Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dům pro seniory - další obvinění

Jihočeský kraj - České Budějovice - Kriminalisté obvinili ze dvou trestných činů další představitele společnosti, která provozovala dům pro seniory v Českých Budějovicích, jednatel společnosti je stále ve vazbě.  

Jihočeští kriminalisté plní v rámci vyšetřování případu „Domova pro seniory v Českých Budějovicích“ své slovo. Při květnovém obvinění jednatele společnosti L. a S. … z Tábora hovořili o první „vlaštovce“ této kauzy. Vystrašeným obyvatelům domova, také i v souvislosti s nátlakovými dopisy o dorovnání tzv. kauce a úhradě nájemného slíbili důkladné prověření celého případu a sjednání spravedlnosti.


Včera tak padla další obvinění. Kriminalisté zahájili trestní stíhání předsedy dozorčí rady (muž 47 let z Táborska) spol. Senior …. R….z Tábora, muže, který obě společnosti fakticky ovládal a který je již za úvěrový podvod stíhán a je ve vazbě.


Dále vyšetřovatelé obvinili osmašedesátiletého muže z Tábora, člena představenstva této společnosti a pětapadesátiletého muže z Tábora, předsedu představenstva společnosti.


Všechny tři muže kriminalisté viní ze zločinu podvodu (§ 209 odst. 1,4 písm. d) ve stádiu pokusu spáchaného formou spolupachatelství a ze zločinu zpronevěry (§ 206 odst. 1, 4 písm. d ), spáchaného také spolupachatelstvím. V případě odsouzení by mužům hrozil trest odnětí svobody ve výši až osmi let.
Obvinění muži měli podle kriminalistů po předchozí vzájemné dohodě a s úmyslem podvodně získat finanční prostředky sepsat, podepsat a rozeslat nejméně sto třem seniorům dopis-výzvu k doplnění peněžních prostředků k zajištění nájemného. Požadovali tedy dopisem dorovnat tzv. kauci (částka zhruba ve výši tří měsíčních nájmů) a také požadovali uhrazení jakoby dlužného nájemného za měsíce únor až duben 2012. To vše přesto, že prokazatelně věděli, že insolvenční správce k 31. 1. 2012 vypověděl smlouvu o nájmu nemovitosti uvedené společnosti a ta, že tedy již není oprávněna vybírat nájemné a úhrady za plnění poskytované v souvislosti s nájmem a také věděli, že ubytovaní senioři hradí nájemné a ostatní spojené platby na účet majetkové podstaty v režii insolvenčního správce. Společně se tak pokusili více jak sto seniorů podvést o celkovou částku více jak 2 600 000 korun. Při prováděném šetření mezi seniory také kriminalisté zjistili, že tyto nátlakové dopisy společnost rozesílala i již zemřelým seniorům.


Policisté naštěstí podle svého slibu konali rychle, seniory vždy zkontaktovali, vše jim vysvětlili. Zabránili tak tomu, aby vyděšení důchodci podvodníkům peníze poslali.


Nátlak na seniory je z dopisu jasně cítit, senioři dopisy kriminalistům předávali se slzami v očích a ukazovali pasáže, kvůli kterým strachy o budoucnost ani nespali.


Z dopisu: „Považujte prosím tuto výzvu za poslední pokus o smírné mimosoudní řešení…, pokud nebude dlužná částka ve stanovené lhůtě zaplacena, zahájíme soudní řízení, … projednáváním věci před soudem Vám vzniknou …. další finanční výdaje. … úroky z prodlení, náklady soudního a exekučního řízení …“


Druhá část obvinění je zpronevěra. Kriminalisté trojici mužů viní z toho, že po předchozí vzájemné domluvě s úmyslem přisvojit si cizí věc, která jim byla svěřena a získat tak finanční prostředky vybrali od bezmála 150 seniorů (obyvatelů domova seniorů v Českých Budějovicích) tzv. kauce ve výši zhruba 3 700 000 korun. Dle smluv o nájmu měli být tyto vybrané finanční prostředky složeny na konkrétním účtu společnosti. Peníze však na účtu nejsou, obvinění si je přisvojili a použili pro vlastní potřebu.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

23. října 2012

Související tisková zpráva:   http://www.policie.cz/clanek/seniori-a-podvod-za-miliardu.aspx

 

 

vytisknout  e-mailem