Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Hitem se stala jízdní kola

Jízdní kola za více než dvě stě tisíc změnila od jara svého majitele. 

Již delší dobu přetrvávají oznámení o krádežích jízdních kol. Ztrácí se kola odstavená, uzamčená na ulici, ve sklepech, kolárnách obytných domů. Mizí kola po celém městě (ul. Tržní, Krále J. z Poděbrad, ul. Dubského, sídliště Mír, ul. Čelakovského, Podskalí, obchodní zóna Katovická, v prostoru před plaveckým stadionem, ulice Povážská, Alf. Šťastného, Luční).
 
Od poloviny dubna do 30. června 2011 odcizili pachatelé ve Strakonicích celkem 18 jízdních kol za více než 200 tisíc korun.  Předmětem zájmu zlodějů jsou kola všech značek a provedení. Ztrácí se kola hodnotná, která podle slov policistů rozhodně ve Strakonicích nekončí.
 
Nejdražší jízdní kolo (zn. Rocky Mountain Slayer) v hodnotě 45 tisíc korun zmizelo tento týden ze středy na čtvrtek ze sklepa v ulici Luční. Minulý týden se pachatelé pohybovali i v ulici Alf. Šťastného a Stavbařů. V ulici Alf. Šťastného vypáčili dveře dvou sklepů, kdy z jednoho odcizili dámské jízdní kolo zn. Crossway 10 v hodnotě 6 000 korun. V ulici Stavbařů pachatele zastavily bezpečně zajištěné dveře, které se jim nepodařilo vypáčit. Přesto na poškození dveří majiteli způsobili škodu v celkové výši 1 000 korun.  
 
S ohlédnutím několik let nazpět, je možné zmínit místa, kde každoročně v době letních prázdnin dochází ke krádežím kol.  Jsou jimi prostor před plaveckým stadionem, kde mají přes léto zloději opravu na výběr, a prostor kolem řeky Otavy, okolí kempu Podskalí. Policisté Obvodního oddělení Strakonice ve spolupráci se strážníky městské policie Strakonice připravují na letní sezónu bezpečnostní opatření týkající se právě předcházení krádeží jízdních kol. Ale jen s pomocí, opatrností a důsledností samotných občanů můžeme zlodějům jejich počínání znepříjemnit a krádežím zamezit.
 
Každý cyklista by měl pamatovat na ochranu svého majetku a nedat tak žádnou příležitost zlodějům.
 
Měli bychom své jízdní kolo na ulici vždy uzamknout bezpečnostním zámkem nejlépe k pevnému bodu – sloupu, stojanu a nevzdalovat se na příliš dlouhou dobu. Ani kolo uschované a uzamčené v kolárně či kočárkárně panelového domu není pokaždé v bezpečí. Obyvatelé domu by proto měli dbát na uzavírání vstupních dveří do domu, uzamykání společných prostor a bezpečné zajištění samotného kola. Také častá kontrola těchto prostor je prevencí. Čím později majitel zjistí krádež kola, tím se snižuje šance na dopadení pachatele.
 
Pro ochranu existují také ochranné prvky, například mikročipy, jejichž umístění na sportovní vybavení zvýší šanci, že kolo nebude používat někdo jiný. Majitel si čipem označí své jízdní kolo, a do registru zadá své kontaktní údaje pro případ vrácení nalezeného kola.
 
Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, neprodleně ji ohlaste a neváhejte použít linku 158, snížíte tak náskok pachatele a jeho šanci, že zůstane nevypátrán. Oznámit bez obav můžete také podezřelý pohyb cizích osob ve sklepních prostorách domu.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
16. června 2011
 

vytisknout  e-mailem