Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

S odcizeným vozidlem zavinil dvě dopravní nehody

JABLONEC NAD NISOU – Policisté zadrželi muže v celostátním pátrání, který se jim nejprve snažil ujet a poté i utéct z místa druhé dopravní nehody. 

Před několika dny policisté v půl třetí odpoledne přijali anonymní oznámení o vozidlu Citroen Berlingo, které je v celostátním pátrání a řidič s ním jede ve směru od Liberce do Jablonce nad Nisou a směřuje do ulice Liberecká. Do místa předpokládaného výskytu uvedeného vozu byly ihned vyslány policejní hlídky. Policisté oddělení hlídkové služby při projíždění ulice Liberecká ve směru z centra města před kruhovým objezdem s ulicí Tovární spatřili hledané vozidlo a v osobě řidiči díky osobní znalosti poznali muže v celostátním pátrání, na kterého byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Tato policejní hlídka se s vozem okamžitě otočila a za použití světelného a zvukového výstražného znamení začala uvedené vozidlo pronásledovat, jelikož řidič s ním začal ujíždět a na pokyny k zastavení nereagoval. Během ujíždění řidič s Berlingem nebezpečně předjel kolonu vozidel stojící na červené světlo semaforu, přičemž ulomil zpětné zrcátko u stojícího vozu Škoda Octavia. Poté najel na tramvajový pás a pokračoval po něm v jízdě až do prostoru křižovatky s ulicí Na Vršku, kde narazil do zaparkovaného vozidla Škoda Fabia. V tomto okamžiku vyběhl z vozidla a dal se na útěk.

Policisté, kteří ho pronásledovali, svoje služební auto zastavili za odstaveným Berlingem a běželi za jeho řidičem. Po několika metrech ho doběhli a to už muž zareagoval na jejich zákonné výzvy tak, že si lehl na zem a v podstatě se vzdal. Ti ho následně s ohledem na všechny zjištěné skutečnosti zadrželi. Zadržený 36letý muž, který řídil odcizené vozidlo, totiž má v současné době také Okresním soudem v Liberci vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Navíc skutečně se jednalo o osobu, kterou policisté dle osobní znalosti už za volantem poznali, jelikož nenastoupil v daném termínu do výkonu trestu odnětí svobody a byl tedy i veden v celostátním pátrání po osobách. Zadržený také na výzvu policistů odmítl provedení dechové zkoušky na alkohol i provedení orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek.

Zadržený muž byl po provedených úkonech eskortován do výkonu trestu do Vazební věznice v Liberci. Kriminalisté ovšem dále prověřují jeho další trestnou činnost, které se v uplynulé době měl dopouštět. Vzhledem k této skutečnosti nebylo tedy ještě zahájeno jeho trestní stíhání jako obviněného ze spáchání uvedeného skutku.


26. 9. 2024
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

1 Berlingo JN (1)

1 Berlingo JN (1) 

Detailní náhled

2 Berlingo JN (2)

2 Berlingo JN (2) 

Detailní náhled

3 Berlingo JN (3)

3 Berlingo JN (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem