Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dva zaměstnanci kradli ve velkém

RYCHNOVSKO - Odcizené součástky prodávali v Polsku. 

Rychnovští kriminalisté vyšetřující hospodářskou kriminalitu ukončili v těchto dnech rozkrývání krádeží autosoučástek z objektu automobilky na Rychnovsku.Trestnou činnost začali iniciativně dokumentovat sami zaměstnanci pracující na úseku ochrany objektu. Zřejmě i proto, že jsou na těchto pozicích zaměstnáni bývalí kriminalisté, dvěma mužům polské státní příslušnosti nezákonné jednání rozhodně neprojde.
 
Ve druhé polovině února tohoto roku zmocnil zaměstnavatel pracovníka ochrany objektu k podání trestního oznámení na v té době neznámého pachatele.
Ve výrobě prokazatelně chyběly autosoučástky, zejména centrální řídící jednotky, do vozidel Škoda Yeti a Superb a automobilka zpočátku vyčíslila škodu na 1 milion korun.
Kriminalisté tedy zahájili úkony v trestním řízení a v úzké spolupráci s pracovníky ochrany objektu začali krádeže intenzivně vyšetřovat. Netrvalo dlouho a společně se dostali na stopu dvěma mužům polské národnosti, kteří z linky montáže kradli autosoučástky a poměrně sofistikovaně je z továrny vynášeli. Ukrývali je například na intimní části těla, čímž byla jejich kontrola na vrátnici velmi ztížená. Po té je převáželi do Polska, kde je prodávali buď na „černém“ trhu nebo prostřednictvím internetových portálů.
 
Ve fázi, kdy se podezření začalo potvrzovat, navázali rychnovští kriminalisté úzkou operativní spolupráci s polskou policií.
Cizince ve věku 23 a 30 let zadrželi polští kolegové na jejich území 10. 3. 2015 v okamžiku, kdy ve svém autě odcizené řídící jednotky a další autosoučástky převáželi. Oba muži se při výslechu doznali ke krádežím v celkové hodnotě 2,2 milionů korun. Při kontrole jejich skříněk v automobilce a domovních prohlídkách v Polsku se českým a polským policistům podařilo zajistit odcizený materiál v hodnotě zhruba 400 tisíc korun.   
 
Spisový materiál bude cestou právní pomoci předán dle zákona o mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech do Polské republiky, kde se budou oba muži ze svého jednání zpovídat.
mjr. Mgr. Ivana Ježková
14. 3. 2015, 9:00

vytisknout  e-mailem