Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tisková konference

Ostrava - jak jinak, než domácímu násilí byla věnována tisková konference, která se konala v pátek 16. 8. 2012  

 Dar Nadace ČEZ podpořil projekt „řešení domácího násilí na Ostravsku.
 
Řešení značné latentního, nebezpečného a velmi specifického domácího násilí se ostravští policisté věnují již třináctým rokem. Možná jako historické se mohou zdát první aktivity z roku 1999, kdy byl realizován monitoring domácího násilí v Ostravě-Dubině a Bělském lese. Zřejmě není nutné připomínat, že v předmětné době nebylo domácí násilí kodifikováno trestním zákonem. Následovalo množství různých dalších aktivit i legislativních změn. Za zmínku možná stojí i září roku 2003, kdy vznikl pracovní tým 24 policistů jednotlivých ostravských obvodních oddělení.
 
Problematice řešení domácího násilí se v současnosti věnuje unikátní tým 45 policistů pořádkové služby, který je jediný v zemi. Jde o specialisty realizující nejen samotné vykázání, ale podílející se i na poradenství při řešení uvedené problematiky. Vykázání je přitom opatřením preventivního charakteru, nejde o trest. Oprávnění vykázat násilnou osobu z obydlí na dobu deseti dnů lze v České republice využít od roku 2007. Za dobu uplynulých pěti let vykázali ostravští policisté z obydlí celkem 201 osob, což převyšuje počet vykázaných v celém kraji Vysočina, Královehradeckém a Plzeňském.
Zřejmě jako první zavedli ostravští policisté do praxe také specifické postupy při práci s dětskými svědky, zúčastněnými v domácnostech, kde dochází k incidentům domácího násilí. Při práci s dětmi mohou policisté užít speciálních tiskovin z řady „Místo bezpečí? Domov!!!“ (dětské stolní hry, pexeso, omalovánek) i plyšových či dalších hraček. Všechny tyto předměty mohou napomoci eliminaci další traumatizace dětí, stejně jako navázání prvotního kontaktu dítě-policista, ale jsou využívány i jinými způsoby. Klíčový je fakt, že dítě si hračku odnáší s sebou třeba ke krizovému ubytování, získá ji.
K dalším postupům, které jsou realizovány na území Městského ředitelství policie Ostrava, náleží též mediální kampaně „Místo činu? Domov!!!“ První z nich se uskutečnila v září roku 2010, druhá v září roku 2011 a letos je připravován ročník třetí. Kampaně jsou doplňovány realizací seminářů či besed. Společným cílem je co největší informování veřejnosti o tomto fenoménu, naznačení možnosti řešení situace.
Nutno dodat, že nadstandardní aktivity bylo možné uskutečnit také díky vstřícnosti Magistrátu města Ostravy, který finančně podpořil pořízení hraček pro týrané děti nebo osvětových tiskovin pro kampaně a informování veřejnosti.
 
Dalším osvíceným subjektem, který nezůstal vůči problému domácího násilí nevšímavý, byla Nadace ČEZ. Žádost o nadační příspěvek byla v grantovém řízení schválena v rámci projektu „Podpora regionu.“ Nadací ČEZ byla Městskému ředitelství policie Ostrava poukázána částka ve výši 989 000 korun. Finance jsou určeny především k pořízení výpočetní techniky pro specialisty týmu, částečně budou peníze použity k nákupu tiskovin pro děti.
I v letošním roce budeme pokračovat v dalších i nových aktivitách napomáhajících řešit násilí, kdy se  místem činu stává domov.
 
                                                                                        por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                   komisařka

Fotky zde:

vytisknout  e-mailem