Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Půlnoční závodní dráha tu nebude

NÁCHODSKO – Dopravní policisté si počíhali na noční jezdce 

radar 1Radar/Ilustrační foto Policie ČR Náchod
Jarní pěkné počasí, vozovky bez mokra a náledí, to vše si aktuálně vychutnávají motoristé na silnicích. Mnohé z nich ale tato příznivá situace láká k porušování dopravních předpisů. Zvláště mezinárodní silnice 1/33 vedoucí do sousedícího Polska na některých svých úsecích přímo vybízí k přišlápnutí plynového pedálu.
 
A tak zejména o večerech a nocích na konci pracovního týdne si někteří jezdci začali dělat ze silnice závodní dráhu, rychlou a bezohlednou jízdou ohrožovali další účastníky silničního provozu. Policisté se proto rozhodli těmto závodníkům udělat čáru přes rozpočet.
 
Policejní hlídky obsadí důležité kontrolní body podél cest, v jejich centru zájmu bude především silnice Hradec Králové – Náchod – Kudowa Zdroj. Nebudou se ale vyhýbat ani dalším cestám v regionu. Řidiči se mohou připravit nejen na měření nejvyšší povolené rychlosti, samozřejmostí budou také dechové zkoušky na alkohol a testy na užívání jiných omamných látek, kontroly technického stavu, dodržování dalších předpisů a nařízení v dopravě nákladních i osobních automobilů.
 
Nevadila cedule obec
Svůj zvýšený dohled dopraváci a pořádkáři odstartovali již v pátek 19. dubna 2013, kdy od 20.00 hodin večer do 4.00 ráno přistihli celkem 57 řidičů, kteří porušili zákon. Nejčastějším přestupkem bylo právě překročení nejvyšší
test na drogyTest na drogy/Ilustrační foto Policie ČR Náchod
povolené rychlosti, kdy policisté uložili blokově 47 pokut a přestupky 2 cizinců
odeslali k projednání správnímu orgánu. Zároveň jim oběma uložili kauci 6.000 korun, o kterou, když se k projednání nedostaví, samozřejmě přijdou. Jeden překročil rychlost v obci Svinišťany o 46 km/h, druhý dokonce o 48 km/h.
 
V 18 případech v policejním sítu uvázli řidiči z vedlejšího Polska, a nutno konstatovat, že všichni přistižení jeli vyšší než povolenou rychlostí. Dvakrát také policisté chytili řidiče, kteří sedli za volant po požití alkoholu. Ti museli na místě odevzdat řidičský průkaz a byla jim zakázána další jízda. Jejich přestupek dále projedná odbor dopravy. Zbývající přestupky se týkaly nevyhovujícího technického stavu vozidel, upevnění nákladu, apod.
 
Před víkendem a nejen před tímto, ale i před dalšími, se tak mohou motoristé, kteří by snad chtěli silnicích náchodského regionu jezdit jako závodníci, opět těšit na zvýšenou pozornost mužů zákona.

por. Mgr. Eva Prachařová
25. 4. 2013, ve 12.30 hodin

vytisknout  e-mailem