Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Speciální kontroly zaměřené na rychlost

KRAJ - Jednou z hlavních příčin dopravních nehod jsou ty, které byly způsobeny nedodržením rychlostního limitů na pozemní komunikaci. 

Středočeští policisté se ve dnech 19. a 20. října 2024 zapojili do  speciální kontroly zaměřené na dodržování dovolené rychlosti jízdy vozidel v obci a mimo obec. 

V průběhu celého dopravně bezpečnostního opatření se policejní hlídky zaměřily zejména na kontrolu dodržování dovolené rychlosti jízdy vozidel v obci i mimo obec. Jejich pozornosti neunikly ani další zákonem stanovené povinnosti jako zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní. Neopomenuly kontrolu technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů a dodržování dalších předpisů stanovených platnou legislativou. Současně také prováděly kontrolní činnost spojenou s pátráním po osobách, věcech a odcizených vozidlech. Hlavním cílem této akce není jen represe, ale také preventivní působení na řidiče. 

Během akce policisté zkontrolovali 1189 vozidel.  Vyřešili pokutou v příkazním řízení na místě 359 přestupků, 12 jich zadokumentovali a poslali k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 280 řidičů, 164 v obci, 116 mimo obec. Dalším nejčastějším dopravním přestupkem bylo nezaplacení dálničního poplatku, 43 případů. Špatný technický stav vozidla mělo 33 řidičů, 5 jich dostalo pokutu za špatný způsob jízdy, 8 za držení hovorového zařízení. Za jízdy  nepoužilo bezpečnostní pásy  16 pasažérů. Pod vlivem alkoholu řídilo své vozidlo 13 řidičů. Více než jednoho promile nadýchali 3 z nich.

Hlavním cílem dopravně bezpečnostního opatření zaměřeného na dodržování povolené rychlosti je snížit neukázněné chování některých řidičů na silnicích a především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu. Nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou dopravních nehod, které mnohdy končí tragicky.

Osvětový projekt 13:Minut
Jízda nepřiměřenou rychlosti je chyba, kterou pravidelně děláme téměř všichni a bez výčitek. Tedy jen do doby, než nám to nevyjde. „Plus deset“ je totiž společenská norma. Víme, že je to „jen za body“ a nepřipouštíme si, že to může mít fatální následky. Odhalte s námi příběhy lidí, kterým se tato chyba vymstila a nahlédněte do jejich svědomí.

por. Mgr. Markéta Johnová
22.10.2024

vytisknout  e-mailem