Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na výzvu k zaplacení pokuty přes SMS!!

PRAHA VENKOV VÝCHOD - Nenaleťte podvodníkům. 

Kriminalisté z hospodářské kriminálky územního odboru Prahy venkov - východ v současné době řeší dva případy podvodu, které mají stejný způsob provedení. Zatím neznámý pachatel své oběti zašle na mobilní telefon SMS zprávu, ve které ji vyzývá k zaplacení pokuty za dopravní přestupek, a to přes falešný odkaz. Po jeho rozkliknutí a vyplnění přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví získá kyberpodvodník přihlašovací údaje své oběti. Tím ale práce zločince v tomto případě nekončí. Ihned telefonicky kontaktuje svou oběť, a v návaznosti na předchozí jednání ji, tentokrát však již "jako zaměstnanec banky", informuje o nabourání bankovního účtu a nutnosti převést finanční prostředky na bezpečný účet, jehož číslo podvedeným sám sdělí.

V prvním případě, který kriminalisté prověřují, poškozená žena podvodníkovi uvěřila, a díky jeho manipulaci tak přišla o více než 200 tisíc korun. 

Druhý případ má o poznání šťastnější vyústění. Podvedený muž sice vyplnil své přihlašovací údaje, platby z banky však již neverifikoval a s falešným bankéřem, který volal, hovor ukončil. O své peníze tak nakonec nepřišel.

Policisté důrazně varují před podobným jednáním těchto kyberšmejdů. Chovejte se v digitálním prostředí bezpečně, nikomu neposkytujte své přihlašovací údaje a hesla. Žádná organizace státní správy po nikom nevyžaduje placení pokut formou SMS zpráv. Buďte proto obezřetní a na podobné zprávy nijak nereagujte.

VÍCE O TÉMATU  

por. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
26. září 2024

vytisknout  e-mailem