Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Specialisté v Ostravě

MŘP Ostrava - Specialisté týmů řešících domácí násilí se sešli v Ostravě 

     Specialisté unikátního týmu ostravské pořádkové policie se sešli 25. 4. 2012 v Ostravě k prodiskutování aktuálních problémů domácího násilí. Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomáš Landsfeld všem zúčastněným poděkoval za náročnou službu, vyjádřil radost nad faktem, že se řešení specifické problematiky předmětného patologického jednání věnují zkušení policisté a že právě u tohoto týmu nedochází k významným personálním obměnám. Ve skupině jsou i nyní (tedy po 5 letech existence možnosti vykázání) stále policisté, kteří stáli u jejího zrodu. Některým policistům pak plk. Mgr. Landsfeld předal také osobní poděkování.
     Zúčastnění následně probrali nové trendy domácího násilí či problémy, které v posledních měsících řešili v praxi. Jsme velmi rádi, že pozvání přijali a setkání se tentokrát zúčastnili i brněnští kolegové, kteří zastupují druhý existující přístup řešení domácího násilí v rámci Policie České republiky. Na území státu existují v rámci policie pouze tato dvě zvláštní rozdílná pojetí řešení domácího násilí. V dalších teritoriích nebyl pro vykázání zvolen specifický přístup. Obě metody, ostravská i brněnská, jsou založeny na lišícím se principu, nelze je proto komparovat. Oba přístupy lze však hodnotit jako vysoce nadstandardní vůči obětem.
 
Ostravský model – jedinečný tým specialistů pořádkové policie
Praxe je založena na principu realizace vykázání specialisty. Zvolený postup tak eliminuje selhání lidského faktoru na minimum.
Vykázání realizují policisté pořádkové služby, konkrétněji jednotlivých ostravských obvodních oddělení. Akceschopnost je zajištěna po celý rok (i v době svátků, víkendů atd.). Informace o službu konajících policistech je zveřejněna prostřednictvím interního webových stránek, v případě povolání policistů na místo incidentu domácího násilí je snadno dostupná pro další zúčastněné policisty (dozorčí službu jednotlivých obvodních oddělení, operační středisko, kriminalisty atd.).
       Tým je v současnosti tvořen 45 policisty služby pořádkové policie a je unikátní v České republice. V týmu je devět žen (policistek), tedy 21 procent, složení týmu s mírnými odchylkami kopíruje rodové zastoupení žen a mužů sloužících v řadách Policie ČR. Doplnit lze i informaci k současné gendrové struktuře Městského ředitelství policie Ostrava, mezi téměř tisíci policisty je zaměstnáno zhruba 15 procent žen. Struktura týmu, co se týče zastoupení žen, je tak mírně nadprůměrná. Prioritním úkolem týmu je realizace vykázání, nicméně tito policisté dále poskytují také preventivně – poradenskou činnost.
Současný pracovní tým brněnských policistů je oddělením kriminalistů, konkrétně oddělením obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Brno. Z uvedeného vyplývá, že policisté řešící domácí násilí na teritoriu Brna jsou kriminalisté, nikoliv policisté pořádkové služby, jako je tomu u ostravského modelu.
 
Brněnský přístup – oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování
Brněnští kriminalisté řeší problematiku domácího násilí, ve spektru od vykázání přes přestupky k vyšetřování trestných činů. Po novelizaci zákona byla řešená problematika rozšířena i o stalking. V Ostravě pak policisté týmu realizují vykázání, ale obecně také řeší jakékoli protiprávní jednání, k němuž dochází v teritoriu daného obvodu.
Vzhledem k naprosté odlišnosti přístupů obou týmu, brněnského i ostravského, nelze činnost skupin kvantitativně srovnat.
 
Přece jen komparace?
Pakliže bychom na komparaci činnosti obou speciálních týmu trvali, pak jediným totožným úkonem je vykázání. Předmětná statistická data lze ovšem zvážit po připomenutí zcela odlišných principů i lišících se systémů obou týmů i dalších okolností. Na místě je například zmínit také rozlohu služebního teritoria Městského ředitelství policie Ostrava 275 km2 a Městského ředitelství policie Brno 231 km2. K objektivitě lze uvést celkový počet 333 579 obyvatel v gesci Městského ředitelství policie Ostrava a celkový počet 372 371 obyvatel na území Městského ředitelství Brno.
 
graf-pocet vykazani_OvxBrno_2007-2011.bmp
  Za informace k činnosti brněnského týmu patří poděkování paní npor. Mgr. Aleně Skoumalové, vedoucí 4. OOK ÚO SKPV MŘP Brno, díky její laskavosti mohly být skutečnosti přiblíženy.
 
 Dále k tématu domácího násilí na Ostravsku
Konstatovat lze i obecné trendy při vykázání, nejen zvyšující se počet vykázaných, vzrůstá počet ohrožených seniorů, ale i počet dětí žijících v rodinách, kde dochází k těmto incidentům. Městské ředitelství policie Ostrava realizovalo v uplynulých letech nejen mediální kampaň „Místo činu? Domov!!!“ ale vznikly i nové postupy k řešení domácího násilí. Jak již bylo zmíněno, byla zřízena nová poradenská místa pro zúčastněné či občany, kteří například chtějí poradit, jak situaci kolegů, sousedů či známých řešit. Do praxe jsme díky podpoře Magistrátu města Ostravy mohli zavést i užívání hraček pro práci s dětskými svědky. Zákrok policistů v rodinách v souvislosti s domácím násilím hodnotí odborníci jako pro děti zvlášť traumatizující situaci. Nicméně často jsou to právě policisté, kteří v krizové situaci zamezí akutnímu ohrožení zdraví i života ze strany násilné osoby. Navíc je dítě mnohdy nejen svědkem domácího násilí, ale samotnou obětí.
Stanoviska odborníků, kteří považují za pro děti zvlášť traumatizující situace jejich přítomnost při útěcích matek z obydlí nebo přítomnosti dětí při zákrocích policie, ale především prověřované či vyšetřované skutky, reflektovaly nutnost nových postupů ostravské policejní praxe při práci s dětskými svědky či obětmi. A to nejen užití hraček, ale v roce 2011 vznikla dokonce celá nová dětská edice tiskovin „Místo bezpečí? Domov!!!“ sestávající z řady tiskovin – pexes, omalovánek, stolních her. Policisté v krizových situacích komunikují s vystrašenými dětmi, traumatizovanými například pohledem na zraněnou, krvácející matku, případně dětmi traumatizovanými nočním útěkem z domova, místa aktuálního ohrožení, ale také prostoru, kde zůstaly všechny jeho věci. Svou roli může sehrát i fakt strachu z uniformy a dětské reakce na přítomnost policisty.
Ovšem stále převažují ženy jako osoby ohrožené, k informování byly vydány nejen manuály pro osoby zúčastněné při incidentech domácího násilí (informační materiály), ale také třeba kapesní kalendáře s klíčovými informacemi (tísňová čísla či poradenská místa).
 
Zdroj: HŘIB, Martin a Alena SKOUMALOVÁ. Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN [Prezentace]. 2011, [cit. 25.4.2012]. Dostupné z: prezentováno na konferenci odboru prevence MV ČR 23. 11. 2011 v Praze.
Informace k činnosti brněnského týmu byly získány díky laskavosti npor. Mgr. Aleny Skoumalové, vedoucí brněnského oddělení (4. OOK ÚO SKPV MŘP Brno).
 
                                                                                            por. Bc. Gabriela Holčáková
                                                                                             26.5.2012
                                                                                             komisař        
 
 
setkani specialistusetkani specialistu
specialiste_podekovani_reditele
 
předávání zkušenostípředávání zkušeností
                                                                                     

vytisknout  e-mailem