Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Činnost dopravních policistů

Rozbor za rok 2009 

V průběhu roku 2009 zadokumentovali a prošetřovali policisté Skupiny dopravních nehod v Trutnově 767 dopravních nehod. Oproti roku 2008 se jedná o 855 nehod méně. Vzhledem ke skutečnosti, že se od l. ledna 2009 policistům dopravní nehody, kde škoda nedosahuje 100 tisíc korun, nemusí hlásit, je pokles pochopitelný. Za rok 2009 zemřeli na trutnovských silnicích v důsledku dopravní nehody tři lidé. Ostatní dopravní nehody si vyžádaly 67 těžkých247 lehkých zranění.
 
V loňském roce policisté v trutnovském regionu při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zjistili 854 řidičů, kteří před nebo v průběhu jízdy požili alkoholický nápoj. Ve srovnání s rokem 2008 jde zhruba o stejný počet těchto nezodpovědných řidičů, kteří usedli za volant svého automobilu pod vlivem alkoholu.
 
Největším problémem v dopravě je nedodržení předepsané rychlosti. V roce 2009 překročilo rychlost v trutnovském regionu 4 473 řidičů. Bezpečnostní pásy nebo zádržný systém nepoužilo ve svých vozidlech 1 344 občanů. Třiasedmdesát řidičů při jízdě telefonovalo s hovorovým zařízením v ruce. V 992 případech odhalili při běžných kontrolách policisté na silnicích Trutnovska nevyhovující technický stav u provozovaných motorových vozidel.
 
Dopravní policisté za rok 2009 vyřešili na místě celkem 4 155 přestupků, za které nezodpovědným řidičům motorových vozidel uložili pokuty v celkové výši 5 360 000 korun. Policisté se samozřejmě zaměřují i na ostatní účastníky silničního provozu, kteří se dopouští přestupkového jednání. Jedná se o cyklisty a neukázněné chodce. Těmto účastníkům bylo uloženo 366 blokových pokut v částce necelých 70 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že je zimní sezona v plném proudu, doporučují ženy a muži zákona všem účastníkům silničního provozu dbát zvýšené opatrnosti při jízdě nebo pohybu na pozemních komunikacích. Řidiči by si měli zejména dávat pozor na namrzlé vozovky. Použití zimní výbavy by mělo být v zimních měsících naprostou samozřejmostí. Na vyznačených úsecích, kde platí ustanovení dopravní značky C 15 „Zimní výbava“, je použití zimních pneumatik pro všechny řidiče povinné. Policie České republiky žádá všechny řidiče i ostatní účastníky silničního provozu o ohleduplnost, toleranci a trpělivost. Je v zájmu nás všech, aby na našich silnicích docházelo k co nejméně nehodám, při kterých dochází ke zraněním a následným škodám na majetku. Všem řidičům potom přejeme bezpečnou cestu a šťastný návrat domů.
Rozbor dopravních nehod 2009

nprap. Věra Krejčová
8. 1. 2010
 

vytisknout  e-mailem