Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Napadení policistů při zákroku a varovný výstřel

J.Hradec – Dačice – Opilci házeli na policisty půllitry, poničeno je i vozidlo PČR.(Hlasová schránka 974 233 116)  

Hlídka dvou dačických policistů vyjížděla v sobotu dne 17. prosince v nočních hodinách do malé obce, kde docházelo k rušení nočního klidu a to  pouštěním hlasité hudby v objektu. Policisté na místě vyzvali skupinu nejméně 12  občanů ke ztlumení hlasité hudby a ke klidu, na což skupina mužů a žen posilněných alkoholem reagovala tak, že policisty před objektem napadla. Nejvíce agresivní muž ( r.1991) z  celé skupiny,  v podnapilém stavu, kolem 1 hodiny noční  napadl jednoho z dvojice policistů, jenž přišel při zákroku v důsledku ataku opilého agresora o větší část zubu. Policisté za užití donucovacích prostředku  podezřelého muže odvedli ke služebnímu vozidlu, kde jej spoutali. Poté skupina nejméně 12 osob obstoupila služební vozidlo, u kterého stáli zasahující policisté.

Někteří  z  této skupiny policisty slovně napadali, házeli na ně sklenice i půllitry s alkoholem či  PET lahve, došlo dokonce i k ohrožování policistů dřevěnou tyčí. Celá skupina se dožadovala propuštění zadrženého .  Jeden ze skupiny výtržníků opakovaně kopl do přední části služebního vozidla Škoda Octavia  a tak způsobil škodu na vozidle ve výši nejméně 8 000 korun ( přečin poškození cizí věci).

Jelikož se skupina výtržníků i přes opakované výzvy policistů nerozešla a postupovala dále blíže k policistům, jeden z mužů zákona  přistoupil k použití donucovacího prostředku „varovný výstřel služební zbraní“. Poté se postupně situace uklidnila. Na místo incidentu byly přivolány posily policistů z Nové Bystřice a  J. Hradce včetně výjezdové skupiny služby kriminální policie a vyšetřování. Podezřelý muž byl dačickými policisty zadržen a následně umístěn do policejní cely při obvodním oddělení policie v J.Hradci. Po vystřízlivění si agresor převzal ještě téhož dne  z rukou kriminalistů sdělení obvinění ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a  ze spáchání přečinu výtržnictví. Poté byl ze zadržení propuštěn. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři léta. Po zadokumentování všech potřebných důkazů není vyloučeno trestní stíhání dalších agresivních osob účastnících se tohoto incidentu.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

19. prosince 2016  

 

vytisknout  e-mailem