Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hodnostní označení Policie ČR

V souvislosti se zaváděním nových policejních stejnokrojů se postupně objevuje i nová podoba hodnostního označení Policie České republiky. Příslušníci vojensky organizovaných bezpečnostních sborů užívají tradičně již od poloviny 19. století vojensky pojmenované hodnosti, které jsou v podmínkách naší republiky vyobrazené nejčastěji na náramenících stejnokrojů. 

Policie ČR při svém vzniku 15. července 1991 převzala stejnokroje dosavadních českých složek Sboru národní bezpečnosti, na kterých se na červených náramenících praporčické hodnosti označovaly malými stříbrnými pěticípými hvězdami a důstojnické a generálské hodnosti velkými zlatými pěticípými hvězdami. Vyšší hodnosti se v rámci jednotlivých skupin odlišovaly stříbrnou nebo zlatou lemovkou. Se vznikem samostatné České republiky v letech 1993 a 1994 přibyly další podoby hodnostního označení dosavadních federálních složek, jako například pohraniční policie, hradní policie nebo železniční policie.

Nadporučík

Od 24. března 1992 se začalo objevovat nové hodnostní označení zavedené s novým služebním stejnokrojem 92, které do roku 1995 nahradilo veškerá dosavadní provedení (s výjimkou hradní policie). Toto nové hodnostní označení zcela vybočovalo z dosavadních tradic především stříbrnými osmicípými hvězdami (malými praporčickými a velkými důstojnickými) a stříbrnými "kolejničkami" a užitím stříbrné barvy pro důstojníky. Označení generálských hodností bylo dokonce zavedeno až v roce 2000.

Nadporučík

Od 1. června 2015 se může užívat nové hodnostní označení, které znamená návrat k tradicím. Praporčíci mají stříbrné trojcípé hvězdy a důstojníci a generálové zlaté pěticípé hvězdy. Označení doplňují stříbrné a zlaté "kolejničky" a generálská zlatá pletená lemovka. Generálové na náramenících nosí též rozlišovací odznak příslušné služby; ostatní mají tento odznak na klopách límce saka. Do hodnostního označení se vrací též tradiční červená doplňková barva v podobě lemovky nárameníků.

Do dokončení přestrojení lze souběžně užívat staré hodnostní označení s osmicípými hvězdami. Přestrojení musí být dokončeno nejpozději do 31. prosince 2019.

plk. Mgr. Miroslav Šteinbach
30. 12. 2015

plk. Ing. Jana Macalíková - oddělení tisku a prevence PP ČR

vytisknout  e-mailem