Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kampaň „Zastav jízdu smrti“ se vrací ke smrtelným dopravním nehodám (II. část)

Jihočeský kraj – Ve vozidlech a na silnicích umírali lidé, fotografie připomínají tragédii. 

Jihočeská policie Vám přináší již II. díl seriálu, ve kterém Vám připomíná v krátkých popiscích a především fotografiemi tragické dopravní nehody letošního
společné logo.png
roku. První díl byl zveřejněn na konci dubna, viz. http://www.policie.cz/clanek/kampan-zastav-jizdu-smrti-se-vraci-ke-smrtelnym-dopravnim-nehodam-i-cast.aspx a bohužel smrtelných dopravních nehod na jihočeských silnicích od té doby přibylo.
 
Od počátku roku se v Jižních Čechách stalo již více než 1 400 dopravních nehod, z toho 23 nehod mělo tragické následky – umírali lidé. Na našich silnicích tak od počátku roku zbytečně zemřelo již 28 osob! A přitom stačilo tak málo, aby všichni dodržovali pravidla silničního provozu, aby každý z nás byl zodpovědný a opatrný. Zemřelo hodně mladých lidí, jejich zbytečná smrt je traumatizujícím zážitkem pro jejich rodiče a příbuzné, kteří se s touto tragédií budou potýkat po zbytek života. Podívejte se na fotografie a přemýšlejte, až budete sedět za volantem nebo se pohybovat po silnici, zda děláte vše, jak máte, abyste neskončili jako tyto oběti.
 
DN č. 8 – Odpolední jízda šestapadesátiletého cyklisty u obce Chotýčany na Českobudějovicku skončila dne 21. února tragicky. Ze své vyjížďky se už domu nevrátil. Jeho cestu přerušila srážka s vozidlem značky Škoda Octavia, které řídil šestatřicetiletý muž. Cyklista jel podle pravidel, řidič vozidla však ne. Nevěnoval se řízení, na postupně se zužující silnici jel příliš rychle a cyklistu u pravé krajnice srazil. Ten na místě zemřel.  Stačilo jediné, jet opatrně.
 
DN č. 9 – Životní cesta dvaadvacetiletého muže skončila počátkem března na křižovatce ulic Husova – Strakonická v Českých Budějovicích. Se stejně starou dívkou jel vozidlem značky Mini Cooper. Ve vysoké rychlosti nezvládl řízení a vylétl s vozem mimo silnici, kde narazil do billboardu. Na místě zemřel. Dívka měla štěstí, že vyvázla jen se zraněním. Rychlá, riskantní jízda ho stála jeho mladý život.  
 
DN č. 10 – Náraz do autobusu nepřežil v polovině března osmadvacetiletý řidič vozidla značky Renault. Autobus stál zaparkovaný na točně v Dobré Vodě. Muž jel příliš rychle, nezvládl řízení a dostal smyk. Narazil do autobusu a zůstal zaklíněn ve svém vozidle. Utrpěl natolik závažná zranění, že jim následně v nemocnici podlehl. Zbytečný hazard – zbytečná smrt.
 
DN č. 11 – Muž středního věku projížděl ve večerních hodinách v polovině března ve vozidle značky VW po silnici I. třídy nedaleko obce Hliniště. V tu dobu na silnici ležely dvě osoby – muž a žena. Z dosavadního šetření vyplývá, že byli dosud živí a jejich počínání bylo pokusem sebevraždy.  Řidič je však přehlédl a najel na ně. Oba na místě zemřeli. Případ stále řeší prachatičtí kriminalisté, kteří zjišťují, do jaké míry mohl řidič střetu zabránit.
 
DN č. 12 – Dva lidské životy zbytečně vyhasly koncem března v Českých Budějovicích. Ujíždění před policisty, rychlá a riskantní jízda přinesla smrt. Obrovský náraz do stromu zcela zdemoloval vozidlo značky Audi a připravil o život čtyřicetiletého řidiče a jeho spolujezdkyni. Proč takový hazard? Řidič se chtěl vyhnout policejní kontrole…
 
DN č. 13 – Smrt chodce u obce Rovná na Strakonicku koncem března. Starší muž šel v nočních hodinách po silnici. Neměl žádné reflexní prvky ani nebyl jinak osvětlen. Přehlédl ho řidič vozidla značky Škoda Octavia. Došlo ke střetu, chodec po prudkém nárazu zemřel. Strakoničtí kriminalisté nehodu dosud neuzavřeli, zjišťují, kdo byl na vině. Každopádně chodec mohl pravděpodobně žít, kdyby respektoval základní pravidlo VIDET - BÝT VIDĚN a měl na sobě reflexní oblečení nebo reflexní doplňky.
 
DN č. 14 – Železniční přejezd v Kardašově Řečici byl počátkem dubna místem tragické dopravní nehody. Šedesátiletá žena jela ve voze značky Hyundai a nejspíš nedávala pozor, protože vjela na přejezd přesto, že fungovalo světelné a zvukové signalizační zařízení. Žena jako by neviděla a neslyšela a najela přímo pod vlak. Neměla šanci přežít. Zemřela na místě. Chvilka nepozornosti ji stála život.
 
DN č. 15 – Počátkem dubna zemřel u Neplachova starší cyklista. Vlastní vinou. Bez ukázání změny směru jízdy vyjel na svém kole z krajnice směrem doprostřed silnice I. třídy, přímo před projíždějící vozidlo značky VW. Řidič nestihl zareagovat a cyklistu srazil. Ten na místě zemřel. Přitom stačilo tak málo, jako odbočující cyklista včas ukázat vozidlu za sebou, že měním směr jízdy. Zemřel vlastní chybou, zbytečně.
 
Fotografie nás vrací na místa těchto smrtelných dopravních nehod. Na místa, kde umírali lidé. Policisté apelují: Řidiči, začněte jezdit podle pravidel, ať „ZASTAVÍME JÍZDU SMRTI“!
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
27. května 2014
Odkazy do noveho okna

DN č. 10 (1)

DN č. 10 (1) 

Detailní náhled

DN č. 10 (2)

DN č. 10 (2) 

Detailní náhled

DN č. 11

DN č. 11 

Detailní náhled

DN č. 12 (1)

DN č. 12 (1) 

Detailní náhled

DN č. 12 (2)

DN č. 12 (2) 

Detailní náhled

DN č. 13 (1)

DN č. 13 (1) 

Detailní náhled

DN č. 13 (2)

DN č. 13 (2) 

Detailní náhled

DN č. 14 (1)

DN č. 14 (1) 

Detailní náhled

DN č. 14 (2)

DN č. 14 (2) 

Detailní náhled

DN č. 15 (1)

DN č. 15 (1) 

Detailní náhled

DN č. 8 (1)

DN č. 8 (1) 

Detailní náhled

DN č. 8 (2)

DN č. 8 (2) 

Detailní náhled

DN č. 9 (1)

DN č. 9 (1) 

Detailní náhled

DN č. 9 (2)

DN č. 9 (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem