Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Série loupeží se zbraní objasněna

PLZEŇ - Plzeňští policisté dopadli pachatele tří loupežných přepadení. 

     Více jak sedmiměsíční usilovná, mnohdy až mravenčí práce policistů Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň a jejich profesionální přístup k výkonu služby přinesly velký úspěch v podobě objasnění série tří loupežných přepadení.  V průběhu vyšetřování tří loupeží, ke kterým došlo na území města Plzně od března do května toho roku, policisté zjistili řadu indicií, které vedly k úspěšnému odhalení pachatelů.
     První případ se odehrál dne 23.3.2013 v jedné z prodejen novin a tabáku v Plzni na Lochotíně. Krátce po sedmé hodině ranní do prostor prodejny vstoupili 31letá žena a 35letý muž. Poté, co žena nejdříve obsluhu trafiky požádala o dvě krabičky cigaret, muž přeskočil prodejní pult, vytáhl do té doby ukrytou střelnou zbraň a namířil jí na prodavačku. Pod pohrůžkou použití této zbraně po ženě požadoval vydání finanční hotovosti. Napadená pachateli z obavy o svůj život vyhověla a peníze vydala. Pachatel finanční hotovost uschoval do přinesené tašky, kam ještě strčil několik kartonů a samostatných krabiček cigaret různých značek. Poté oba pachatelé z místa odešli.
     Policisté dále zjistili, že tentýž muž v páchání trestné činnosti pokračoval jen o čtyři dny později, když dne 27.3.2013 kolem 20.15 hodin přijel osobním vozem tovární značky Škoda Octavia před hlavní vchod do prodejny čerpací stanice v Plzni v Křimicích. Vůz zde zaparkoval a vstoupil do prodejny. Zde přistoupil k prodejnímu pultu a požádal obsluhu o dvě krabičky cigaret. Poté, co mu je prodavačka položila na prodejní pult, muž jej oběhl a v prodejním prostoru pod pohrůžkou střelné zbraně, kterou mířil na napadenou ženu, tuto donutil vydat veškerou finanční hotovost. Do přineseného zavazadla peníze uschoval, při odchodu ještě sebral z pultu dvě krabičky cigaret a z místa činu odjel.
     Dne 3.5.2013 se rozhodl loupit ještě jednou. Překvapivě si jako místo činu vybral trafiku, kde spáchal první loupež. Novinový stánek navštívil opět ráno, tentokrát kolem 8.30 hodin a postupoval podle stejného scénáře. Nejdříve přeskočil prodejní pult a s pistolí namířenou proti obsluze požadoval vydání finanční hotovosti. Tentokrát z místa utekl s penězi a nejméně 10 kartony cigaret různých značek. Žena pracující jako prodavačka v této prodejně se tak stala obětí stejného pachatele dvakrát za velmi krátkou dobu.
     V pátek dne 1.11.2013 policisté dovršili své pracovní úsilí tím, že proti  oběma pachatelům zahájili trestní stíhání, přičemž na muže podali podnět na návrh na vzetí do vazby, který byl akceptován. Povedené dvojici (ženě za první popsaný skutek, muži za tři loupeže) nyní za zločiny loupež hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 10 let.
 
por. Ing. Hana Štefflová
4. listopadu 2013
 

vytisknout  e-mailem