Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jací byli v létě řidiči

Ohlédnutí za letní motoristickou sezónou na Náchodsku 

Jak jezdili řidiči po silnicích našeho regionu - výsledky dopravních kontrol
Za období letních prázdnin v období od 1. července 2009 do 31. srpna 2009 dopravní policisté náchodského regionu na našich silnicích zjistili 782 přestupků, které vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 721.000,- Kč. Dalších 61 přestupků pak policisté oznámili k projednání do správního řízení na městské úřady obcí s rozšířenou působností.  Porušení silničního zákona zjistili také u 7 cyklistů, kterým uložili v blokových pokutách celkem 3.000,- Kč. Skupina dohledu nad silničním provozem Dopravního inspektorátu Policie ČR Územního odboru Náchod v létě také při výkonu své služby zadržela 11 osob páchajících trestnou činnost.
 

VrtulníkVrtulník

Naši policisté se v tomto období v šesti případech podíleli na zajišťování kulturních a společenských akcí (asi nejznámějším z nich byl „Jiráskův Hronov“ nebo metalový festival „Brutal Assault“ v Josefově), uskutečnili celkem 11 dopravně bezpečnostních akcí, z nichž dvě byly s účastí vrtulníku - zde si můžete přečíst článek s fotografiemi a tady se můžete podívat na video.
Nejvíce dopravních přestupků řidiči páchali  překročením nejvyšší dovolené rychlosti, nesprávným způsobem jízdy a nepřipoutáním se bezpečnostními pásy či zádržnými systémy. V 70 případech řidiči měli nevyhovující stav svých vozidel, z nichž 12 závažnějších případů muselo být oznámeno na městské úřady, 58 řidičů za volantem telefonovalo (z toho byli oznámeni do správního řízení 4 lidé). Dále policisté evidují 16 nesprávných předjíždění a dvakrát nedání přednosti v jízdě, při nichž nedošlo ke střetu vozidel.
 
 
Jak řidiči bourali v regionu - shrnutí dopravní nehodovosti
Za letní období, tedy od 1. července do 1. srpna 2009,   skupina dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie ČR Náchod zpracovala 126 dopravních nehod, při nichž bylo zraněno těžce 5 osob a lehce zraněno 43 osob. K dopravní nehodě s tragickými následky v našem regionu naštěstí nedošlo. Nejvíce dopravních nehod vzniklo vlivem nesprávného způsobu jízdy, dále vlivem nedání přednosti v jízdě, následováno nedodržením rychlosti a nesprávným předjížděním. Celkem 21 řidičů z místa dopravních nehod ujelo, z toho jich byla více jak 1/3 vypátrána. Pod vlivem alkoholu se při dopravních nehodách za volantem vyskytoval alarmující počet 18 řidičů. Dále policisté z "nehodovky" zpracovali 29 trestných činů, při řešení nehod také zjistili, že 5 řidičů nákladních vozidel přesáhlo dobu řízení stanovenou zákonem pro bezpečnou jízdu. Přestupků v dopravě, při nichž došlo ke střetu vozidel, prošetřila naše složka Policie ČR v uvedeném období celkem 23. Tyto přestupky policisté vyřešili na místě s účastniky, do statistik nehodovosti je však nezahrnovali.
 
Policisté náchodského regionu se tak domnívají, že až na pár hříšníků se letní motoristická sezóna v rámci dopravy vydařila.
prap. Jaroslav Žďárský, por. Eva Prachařová
Foto Policie ČR
9. 9. 2009

vytisknout  e-mailem