Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení si vymyslel

Tábor – Zkušené kriminalisty neoklamal. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Na sklonku loňského roku přijali táborští policisté oznámení muže (28) z Teplicka. Dle jeho výpovědi byl ve městě Táboře oloupen. Ve chvíli, kdy odcházel od svého zaparkovaného nákladního vozu do nedaleké prodejny potravin nakoupit si občerstvení, mělo vedle něj zastavit tmavé vozidlo tovární značky BMW. Muž na místě spolujezdce na poškozeného namířil střelnou zbraň a vyzval jej k vydání peněženky, kterou držel v ruce. Ten mu ji v obavě o svůj život vydal a vozidlo rychle odjelo pryč. Mladík tak přišel o své a zároveň firemní peníze v celkové částce bezmála 11 000 korun.

Do šetření tohoto závažného trestného činu, tedy zločinu loupeže, se zapojili kriminalisté - tzv. „násilníci“, tedy specialisté na odhalování závažné násilné trestné činnosti. Jak vlastní šetření ukázalo, zkušení kriminalisté záhy objevili ve výpovědi poškozeného nesrovnalosti a zároveň i zajištěné důkazní materiály, včetně záběrů z bezpečnostních kamer, zpochybnily mladíkova tvrzení. Ten se tak při včerejším výslechu doznal, že si celou událost vymyslel.

Tímto jednání se však sám dopustil porušení zákona, a to přestupku křivého vysvětlení dle ustanovení § 47a odstavce 1 zákona č. 200/1990 Sb., který je sankcionován pokutou až do výše 50 000 korun. O potrestání mladého muže a výši jeho trestu bude následně rozhodovat přestupkový orgán příslušného městského úřadu.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz  

24. února 2016

 

vytisknout  e-mailem