Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Obezřetnost se vyplatí

Dnes, již tradičně čtvrtým rokem, startujeme ve spolupráci se společností AHOLD Czech republic, a. s. preventivně informační kampaň s názvem „Obezřetnost se vyplatí“, která je zaměřená na kapesní krádeže.  

Kampaň "Obezřetnost se vyplatí" bude probíhat od 7. do 21. dubna 2014, kdy jejím cílem je minimalizovat krádeže v obchodech nejen v  období Velikonoc a naučit nakupující, aby si dávali pozor na své osobní věci.  Upozornění, že se obezřetnost na své osobní věci při nákupu vyplatí dostanou zákazníci všech prodejen Albert zejména prosřednictvím in-store rádia přímo na prodejnách.  Ve vybraný prodejnách se budou také pohybovat naši policisté, kteří přímo na místě budou zákazníky aktivně upozorňovat na jejich nepozornost a předávat jim tak rady, jak chránit své osobní věci.  Zejména nepozornosti a neopatrnosti lidí využívají kapsáři, kteří čekají na svou příležitost.

Ke kapesním krádežím dochází každodenně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob, tedy nejen v nákupních centrech, ale v prostředcích městské hromadné dopravy, na sportovních a kulturních akcích apod. V loňském roce bylo v České republice zaznamenáno 15.957 případů kapesních krádeží, z toho jen v hlavním městě Praha došlo k 9.075 případům kapesních krádeží (56,87 %).

Ke kapesním krádežím sice dochází každodenně, ale právě v místech s velkou koncentrací osob je jejich riziko nejvyšší. Právě z toho důvodu akci směřujeme k velikonočním svátkům, kdy je návštěvnost našich prodejen již tradičně vysoká,“ komentuje spolupráci s Policií ČR Jaromír Průša, Risk & Security Manager společnosti Ahold. „Zákazníci ve víru nakupování často zapomínají, že si své osobní věci musí hlídat a můžeme tak vídat odložené kabelky uvnitř nákupního košíku, jehož majitelka se pohybuje o několik mětrů dál a nevěnuje mu žádnou pozornost,“ dodává Jaromír Průša.

Lidé by se měli chovat zejména tak, aby se nestali obětí kapesního zloděje. Měli by si dávat pozor na kapsáře a mít své věci neustále pod kontrolou. Dodržováním základních rad se tak mohou vyhnout nepříjemným zjištěním, stresům a zbytečnému vyřizování spojenému zejména s odcizením dokladů, platebních karet a mobilních telefonů. Rady a informace jak se nestat obětí kapesního zloděje naleznete zde.

Více informací o preventivně informační kampani "Obezřetnost se vyplatí" naleznete zde.
 

kpt. Mgr. Bc. Zuzana Součková
oddělení tisku a prevence Policejního prezidia ČR
7. dubna 2014

vytisknout  e-mailem