Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Speciální vozidlo

Ms kraj: Vozidlo určeno také k vážení hmotnosti nákladních vozidel a autobusů 

vahy1.JPGOddělení dálniční policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v minulých dnech obdrželo k užívání speciální vozidlo. Ke dvěma osobním automobilům v civilním provedení, které jsou vybaveny speciální technikou (mimo jiné radarem na měření rychlosti), přibyl další vůz. Je určen převážně pro kontrolu nákladních automobilů a autobusů.
 
Speciální vozidlo Renault Master je v policejním provedení a v podstatě se jedná o mobilní kancelář. Kontrola nákladní a autobusové dopravy, stejně tak přeprava nebezpečných nákladů, obnáší zejména kontrolu dodržování tzv. sociálních předpisů v návaznosti na evropské nařízení, kontrolu nadrozměrných nákladů, zatížení vozidel, technického stavu a dodržování Dohody ADR. Tomu odpovídá vybavení vozu. Dva přenosné počítače jsou plně vybaveny programy potřebnými k této specifické kontrole. Ve vozidle jsou dále mobilní váhy, kamera pro těžko dostupná místa, dalekohled, a dal.
 
Vozidlo lze napájet z vnějšího zdroje zabudovanou elektrocentrálou nebo vlastní gelovou baterii, váhy2.JPGkterá je schopna udržet v provozu všechna elektronická zařízení vozidla minimálně 2 hodiny. Je vybaveno nezávislým topením a nezávislou klimatizací, markýzou a dvěma LED svítilnami na osvětlení pracovního prostoru.
 
Jelikož automobil mohl být zakoupen díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje, jeho oficiální předání do užívání se uskutečnilo v úterý 7. dubna 2015. Přímo na dálničním oddělení za účasti náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Radíma Daňka a vedoucího odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Bc. Jiřího Zlého předal první náměstek hejtmana kraje JUDr. Josef Babka „klíčky“ k automobilu npor. Mgr. Jiřímu Pátrovi, vedoucímu dálničního oddělení Ostrava. Při té příležitosti JUDr. Babka váhy3.JPGprohlásil, že jedním z cílů pořízení tohoto speciálního vozu bylo umožnit policii pokud možno co nejčastější kontroly přetížených nákladních vozů, které devastují nejen dálnici. Plukovník Daněk poděkoval a ujistil pana náměstka, že auto bude plně využito.
 
Technické údaje a vybavení: 
 
  • délka 6,8 m, výška 3,1 m, výkon 120 kW, kapacita tři osoby
  •  Váhy Tenzo, které jsou schopné vážit kontrolované vozidlo jak dynamicky (tzn, pomalou jízdou), tak stacionárně (nápravové tlaky). Váhy komunikují s počítači přes datový kabel nebo bezdrátově.
  • Inspekční kamera, která zobrazí na displeji těžko dostupná místa. Také umí obraz zaznamenat na SD Kartu
  • Výkonný dalekohled se stativem, digitálním zrcadlový fotoaparát s plně nastavitelnými režimy, dvě výkonné LED svítilny, kontrolní zrcátko s LED svítilnou, dva kusy pásma, dvě radiostanice pro komunikaci obsluhy při vážení, CB – civilní radiostanice, montážní lehátko, skládací žebřík
  
por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
7. dubna 2015
 
 

vytisknout  e-mailem