiné i přes internetovou sociální síť, na které prodejci v osobním profilu i v profilu obchodu zveřejňovali, kdy bude možné u nich zboží nakoupit. Zvenku se obchod na první pohled jevil jako vcelku nenápadný obchod s běžným zbožím, například s tabákovými výrobky, vodními dýmkami, bylinkami a podobně. Uvnitř se ale v různých skrýších a pod tajemnými názvy nacházely výrobky, které podle našich informací obsahují látky s obsahem zakázaných látek nebo s účinky podobnými drogám. Zboží prodejci nabízeli například jako čističe na vodní dýmky, což byl bílý krystalický prášek pod názvem Koko nebo Vanilka, či bylinné směsi pod obchodními názvy např. Mr. Brain, Hummer, Magic Garden nebo Fungees.
Šetřením kriminalisté zjistili, že jeden z obchodníků provozoval obchod stejného charakteru už v Polsku a v okamžiku, kdy na celém území Polska došlo k zákazu prodeje a uzavření celé sítě těchto prodejen, přesunul svoje aktivity do České republiky.
 
Policisté se případem i nadále aktivně zabývají. V souvislosti s prodejem v trutnovském obchodě prověřují značný okruh osob, a to nejenom organizátorů prodeje, ale i odběratelů. Jedná se o osoby jak z České republiky, tak i ze zahraničí. V době, kdy znalci budou zpracovávat odborná stanoviska a posudky, budou kriminalisté vyslýchat kromě prodejců i zákazníky, kteří do obchodu chodili nakupovat, aby zjistili, jak která nakoupená látka na odběratele působila a jaké účinky na ně měla. 
 
Na základě výsledků znaleckých posudků bude s největší pravděpodobností zahájeno trestní stíhání konkrétních osob.
 
VIDEO Z DOMOVNÍ PROHLÍDKY
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, tel. 602651187, 13:40

vytisknout  e-mailem