Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence v závěru roku

Hradecko – Většina posluchačů byla z řad dospělých  

V průběhu prosince 2012 a to od 4. do 14. hradecký preventista realizoval 14 preventivních akcí. Při těchto policista hovořil především k seniorům, dále pak k nakupujícím, zemědělcům, pečovatelům, rodičům, ale i ke čtyřem třídám středoškoláků. Pouze tři přednášky se udály v Preventivně informačním centru hradecké policie, v ostatních případech policista vyrazil přímo za posluchači.

V úterý 4. prosince policista přivítal v Preventivně informačním centru druháky ze SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové. K těmto policista hovořil na téma rizik virtuální komunikace a trestní odpovědnosti. Téhož dne odpoledne policista vyrazil do Domova Důchodců Hradec Králové. Zde společně s krajským koordinátorem oddělení BESIP hovořil ke klientům zařízení. Tito vyslechli přednášku na téma trestné činnosti ohrožující seniory a dále bylo hovořeno o rizicích, která na ně mohou číhat při účasti v silničním provozu.
Na shodné téma týkající se krádeží, přepadení, podvodníků policista hovořil i k obyvatelům Třebechovic ve středu 12. prosince. Tuto přednášku doplněnou o informace o padělcích bankovek a zejména o jejich ochranných prvcích, nebo o tom, jak s bankovkami bezpečně manipulovat vyslechly ve dnech 5. a 11. prosince dvě třídy Akademie seniorů Městské policie Hradec Králové.
V době kdy ulice měst a vesnic brázdily skupiny čertů, andělů a mikulášů, tedy 5. prosince v podvečer vyrazil hradecký preventista společně s vedoucím Obvodního oddělení Nový Bydžov do budovy Městského úřadu Nový Bydžov. Zde se policisté společně s kurátorem pro děti, mládež a dospělé setkali v rámcisociálně preventivního projektu ISIDA 2012 s rodiči dětí. S těmito hovořili na téma získávání rodičovských kompetencí a dovedností při výchově dětí. Zejména bylo hovořeno o trestné činnosti, která děti ohrožuje, ale i o proviněních, či činech jinak trestných, kterých se děti dopouštějí.
Dne 6. prosince hradecký preventista vyjel do Centra Prointepo, kde se setkal s žáky základní a mateřské školy. K těmto policista hovořil na téma bezpečného chování při pohybu na ulici, ale i doma. Hovořeno bylo o kontaktu s cizím člověkem, nálezu nebezpečných věcí, či rizicích spojených se silničním provozem. Hovořeno bylo i o rizicích, která na děti mohou číhat schovaná za monitorem počítače.
Téhož den odpoledne vyrazil do Domova Důchodců Hradec Králové, dnes však za personálem. Se zaměstnanci policista hovořil na téma jak postupovat když zjistí, že byl někdo okraden, jak jednat s agresivní osobou, v jakých případech je možné a vhodné volat policii. Vzhledem k blížícím se vánočním nákupům a tomu, že posluchačkami byly především ženy, přišla řeč i na zabezpečení svých kabelek při nákupech. Při přednášce policista dále zodpověděl mnoho zajímavých dotazů.
V pondělí 10. prosince policista v Preventivně informačním centru  přivítal žáky prvního ročníku z Obchodní akademie, Střední odborné školy a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové – pracoviště Stěžery. Tito si vyslechli přednášku na téma trestní odpovědnosti a rizik virtuální komunikace. Po obědě vyrazil policista do stejného školského zařízení, avšak do areálu v Lipkách v Hradci Králové. Zde si studenti vyslechli přednášku na téma agrese, šikany a kyberšikany.
Ve dnech 13. a 14. prosince vyrazil hradecký preventista společně s kolegyní z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje v rámci kampaně „Obezřetnost se vyplatí“ do hypermarketů partnerů kampaně. Zde informovali nakupující jak se bezpečně chovat při nakupování a nedat tak kapsářům šanci je okrást.
V pátek 14. prosince navštívili hradeckou policii žáci lycea Střední zdravotnické školy Hradec Králové. Tito vyslechli informace o trestné činnosti mládeže. Hovořeno bylo o nejčastějších přestupcích, či proviněních, kterých se mladiství nejčastěji dopouštějí.
Téhož dne odpoledne policista vyrazil do Lhoty pod Libčany do sídla Agrodružstva. Do areálu dorazil i územně odpovědný policista z Policejní stanice Nechanice. K zaměstnancům policisté hovořili na téma předcházení trestné činnosti a doporučení k zabezpečení majetku. Hovořeno bylo i na téma nutné obrany či krajní nouze.

Fotogalerie ke zhlédnutí zde…

Více preventivních informací na úseku silničního provozu zjistíte na www.ibesip.cz

Více preventivních rad směřujících k seniorům naleznete zde…

Více článků o trestné činnosti ohrožující seniory v Královéhradeckém kraji naleznete zde

Více informací k bezpečné virtuální komunikaci naleznete zde:

www.seznamsebezpecne.cz
www.e-bezpeci.cz
www.saferinternet.cz

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Čtěte také:
Trestní odpovědnost mládeže – článek z preventivní akce na Trutnovsku
Bezpečná virtuální komunikace – článek z preventivní akce na Jičínsku
Obezřetnost na Rychnovsku – článek z preventivní akce na Rychnovsku

nprap. Jan Čížkovský
2. ledna 2013
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem