Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Loupežníka zadrželi strážníci

LOUNY - Obral starší ženu o kabelku... 

V pondělí, kolem 15. 30 hodin, došlo v parku, pod budovou jídelny Na Růžku v Žatci, k loupežnému přepadení 63leté ženy. K poškozené přistoupil později ztotožněný mladík a požadoval zapálit cigaretu. Když mu žena sdělila, že nemá zapalovač a z místa odcházela, zezadu ji chytil za kabelku, kterou držela v levé ruce a začal se s ní o kabelku přetahovat. Po chvilce se mu kořist podařilo ženě z ruky vytrhnout a utíkal s ní směrem k Libočanské brance. Po několika metrech však kabelku odhodil, neboť si všiml strážníků, kteří poblíž prováděli kontrolní činnost a dále pokračoval v útěku.  Strážníci jej začali pronásledovat a zadrželi jej pod hradbami, v místech pod bývalou restaurací Bašta. Následně jej předali žateckým policistům, kteří zjistili, že se jedná o teprve 16letého tamního mladíka. Umístili jej do cely předběžného zadržení, komisař služby kriminální policie a vyšetřování mu sdělil obvinění z trestného činu loupeže. Na obviněného bude vypracován podnět k návrhu na vzetí do vazby, v páchání trestné činnosti není žádným nováčkem.
 
Srazil chodce, poté mu ukradli auto
 
Dopravní nehoda s neobvyklým koncem se udála v pondělí, kolem poledne, poblíž lounské polikliniky. Na přechodu pro chodce, v ulici Pod Nemocnicí, srazil 68letý řidič osobního vozidla zn. Renault Twingo 71letého chodce. S poraněním hlavy jej poté doprovodil na ošetření na blízkou chirurgii v tamní poliklinice a vůz zaparkoval před budovu zdravotnického zařízení na parkoviště. Po příjezdu policistů s ním byl na místě, v jejich služebním vozidle, proveden výslech. Následně, cca po 30 minutách, vyslechnutý řidič zjistil, že mu z parkoviště někdo odcizil jeho vůz. Bohužel jej ponechal neuzamčený a navíc s klíčky v zapalování, čehož využil dosud neznámý zloděj. Škodu řidič vyčíslil na 12 500 Kč. Nehoda, při které byl chodec s lehčím zraněním nakonec převezen na pozorování do žatecké nemocnice, a která neprokázala ani u jednoho z účastníků požití alkoholu, tak měla nečekanou dohru.
 
Objasněné vloupání do úřadu a prodejny
 
Po měsíci pátrání a vyšetřování se policistům podařilo objasnit vloupání do budovy Obecního úřadu a zároveň prodejny smíšeného zboží, která je součástí objektu, ve Vršovicích na Lounsku. Začátkem prosince minulého roku tam zavítal, ještě ve společnosti dvou neustanovených kompliců, 25letý mladík z Mělnicka. Odcizil pokladničky s penězi, motorovou pilu, z prodejny pak počítačovou skříň, drobné mince, cigarety, alkohol a cukrovinky. Svým počínáním způsobil škodu za celkem 89 tisíc korun. V pondělí jej komisař služby kriminální policie a vyšetřování obvinil z trestných činů krádeže a poškození cizí věci. Stíhá jej na svobodě.
 
První vykázaní z bytu
 
V neděli provedli žatečtí policisté první vykázání ze společného obydlí v lounském okrese. Jednalo se o jedno bydliště v Liběšicích, odkud byl vykázán druh poškozené ženy. Tomuto vykázání předcházelo fyzické napadání družky, které se stupňovalo a opakovalo. Policisté proto vydali rozhodnutí o zákazu vstupu uvedeného muže do společně obývaného domu. Vykázání trvá 10 dnů a tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby. Samo o sobě domácí násilí není přestupkem či trestným činem, ale skrývá se za ním přestupek proti občanskému soužití nebo trestný čin např. týrání svěřené osoby, vyhrožování, ublížení na zdraví apod. Policista vykázanou osobu nikam neodváží, pouze jí poskytne informace o možnostech jejího dalšího ubytování, v krajním případě jí dá možnost si do ubytovny zavolat. Zároveň je povinen vykázanou osobu poučit o možnostech využití psychologických, sociálních nebo jiných služeb v oblasti pomoci obětem násilí. Případ oznámí intervenčnímu centru v Ústí nad Labem. V roce 2010 vykázali policisté v lounském okrese celkem 10 lidí, v roce 2011 to bylo 11 osob.
 
nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 10. ledna 2012
   
  
 

vytisknout  e-mailem