Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Dopravně bezpečnostní akce „ZRANITELNÍ ÚČASTNÍCI SILNIČNÍHO PROVOZU“

V návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti s účastí chodců a cyklistů v tomto období proběhla dne 17. a 18. 10. 2024 dopravně bezpečnostní akce s názvem „ZRANITELNÍ ÚČASTNÍCI SILNIČNÍHO PROVOZU“ v celém Pardubickém kraji. Akce se zúčastnila i Krajská koordinátorka BESIP Mgr. Radka Osterová. 

V průběhu akce se hlídky Policie ČR zaměřily nejen na pohyb chodců a cyklistů za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích, zejména mimo obec (povinné reflexní prvky, osvětlení a technický stav). 

Dále se policisté soustředili na pohyb cyklistů a ostatních nemotorizovaných účastníků silničního provozu ve vztahu k jejich viditelnosti i technickému stavu jízdních kol a na dodržování obecně platných ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Policisté také prováděli kontroly na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů u řidičů nejen jízdních kol. Ke zviditelnění neoznačených chodců i cyklistů bylo ve spolupráci s BESIP v průběhu akce využito reflexních pásků a dalších prostředků sloužících ke zviditelnění účastníků silničního provozu.

Z přehledu činností v dohledu nad silničním provozem v tomto období bylo zjištěno, že řidiči motorových vozidel ve 26 případech překročili rychlost danou zákonem. Dále policisté řešili přestupky za nesprávný způsob jízdy, nepoužití bezpečnostního pásu, nesprávnou jízdu v jízdních pruzích, špatný technický stav vozidel a držení hovorového zařízení, přičemž se jednalo celkem o 176 přestupků. Během této akce došlo k protiprávnímu jednání u 2 chodců a 20 cyklistů. Požití alkoholu bylo zjištěno u 5 řidičů motorových vozidel a jiných návykových látek u 3 řidičů motorových vozidel.

22. října 2024
por. Bc. Radek Bendakovský
preventista

vytisknout  e-mailem