Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté obvinili tři osoby, které měly na bankomaty v Praze instalovat skimmovací zařízení

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy specializující se na problematiku bankomatů a platebních karet zaznamenali za poslední dobu skutečně velký úspěch. Podařilo se jim totiž objasnit sérii případů, ve kterých pachatelé nainstalovali na několik desítek bankomatů v Praze tzv. skimmovací zařízení. Díky rozkrytí těchto případů se jim podařilo trestnou činnost tohoto typu výrazně eliminovat a majitele bankovních účtů tak ochránit před případným okradením.  

Po důkladné analýze všech případů a získání dalšího důkazního materiálu kriminalisté vytipovali tři podezřelé osoby. Poprvé udeřili počátkem října letošního roku, kdy zadrželi sedmačtyřicetiletého, bulharsky hovořícího muže. Ten měl počátkem září tohoto roku instalovat na více než desítku bankomatů v Praze tzv. skimmovací zařízení. Jejich součástí byla i vestavěná kamera, která zaznamenala ochranná hesla platebních karet, tzv. PIN kódy, které jejich majitelé zadávali prostřednictvím klávesnice bankomatu. Cílem pachatele bylo samozřejmě získat data z magnetických proužků platebních karet a následně je prostřednictvím padělané platební karty použít k neoprávněným výběrům. Kriminalisté zjistili a zadokumentovali, že tento padělek platební karty byl zhruba v polovině září použit k neoprávněným výběrům finanční hotovosti v Keni. Přesná výše škody nebyla prozatím stanovena.
 
Za tuto trestnou činnost byl dotyčný obviněn z trestných činů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvod. Skončil v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na vzetí do vazby, kam byl na příkaz soudu také umístěn. Za mřížemi tak může pobýt až osm let.
 
Další dvě podezřelé osoby zadrželi kriminalisté v těchto dnech. Jedná se o devětatřicetiletého, bulharsky hovořícího muže a jeho šestadvacetiletou krajanku, kteří měli skimmovací zařízení na bankomaty v Praze instalovat nejméně v říjnu tohoto roku. Jak kriminalisté zjistili, páchali tuto trestnou činnost společně, nezávisle na již obviněném muži. Po shromáždění konkrétních poznatků je kriminalisté koncem října tohoto roku zadrželi. Zároveň zajistili také skimmovací zařízení. Díky tomu, že bylo včas odhaleno, nedošlo naštěstí ke zneužití dat z platebních karet jejich oprávněných držitelů. Přesto ani tyto zadržené neminulo obvinění z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Stejně jako jejich předchůdce byli umístěni v policejní cele s podnětem státnímu zástupci na jejich vzetí do vazby. Tam byli také následně umístěni. Také jim hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let.
 
Odhalit skimmovací zařízení na těle bankomatu je pro oko laika velmi složité. Také proto policie občany vyzývá k maximální obezřetnosti. Stačí k tomu jen pár bezpečnostních pravidel, například dlaní překrýt číselnou klávesnici. Přestože pachatelé vymýšlejí stále nové a nové způsoby, kterými se jim úspěšně daří nabourávat antiskimmovací zařízení instalované samotnou bankou, velká část pokusů o výběr na padělanou platební kartu se jim naštěstí nezdaří. Tato trestná činnost není ale problémem pouze České republiky, ale i celého světa. Lidé by tedy měli být opatrní při výběru hotovosti z bankomatu nejen u nás, ale i v ostatních zemích.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková 5.11.2010

vytisknout  e-mailem