Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

„Energetici“ amatéři dráty nenatahovali, ale stříhali

RYCHNOVSKO - Do sběren odvozili téměř 5 kilometrů mědi. 

Rychnovští kriminalisté objasnili více než roční sérii krádeží měděných drátů ze sloupů elektrického vedení.

Dvojice mužů (53 a 28 let) v nejméně 9 případech  od podzimu roku 2013 do prosince roku 2014 „navštívila“ několik lokalit Královéhradeckého a Pardubického kraje. Se stoupacími železy, zajištěn pásem a pákovými kleštěmi v ruce jeden z nich šplhal na sloupy elektrického vedení a odstřihával měděné dráty.  Stovky metrů neizolovaného měděného vodiče pak oba osobním autem převáželi do sběren druhotných surovin, kde je prodávali a peníze používali pro své živobytí.
Svoji riskantní  „elektrikářskou živnost“ provozovali pod rouškou noci, kdy výpadek energie mohlo zaregistrovat minimum spotřebitelů.  Na Rychnovsku jejich „odbornou činnost“ pocítili občané v Kounově, Rokytnici v Orlických horách a mezi obcemi Koryta a Kozodry (v sousedství pak spotřebitelé v Kunvaldě či Líšnici) .
Během své „kariéry“ odštípali nejméně 3 400 metrů neizolovaného měděného vodiče a nejméně 1 370 metrů sedmižílového meděného vodiče. Ty zajištovaly přívod elektrické energie k obytným domům a v některých případech k rekreačním objektům. K tomu způsobili výpadek elektřiny u pouličního osvětlení ve městě Lázně Bělohrad, a to dokonce dvakrát, v listopadu 2013 a na začátku ledna 2014, kdy ukradli celkem 205 metrů  neizolovaného elektrického vodiče, tvořícího přívod elektrické energie k systému pouličního osvětlení.

Celková škoda, kterou poškozeným majitelům způsobili, je nejméně 175.000 korun. Náklady na uvedení do původního stavu ve všech případech majitel odhadl nejméně na 180.000 korun.
Obviněné dvojici za přečiny krádeže a poškození cizí věci hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

por. Mgr. Alena Kacálková
10. března 2015


 

vytisknout  e-mailem