Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství - archiv

 Zpravodajství do 30. 10. 2009

28. října 2009

Krádež motorové nafty.
V pondělí  26.10.2009 ráno přijajli místní policisté oznámení o krádeži motorové nafty z motorové drezíny MUV 69 na nadraží v Teplicích nad Metují. Provedným šetřením zjistili, že pachatel přeřezal u nádrže přívodní hadici k filtrům a odcizil 60 l motorové nafty. Je jen dílem náhody, že nedošlo k úniku nafty do kolejiště a k následnému poškození životního prostředí. Odcizením nafty vznikla škoda ve výši 1.500 kč. Policisté po pachateli zahájili pátrání. Za přestupek proti majetku mu hrozí pokuta a kromě toho samozřejmě i povinnost uhradit vzniklou škodu.
prap. Josef Vejrych

Zaběhnutý pes.
V pondělí  26.10.2009 místní policisté vyjížděli do Dědova, kde se již několik dní zdržoval zaběhnutý pes bez identifikační známky. Psa se podařilo objevit ještě týž dne, ale odchytit až další den, v úterý 27.10.2009. Zaměstanci Městského úřadu ho umístili do kotce v objektu technických služeb Města Teplice nad Metují. Jedná se o křížence černé barva, fenku, stáří 6-8 měsíců, v kohoutku cca 50 cm, vypadá v dobrém zdravotním stavu. Fenka je velmi přítulná, čistotná a reaguje na základní povely. Bližší informace je možné získat na MěÚ v Teplicích nad Metují, Rooseveltova 15, tel. 491 581 207.
prap. Josef Vejrych

 16. říjjna 2009
S družkou již nežiju, tak proč platit na děti!
Místní policisté přijali další trestní  oznámení o zapomětlivém otci. Je jím 35letý muž z Teplice nad Metují. Protože ztratil přízeň své družky, tak si asi řekl, že se jí pomstí tím, že přestane platit výživné na své dvě nezletilé děti. Na výživném zatím dluží 22.400 kč. Neuvědomuje si, že svým jednáním naplňuje skutkovou podstatu trestného čin uzanedbání povinné výživy, u kterého je  trestní sazba až 1 rok vězení v případě  nedbalosti, kdyby neplatil úmyslně tak je již trestní sazba vyšší, a to až 2 roky vězení a v případě  že vydá oprávněnou osobu v nebezpečí nouze, tak je možné jít do vězení až na 3 roky.
prap. Josef Vejrych
 14. října 2009
Krádež věcí z penzionu
Další záhadné odcizení věcí v jednom z místních  penzionů prošetřují  policisté z obvodního oddělení. Neznámý zloděj odcizil z uzamčeného příručního skladu v  penzionu nářadí požívané při jeho opravě - elektrické bourací kladivo Makita, úhlovou brusku zn. Bosch, míchadlo na maltu a dvě vodovodní pákové baterie. Majitelce penzionu tak vnikla škoda  v celkové výši 20.500 Kč. Policisté místo prohlédli a nezjistili stopy násilného vniknutí. Nyní je na policistech, aby záhadu rozluštili. V případě dopadení hrozí pachateli až 2 roky vězení nebo peněžitý trest.
prap.  Josef Vejrych
29. září 2009
Záhada zamčeného kina
Místní policisté prošetřují ztrátu jevištní techniky z místního kina. Pachatel si odnesl z kina kanálový ovládací pult s příslušenstvím. Tento pult slouží k řízení stmívačů při provozu v kině. Při ohledání místa policisté nezjistili stopy násilného vniknutí do objektu a nyní se snaží k věci zjistit informace potřebné k vyřešení případu. Odcizením vznikla škoda 7.000 korun. Ovládací pult má rozměry 710x 264 x 90 mm a je docela možné, že si někdo všiml, že se takový předmět vynáší z kina. Proto by policie uvítala jakoukoliv informaci, která by napomohla k nalezení věci a ke zjištění pachatele. Telefon na obvodní oddělení je 491 581 333, případně linka 158, e-mail : naooptep@mvcr.cz.
prap. Josef Vejrych
25. září 2009
Majitelé kol sami nahrávají zlodějům svojí nezodpovědností
První případ krádeže staršího  jízdního kola Favorit policistům nahlásil 61letý muž z Teplic nad Metují  ve čtvrtek 17.9.2009. Muž se vypravil na houby a zřejmě díky vidině bohatého houbařského úlovku zapomněl na veškerou opatrnost. Svoje kolo nechal neuzamčené a opřené o strom u silnice a věnoval se sběru hřibů. Když se i s plným košíkem po chvíli vrátil, tak nevěřil svým očím - kolo bylo pryč! Proto ihned věc oznámil na místním oddělení. Již následující den, v pátek 18.9.2009 však kolo bylo na světě. Ve čtvrtek jej nalezla žena z Adršpachu, která kolo odvezla domů v domnění, že je kradené, tak informovala policisty. V tomto případě  bylo kolo vráceno majiteli nálezkyní a policisté mohli případ uzavřít. Majitele přitom důrazně upozornili, že si má  svůj majetek řádné zajistit.
Druhý případ se odehrál v Horním Adršpachu. Tam si 30letý majitel nechal kolo na neuzamčené chodbě domu, kde bydlí. Starší horské jízdní kolo zn. Acstar Florida SX červenočerné barvy v hodnotě 4000 Kč si na chodbu odložil v pátek 18.9.2009 a ve středu 23.9.2009 tam nebylo. Majitel opět nahrál svoji nezodpovědností zloději, pro kterého bylo jednoduché si nezajištěné kolo odvést. Policisté zatím k tomuto případu nezískali žádné informace vedoucí k jeho úspěšnému vyšetření. Policistům by pomohla jakákoliv informace od občanů k této krádeži. Telefon na obvodní oddělení je : 491 581 333, případně linka 158, e-mail : naooptep@mvcr.cz.
prap. Josef Vejrych
 
16. září 2009
Specialized rallye Sudety(15. ročník)
Další významnou akcí, která proběhla v Teplicích nad Metují je závod horských kol Specialized rallye Sudety dne 13.9.2009. Závodu se účastnilo téměř 1500 závodníků a několik tisíc diváků a členů doprovodů. Většina závodníků přijela již nejméně jeden den napřed. Ubytovali  se v různých penzionech a využili i možnost ubytování v kempu, případně  ti otužilejší přespali v městském parku pod stany či pod širákem. I přes opatření pořadatelů, kteří zajistili úschovnu kol a zavazadel se v noci z 12. na 13.9.2009 našlo mnoho těch, kteří doporučení nevzali nijak vážně. Policisté zjistili, že několik, ne zrovna laciných horských kol majitelé v parku volně odložili u aut, případně je nechali na autě v držácícch, ale nijak nezajištěné. Je to spíše náhoda, že žádné kolo nebylo v noci odcizeno. v Sobotu dne 13.9.2009 závodníci vyjeli brzy ráno na trať. Místní policisté se podíleli na bezproblémovém startu. Po ukončení zavodů a při vyhlášení vítězů někteří závodníci opět zapomněli na to, že by jim mohl kolo někdo ukrást. Nechávali je před restauracemi a na různých místech opět nezajištěná. Pořadatelé opět upozornili přítomné na možnost odcizení kol. Opět je  překvapující, že nedošlo ke krádeži. V takovém množství lidí není v silách policie uhlídat všechna nezajištěná kola nezodpovědných majitelů. Policisté hlídkovali nejen ve dne, ale i celou noc a často procházeli park i další místa s největší koncentrací lidí a kol. Letos nebyla v průběhu závodů zaznamenána žádná krádež kola ani věcí.
prap. Josef Vejrych
9. září 2009
Žena pod vlivem alkoholu za volantem již není žádná vzácnost
V úterý 8.9.2009 kolem 21:30  místní policisté projížděli obcí Dolní Adršpach. Přitom zaregistrovali, že ke křížovatce na Zdoňov přijíždí nějaké motorové vozidlo a jeho řidič na křižovatce zmatkuje. Proto pojali podezření, že je řidič ovlivněný alkoholem a rozhodli se automobil zkontrolovat. Jaké bylo jejich překvapení, že řidičem je 46 letá žena z Teplic nad Metují, ze které byl cítit alkohol. Policisté provedli dechovou zkoušku na alkohol přístrojem DRÄGER. První zkouškou naměřili 1,49 promile alkoholu v dechu, druhá zkouška po několika minutách byla také pozitivní, přístroj ukázal 1,06 promile alkoholu v dechu. Proto byla řidička vyzvána k odbornému vyšetření v nemocnici Broumov, kde jí lékař vyšetřil a odebral jí krev na upřesnění hladiny alkoholu v krvi. Policisté ženě na místě zadrželi řidičský průkaz a ve zkráceném přípravném řízení jí sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě že se rozborem krve potvrdí hladina alkoholu v krvi vyšší než 1 promile, bude její jednání kvalifikováno jako trestný čin se sazbou až 1 roku vězení, zákazem činnosti a případně i peněžitým trestem.
prap. Josef Vejrych
8. září 2009
Koncert na jezírku
V neděli 30. 8. 2009 po 19:00 policisté provedli ve spolupráci se  strážci Chráněné krajinné oblasti Broumovsko kontrolu v Adršpašských skalách, v bývalé pískovně. Zde probíhal varhanní koncert hudebníka Mariána Vargy, který koncertoval v této překrásné lokalitě na pontonu uprostřed jezera. Strážci zjistili, že pořadatelská služba byla na této akci nedůsledná a několik desítek lidí se dostalo do prostor, kam je vstup v Národní přírodní rezervaci zakázán. Policisté společně se strážci z CHKO proto nezodpovědné návštěvníky koncertu z těchto prostor vykázali.
prap. Josef Vejrych
1. září 2009
Ozvěny 26. mezinárodního horolezeckého filmového festivalu
V našem služebním obvodě se v době od 27. 8. do 30. 8. 2009 uskutečnil v pořadí již 26. mezinárodní horolezecký festival (MHFF). Na festival zavítalo několik tisíc návštěvníků,  kteří shlédli nejen zajímavé filmy s horolezeckou tématikou, ale mohli se zúčastnit i sportovních soutěží, například v lezení na umělé stěně, a také kulturního programu. Policie zajišťovala nepřetržitou službu, na které se mimo místních policistů podílleli i dopravní policisté z Náchoda. V průběhu festivalu nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku a policisté nezaznamenali ani žádný trestný čin ve spojitosti s festivalem. Policisté řešili pouze několik dopravních přestupků.
prap. Josef Vejrych
28. srpna 2009
Další krádež horského kola objasněna
Od 7.8.2009 evidovali místní policisté krádež jednoho nezajištěného staršího  horského kola a součástek z druhého horského kola před kavárnou Astra v Teplicích nad Metují. Ke krádeži došlo ve večerních hodinách. Policisté při pátrání po pachateli získali poznatek, který vedl k usvědčení místního mládence. Podezřelý muž se k činu doznal, a protože škoda nepřesáhla 5.000 korun - hranici přestupku proti majetku, tak policisté uložili 19letému mladíkovi z Teplic nad Metují blokovou pokutu. Opět se ukázalo, jak majitelé kol riskují a nechávají svoje kola nezajištěná, a to nejen před restauracemi, ale i před domy a obchody. Když jim pak kolo někdo odcizí, tak se hrozně diví, že k tomu došlo. Často říkají :,,Vždyť  jsem byl pryč jen půl hodiny, proč bych to zamykal, vždyť na kolo z hospody vidím."
Takových výmluv již policisté ve službě slyšeli opravdu nepřeberné množství. Cyklistům ale vzkazují jednu dobrou radu, a sice, že je lepší do hospody na kole nejezdit, protože kolo je nemotorové vozidlo a  po požití alkoholu stejně na kole jet nesmí. Zůstane jim tak kolo, vyhnou se riziku pokuty za dopravní přestupek a navíc se cestou zpátky projdou na zdravém vzduchu.
prap. Josef Vejrych

19.8.2009 

Neplatiči výživného přibývají
Místní policisté prověřují další případ neplacení výživného. V tomto případě je neplatičem 41letý muž z Trutnova. Od loňského roku již dceři dluží na výživném 21.000 Kč. Zatím nemá snahu se s dcerou zkontaktovat a placení výživného ho nijak nezajímá. Pokud  neplatící otec velmi brzo nezmění názor a svůj dluh neuhradí, bude za to bude příslušným okresním soudem řádně potrestán. Za trestný čin zanedbání povinné výživy může být odsouzen až k ročnímu odnětí svobody.
prap. Josef Vejrych


13.8.2009

Do Adršpachu jindy - policisté upozorňují, že církevní svátky v Polsku přivedou do skal mnoho lidí 
Policisté upozorňují, že ve dnech 14. 15. a 16. srpna 2009 očekávají komplikace v dopravě a s parkováním v Adršpachu.

skály-milenci     Adršpašskoteplické skály - Milenci

Na základě každoročních zkušeností, kdy v těchto dnech slaví v sousedním Polsku církevní svátky, je předpokládán, do této našimi sousedy velmi oblíbené lokality, velký nápor polských turistů. Parkovací místa při vstupu do skalního města a sama kapacita skal jsou však omezené.
 
Již z minulých let mají policisté zkušenosti, že návštěvníci skal nemají v těchto dnech kde zaparkovat, protože na vyhrazených parkovacích plochách je absolutně plno. Parkování mimo tato vyhrazená parkoviště je však zakázáno, neboť Adršpach se nachází v chráněné krajinné oblasti. Pokud někdo svůj vůz přece jen postaví mimo vyhrazené parkovací plochy musí počítat minimálně s blokovou pokutou až do výše 2.000 korun, kterou mu na místě uloží policejní hlídka, nebo se vystavuje nebezpečí postihu správního orgánu Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, který danou lokalitu přísně kontroluje.
 
Při nesprávném parkování v úseku označeném značkou zónového zákazu stání budou policisté při kontrolách na takto odstavená vozidla dávat tzv. botičky, a v případě že automobil bude na zcela nevhodném místě, přistoupí k odtažení vozidla (všechny vzniklé náklady pak musí hradit provozovatel vozidla).
 
Policisté proto doporučují všem, kteří si chtějí Adršpašské skály prohlédnout v klidu, pohodě a bez zbytečných stresů, aby rozhodně zvolili ke své návštěvě jiný termín.
Foto archiv policie
por. Bc. Eva Prachařová
 

12.8.2009

Upozornění pro seniory - jak se vyhnout podvodu
Policisté v několika služebních obvodech náchodského regionu evidují podvody na seniorech. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

seniorSenior

  1. Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.
  2. Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  3. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  4. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jinyých služeb (odečet plynu, vody, elektřiny, topení apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  5. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte (např. dek, nádobí, broušení nožů apod.) , případně vracení různých přeplatků v hotovosti (v tomto případě podvodníci tvrdí, že nemají drobné, chtějí rozměnit a protože většinou pracují ve dvou nebo ve třech, tak vás jeden odláká a další sleduje kam ukládáte peníze a po odvedení vaší pozornosti je odcizují) - v naprosté většině jde o podvod.

Důležité telefonní kontakty :

Policie ČR                                                           158
Policie ČR OOP Teplice nad Metují                      491 581 333
Lékařská pohotovost (Záchranná služba)        155
Jednotné evropské číslo tísňového volání         112
Hasiči                                                                 150
Život 90 Senior telefon                                       800 157 157
Elpida - Zlatá linka seniorů                                  800 200 007
Bílý kruh bezpečí                                                257 371 110
Městský úřad Teplice nad Metují                         491 581 201, nebo 491 581 207
 

Foto archiv policie
prap. Josef Vejrych  


7.8.2009

Pátrání po pohřešovaných je časté
V úterý 4.8.2009 po sedmé hodině večer oznámil na místní odddělení občan Polska, že pohřešuje své dva přátele, kteří odešli na výlet do Adršpašských skal a dosud se nevrátili. Měli se vrátit již do třech hodin odpoledne. Jednalo se o 67 letého muže a 69 letou ženu. Policisté ihned zahájili pátrání po turistech.  Pohřešované policisté objevili na cestě u obce Zdoňov. Byli v pořádku, pouze si trochu spletli směr a zabloudili. Všechno skončilo dobře a pátrání bylo rychle ukončeno.
prap. Josef Vejrych


4.8.2009

Takový běžný den na Obvodním oddělení v Teplicích nad Metují
V ranních hodinách pondělí 3.8.2009 místní policisté zajistili odcizené horské kolo. Jeho krádež oznámil majitel již v listopadu 2008. Když policisté vyslechli svědky, tak na základě místní a osobní znalosti  ustanovili podezřelého. Jednalo se o 23 letého muže z Teplic nad Metují. Ihned po zjištění mu  ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu  krádeže. Mládenci hrozí až 2 roky vězení nebo peněžitý trest, případně trest veřejně prospěšných prací.  Kolo policisté vrátili majiteli.

V odpoledních hodinách hlídka kontrolovala 43 letého muže z Meziměstí. Přitom policisté zjistili, že  muže hledají kolegové z Pardubic, kteří po něm vyhlásili celostátní pátrání po pobytu, protože je to zapomnětlivý otec a má dluh na výživném.  Tomuto muži postačovalo předat předvolání k výslechu a následně pátrání po něm odvolat. Případ ještě nebyl dořešen a mezitím se již na oddělení  dostavil další "zákazník". Ukázalo se, že je vychovatelem dětského domovam a postrádá nezletilou slečnu, jíž se nelíbilo na táborovém soustředění a odjela za kamarádkou.

V noci policisté zkontrolovali zajištění několika objektů a vozidel, provedli kontrolu 5 řidičů na alkohol. Pak už se zdálo, že služba bude do rána dne 4.8.2009 klidná. Opak byl však pravdou. V 02:30 jela hlídka na základě výzvy operačního důstojníka do Žďáru nad Metují, na pomoc polickému kolegovi. Jeden ze sousedů zaslechl u vedlejší chalupy nějaký hluk a ihned volal na na místo policisty. Policisté se služebním psem chalupu zkontrolovali, nezjistili však žádné stopy vniknutí. Při návratu do Teplic nad Metují hlídka zaregistrovala u Rybárny zaparkované vozidlo. Ve vozidle byl samotný řidič. Tentokrát bylo však všechno v pořádku. Děti z tábora měly "bojovou" hru a vedoucí na ně čekal. Po rozednění hlídka ještě zkontrolovala zajištění prodejen a městský park. To se již blížila sedmá hodina, službu přebrala další hlídka.
prap. Josef Vejrych

16.7.2009

Společná akce s cizineckou policií z Meziměstí
V úterý 14.7.2009 policisté z Obvodního oddělení Teplice nad Metují ve spolupráci s cizineckou policií  z Meziměstí provedli namátkovou kontrolu řidičů zájezdových autobusů. Akce probíhala v Dolním Adršpachu. Bylo kontrolováno celkem 7 řidičů autobusů. U všech byla provedena dechová zkouška na alkohol přístrojem DRÄGER. Při kontrole nebylo u žádného z řidičů zjištěno požití alkoholu. Rovněž doklady měli v pořádku. Policisté cizinecké policie zkontrolovali také cestující cizince v autobusech a ani oni nezjistili žádné závady. Obdobná akce se bude brzy opakovat.
prap. Josef Vejrych

11.7.2009

Upozornění na nové dopravní značení.
Upozorňujeme občany, že v obci Adršpach došlo k osazení nových informativních dopravních značek, provozních, a to " Zóna s dopravním omezením", číslo dopravní značky  je IP 25a.  Konkrétně se jedná o zákaz stání v období od května do srpna v době od 8:00 do 16:00 v této zóně. Ve směru od Teplice nad Metují do Dolního  Adršpachu  je značka umístěna na silnici č. 301 10  před křižovatkou se silnicí 301 11 do obce Zdoňov, za mostkem přes Zdoňovský potok. Na příjezdu ve směru od Trutnova do Horního Adršpachu je značka umístěna na silnici 301 10  před začátkem obce Horní Adršpach. Zóna zákazu stání je platná v Dolním i v Horním Adršpachu, ale také ve Zdoňově. Parkovaní je zde povoleno pouze na určených parkovacích plochách a parkovištích.
prap. Josef Vejrych

3.7.2009

V Teplicích nad Metují je asi nějaký vášnivý kuřák.
Policisté prošetřují od měsíce května již druhý případ vloupání do místních prodejen. Zloděje zajímaly především cigarety. V obou případech jich odcizil opravdu velké množství a na jejich přepravu asi užil motorové vozidlo. Škoda již přesáhla 300.000 Kč. Policisté se šetření intenzivně věnují. Místním policistům by pomohla jakákoliv informace, která by vedla k objasnění těchto případů a k odhalení drzého zloděje.
Informace volejte: telefon na Obvodní oddělení policie Teplice nad Metují : 494 581 333 nebo linka 158.
prap. Josef Vejrych


24.6.2009

Zloději chtějí jezdit zadarmo
Na území celého okresu Náchod dochází k poměrně častým krádežím pohonných hmot z odstavených vozidel a techniky. V převážné většině se jedná o motorovou naftu, kterou zloději kradou z nákladních vozidel, traktorů a různých pracovních strojů. Ke dvěma takovým případům došlo i ve služebním obvodě místních policistů. V prvním případě někdo vysušil nádrže traktorů v areálu společnosti v Adršpachu, odkud si odvezl celkem 285 litrů motorové nafty. Podobné množství si zloděj o pár dní později odčerpal i z nádrže nákladního vozidla, které bylo odstaveno na parkovišti před poštou v Teplicích nad Metují. Tentokrát se jednalo o 250 litrů nafty. Po dosud neznámých zlodějích policie v současné době pátrá. K odhalení těchto zlodějů mohou přispět i občané, kteří si mohou všimnout pohybu podezřelých osob nebo vozidel v blízkosti odstavené techniky nebo nákladních vozidel. V případě jakéhokoli podezření se všímaví občané mohou obrátit na místní obvodní oddělení, případně zavolat na linku 158.
prap. David Hlavatý

10.6.2009

Se začínajícím létem přibývají případy žíznivých řidičů, jsou mezi nimi i ženy.
V pátek 5.6.2009, půl hodiny před půlnocí, kontrolovala hlídka místních policistů motorové vozidlo, které jelo od pošty směrem k Rybárně. Vozidlo řídiíla 19letá slečna, ze které byl cítit alkohol. Dívka uvedla, že si jen "trochu" lokla piva - dvanáctky, aby prý zapila kávu. Při dechové zkoušce však policisté zjistili, že ten lok byl asi větší, protože přístrojem Dräger naměřili 0,29 promile alkoholu v dechu. Policisté vše zaprotokolovali a předali spis na příslušný úřad. O dalším postupu rozhodne Odbor dopravy Městského úřadu v Broumově. Mladou slečnu tak může čekat pokuta i několik tisíc korun.
Další vozidlo bylo kontrolováno za 90 minut, tedy už v sobotu 6. 6. 2009 kolem jedné hodiny v ulici Palackého. Šestadvacetiletý řidič tohoto vozidla byl také pod vlivem alkoholu. Jemu bylo přístrojem Dräger naměřeno dokonce 1,19 promile alkoholu v dechu. Mladý muž uvedl, že jen potřeboval popojet za přítelkyní. Že před jízdou vypil 4 dvanáctistupňová piva, to mu bylo jedno.  Policisté řidiči sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a věc dokumentují ve zkráceném přípravném řízení. Rovněž mu na místě zadrželi řidičský průkaz. V tomto případě bude věc řešit Okresní soud v Náchodě, který může řidiče nejen poslat až na jeden rok za mříže, ale také mu uložit zákaz řízení motorových vozidel a peněžitý trest.
prap. Josef Vejrych

 

15.6.2009

Když se řídí auto, tak se nemá pít.
"Však se nic neděje", tvrdil v pátek 29.5.2009 ve večerních hodinách policistům v Teplicích nad Metují 28 letý muž, který řídíl motorové vozidlo a byl z něho cítit alkohol. Požití alkoholu se potvrdilo dechovou zkouškou přístrojem Dräger, kdy bylo muži naměřeno 0,31 promile alkoholu v dechu. Muž se snažil policisty přesvědčit, že se vlastně nic nestalo, že jede jen pár stovek metrů na parkoviště, tam odstaví auto a všechno bude v pohodě. Nejprve tvrdil, že vypil jen jedno malé pivo, po chvíli však tvrzení změnil a uvedl, že vypil dvě velká piva, čemuž odpovídal i výsledek dechové zkoušky. Policisté se nenechali přemluvit, v rámci zákonných opatření mu zadrželi řidičský průkaz a přestupek postoupili k vyřízení na Odbor dopravy Městského úřadu v Broumově, kde může  dostat pokutu až 50.000 korun a k tomu zákaz řízení motorových vozidel až na dva roky. 
prap. Josef Vejrych

27.5.2009

Chytat ryby bez platné povolenky se může docela prodražit.
Řeka Metuje, která protéká Teplicemi nad Metují, má čistou, průzračnou vodu, bohatou na lososovité ryby. Běžným druhem je pstruh obecný, pstruh duhový a siven americký. Výskytují se zde ryby o hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Od penzionu Rybárna až po splav v parku u fotbalového hřiště je však rybolov zakázán, neboť zde se nachází hájený úsek. Někteří návštěvníci našeho města však neodolají a a pokoušejí se v hájeném úseku lovit ryby. Dne 25.5.2009 v odpoledních hodinách upozornili místní občané, že pod splavem v parku se pohybuje skupina mladíků, kteří loví v zakázaných místech ryby. Policisté ihned reagovali a na místě zjistili skupinu mladíků, cizích turistů. Na místě byl přistižen jeden z nich, devatenáctiletý, který se pokoušel lovit ryby. Při kontrole policisté zjistili, že mladý muž má pouze povolení k lovu ryb v Polské republice. Tvrdil, že v Polsku mu na rybářském svazu sdělili, že v České republice rybářský lístek a  povolenku k lovu ryb nepotřebuje, že mu stačí polské doklady. Opak je však pravdou. V České republice musí mít nejen občan České republiky, ale i cizinec český rybářský lístek a povolenku k lovu ryb a dodržovat závazná pravidla a předpisy k rybolovu, jinak se dopouští přestupku na úseku zemědělství, myslivosti a rybářství. Protože cizinec potřebné doklady nepředložil, věc si na místě převzal přivolaný člen rybářské stráže. Přestupek bude řešit Odbor životního prostředí při Městském úřadě v Broumově. Za tento přestupek lze uložit pokutu až 8000 Kč a zákaz činnosti až na jeden rok.
prap. Josef Vejrych

21.5.2009

Turistická sezóna v Teplicích nad Metují se opět rozjíždí, policisté se potýkají s neukázněnými řidiči
Jako každý rok, tak i letos je turistická sezóna v Teplicích nad Metují v plném proudu. Přináší však s sebou i problémy s nezodpovědnými řidiči, především v Dolním Adršpachu. Zde jsou dostatečné parkovací kapacity. Mnoho řidičů si myslí, že ušetří pár korun na parkovném, nerespektují zákazové značky a parkují na všech možných a nemožných místech, v mnoha případech i nebezpečných, jako třeba v nepřehledných zatáčkách. Místní policisté se těmto nezodpovědným řidičům věnují a patřičně je za nedodržování předpisů "ohodnocují". Velmi účinným prostředkem je fotografická dokumentace přestupků a použití technických prostředků k zabránění odjezdu vozidel,  takzvaných botiček. Za nedodržování zákazů lze uložit blokové pokuty až do 2000 kč a za většinu těchto přestupků je řidiči odečten i nějaký ten bod. Rovněž tak se policisté věnují měření rychlosti na vytipovaných nebezpečných místech a kontrolují dodržování předpisů na železničních přejezdech. 

Ve středu 20.5.2009 opravili silničáři značení přechodů pro chodce v Teplicích nad Metují - u viaduktu a u hotelové školy. Proto upozorňujeme chodce, aby tyto přechody využívali, jsou především pro jejich bezpečnost. Dále město Teplice nad Metují plánuje od 25.5.2009 nový nástřik vodorovného dopravního značení před Obvodním oddělení v Teplicích nad Metují. Takže by měly skončit výmluvy řidčů, že žádné značení nevidí.
prap. Josef Vejrych

15.5.2009

Odcizené horské kolo vráceno majiteli
V září 2008 přijali místní policisté oznámení o krádeži staršího horského kola. Až do začátku měsíce května 2009 bylo pátrání po sportovním dopravním prostředku neúspěšné.  Pak však nastal ve věci obrat. Plicisté zjistili, že na horském kole, které odpovídá popisu horského jízdního kola, odcizeného loňského září, jezdí 54letý místní občan. Policisté porovnali výrobní číslo odcizeného kola s výrobním číslem na kole, které muž užíval. Kdyby se jednalo o loterii, mohli zvolat: Bingo!" Porovnáním totiž zjistili, že se jedná právě o již zmiňované v září odcizené kolo. Místnímu občanovi proto kolo zabavili a samozřejmě ho vrátili majiteli. Uživatel kola policistům tvrdil, že bicykl koupil od neznámých mužů v hospodě. Policisté se případu budou i nadále věnovat a pátrání po pachateli bude pokračovat. Tomu v případě prokázáni viny hrozí až dva roky v chládku.
prap. Josef Vejrych

3. 5. 2009

Svátky v Polské republice komplikovaly dopravu v Teplicích a Adršpachu
V Polské republice byly o tomto víkendu státní svátky, a protože bylo navíc krásné počasí, spousta našich sousedů se vypravila na rodinné výlety do Teplicko - Adršpašských skal. To přineslo nemalé problémy v dopravě, protože kapacita parkovišť v Teplicích nad Metují ani v Adršpachu nebyla schopna pojmout množství vozidel, kterými do této oblasti přicestovali převážně polští občané. I přes maximální snahu pracovníků na těchto parkovištích nebylo možné stihnout odbavovat přijíždějící návštěvníky skalních měst a na silnicích se tedy chvílemi tvořily kolony vozidel a docházelo k drobnějším komplikacím. Toto se pochopitelně dotklo i místních občanů, kteří byli občas nuceni vyčkávat v těchto kolonách i přesto, že zaparkovat nechtěli a chtěli místem pouze projet. V těchto dnech se museli i policisté zdejšího oddělení podílet na opatřeních prováděných ke zvládnutí zvýšeného počtu turistů, a to především zvýšeným dohledem nad silničním provozem a veřejným pořádkem. I přes značný počet návštěvníků nedošlo k vážnějším problémům a policistům nebyl dosud hlášen žádný případ trestné činnosti, který by mohl být spojen právě s vysokým počtem návštěvníků oblasti.
prap. David Hlavatý

30. 4. 2009

Požáry lesních porostů na Teplicku

Velmi suché počasí posledních týdnů mělo vliv na vznik dvou požárů lesního porostu, ke kterým došlo v okolí Teplic nad Metují. V tomto počasí je riziko vzniku požárů velmi vysoké a mnohdy vznikmutí požáru napomůže i nezodpovědné chování lidí. Jestli tomu tak bylo i v případě požáru mladého lesního porostu za učilištěm v Teplicích nad Metují, v současné době stále prověřují policisté z místního obvodního oddělení. V tomto případě došlo z zahoření porostu na ploše zhruba 1,5 ha a vznikla tak škoda, která byla předběžně odhadnuta na 300 tisíc Kč. Vzhledem k tomu, že terén je v místě požáru špatně schůdný, musel zde s hašením pomoci i vrtulník letecké služby Policie ČR. Ten musel k Teplicím přiletět i o 10 dní později, protože došlo k zahoření lesní hrabanky v Adršpašských skalách. Zde však naštěstí nevznikla žádná škoda na lesním porostu. V obou případech zasahovalo několik sborů profesionálních i dobrovolných hasičů.

prap. David Hlavatý

15.4.2009

Noční kontrola v Národní přírodní rezervaci Adršpašsko-Teplické skály.
V neděli 12.4.2009 navečer zjistil pracovník správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko (CHKO), že v Dolním Adršpachu nad jezírkem táboří skupina trampů. Protože jejich tábořiště bylo v blízkosti hnízdiště sokola stěhovavého a strážci měli obavu, že by mohlo dojít k plašení tohoto přísně chráněného živočicha, policisté z místního oddělení provedli se strážcem ze správy CHKO Broumovsko společnou akci ke sjednání nápravy. Akce začala za setmění, aby byla větší šance táborníky překvapit. Objevení tábořiště nebyl velký problém, protože si na místě topili oheň. Na tábořišti bylo zjištěno 6 spících osob. Po ověření totožnosti jim bylo nařízeno uhasit oheň a opustit místo. Protože došlo k porušení zákona o ochraně přírody,  přítomný strážce si na místě věc převzal a rozhodl, že se bude řešit ve správním řízení, kde hrozí přestupcům pokuty ve výši několika tisíc korun.
prap. Josef Vejrych

5.4.2009

Jarní období - zvýšené nebezpečí vzniku požáru
V jarním období se každý rok najdou jedinci, kteří vypalují suché travní porosty, a to i přes to, že hasiči upozorňují na nebezpečí požárů a zákon vypalování přímo zakazuje. Místní policisté již v měsíci dubnu ve dvou případech vyjížděli na místo, kde nezodpovědní majitelé pozemků pálili suchou trávu. V jednom z případů se takovéto pálení kupy suché trávy vymklo kontrole a díky silnému větru  již začínala hořet i tráva na louce okolo domu. Díky pomoci místních policistů se požár dále nerozšířil a byl lokalizován v samém zárodku.  Takové štěstí nepotkalo lesní porost v okolí rodinného u Chlívců poblíž Stárkova na Hronovsku, kde se oheň rozšířil ze zahrady na louku a přilehlý les. Proto policisté upozorňují občany, aby nevypalovali travní porosty. Při vypalování může nejen dojít k hmotným škodám, ale také i ke zranění osob. Dále při tom dochází k nevratnému poškození přírodních biotopů, a to především k úhynu mnoha druhů užitečného hmyzu a drobných obratlovců a zničení vzácných rostlin. Za vypalování trávy hrozí i několikatisícové pokuty.
prap. Josef Vejrych
 

27.3.2009

Neřidič řídil motorové vozidlo
Ve středu 19.3.2009 v odpoledních hodinách kontrolovali místní policisté motorová vozidla v Teplicích nad Metují -  Javoru. Dvě kontrolovaná vozidla byla v pořádku. Třetí vozidlo policisté zastavili, protože mu špatně svítila světla. Jaké bylo překvapení policistů, když řidič okamžitě uvedl, že je neřidič a řidičský průkaz nikdy nevlastnil. Policisté zjistili, že se nejedná o jeho první porušení zákona. Za trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění byl již sedmkrát odsouzen různými okresními soudy a zároveň mu byl uložen  zákaz řízení motorových vozidel do roku 2012. Protože řídil motorové vozidlo i přes to, že to měl soudem zakázané, tak je podezření, že také spáchal trestný čin maření výkonu úředního  rozhodnutí a vykázání. Proto mu policisté ve zkráceném přípravném řízení  sdělili  podezření za uvedené trestné činy. Dále bude o věci rozhodovat Okresní soud Náchod, který může uložit nepodmíněný trest až na dobu 1 roku a zákaz řízení o nějaký  rok ještě prodloužit.
prap. Josef Vejrych

 

23.3.2009

Proč bych platil !
"Jiní také neplatí výživné, tak proč bych platil já!", řekl si 45letý muž z Teplic nad Metují. Z omylu ho však vyvedli místní policisté, kteří neplatícímu otci sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření  z trestného činu zanedbání povinné výživy. Otec nějak zapomíná na svoji dceru a systematicky neplatí. Jeho dluh se pohybuje již v částce kolem 30.000 korun. Již byl dokonce za svoji "zapomnětlivost" dvakrát odsouzen Okresním soudem v Náchodě, a asi mu nijak nevadí, že je v podmínce. Aby nebyl překvapen, protože se může stát, že mu jeho šestiměsíční podmínku soud promění v posezení na tvrdé vězeňské pryčně a přidá mu k tomu až 1 rok odnětí svobody navíc.
prap. Josef Vejrych

19.3.2009

Okradl přítelkyni, když peníze utratil, tak se k ní chtěl vrátit
Místní policisté od října 2008 pátrali po 43 letém muži z Trutnova, který byl podezřelý, že  z bytu 48 leté ženy z Teplic nad Metují odcizil peníze. Muž zjistil, že jeho přítelkyně obdržela od syna 22.000 Kč. Všiml si, že si peníze dala do bundy na věšák. Muž využil toho, že přítelkyně je  ve sprše, a peníze si vzal. K tomu pro jistotu přibral i 70 Euro a odjel do Nového Města nad Metují, kde peníze vzápětí propil a prohrál na výherních automatech. Když peníze došly, přemístil se do Pardubic, kde přespával u známých a na nádraží. Po nějaké době se mu zastesklo po přítelkyni, tak se za ní rozjel zpět do Teplic nad Metují. Měl však smůlu na bdělé místní policisty. Hlídka ho zaregistrovala již v autobuse, a tak ke své milé ani nedojel. Policisté muže zadrželi v autobuse u pošty ještě než stačil vůbec vystoupit. Muž se ke krádeži peněz doznal a následně si případ převzal pracovník kriminální policie a vyšetřování, který muže obvinil z krádeže. Za tuto krádež mu hrozí až 2 roky vězení. Při dalším šetření policisté zjistili, že krádež peněz přítelkyni není jeho jediné porušení zákona. Z další trestné činnosti byl již předtím obviněn policisty v Trutnově a Okresní soud v Trutnově na něj vydal příkaz k zatčení. Policejní eskorta muže dopravila k soudu v Trutnově, kde soudkyně rozhodla, že se trestné činnosti dopustil v době podmínečného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, a nařídila  jeho převoz do Vazební věznice v Hradci Králové. Je vysoce pravděpodobné, že si bude muset odsedět nejen podmínku, ale soud mu také přidá něco navíc.
prap. Josef Vejrych
 

11.3.2009

Jízda pod vlivem alkoholu se nevyplácí
Dne 4.3.2009 navečer se rozhodl 42 letý muž z Teplice nad Metují, že se projede se svým autem do Police nad Metují. To, že  byl pod vlivem alkoholu, to mu bylo jedno. Po příjezdu do Police nad Metují ho přepadla opět žízeň a dal si několik piv, pro jistotu dvanáctek, asi aby se mu lépe řídilo. Když se vracel z Police nad Metují, tak si jeho stylu jízdy u Rybárny všimli místní policisté a rozhodli se řidiče zkontrolovat. Muž však policejní hlídku také zaregistroval a sešlápl plyn. Daleko však nedojel a policisté ho  u Potravin Verner dostihli a zkontrolovali. Dechovou zkouškou přístrojem Dräger policisté naměřili 1,57 promile alkoholu. Řidič tvrdil, že svoje rodinné problémy řeší alkoholem, a protože mu nezbývají peníze ani na rohlíky, tak proto se opil. Není to jeho první porušení zákona spojené s jízdou v opilosti. Policisté mu v zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za svoje nezodpovědné chování může být u soudu potrestán vězením až na jeden rok, peněžitý trestem nebo zákazem činnosti.
prap. Josef Vejrych


4.3.2009

Další  "vybodovaný" motorista
V polovině měsíce února policisté místního oddělení kontrolovali v Dolním Adršpachu 33 letého řidiče osobního vozidla z Radvanic. Při kontrole zjistili, že již v listopadu 2008 mu správní orgán pověřené obce zadržel řidičský průkaz, a to z toho důvodu, že dosáhl hranice 12 bodů za různé přestupky. Řidič nijak nerespektoval to, že nemůže řídit motorová vozidla a vyjel si s autem na návštěvu příbuzných. Protože se dopustil trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění , tak  mu policisté ve zkráceném přípravném řízení sděili podezření z uvedného trestného činu.  Řidiči za porušení zákona hrozí od soudu až 1 rok odnětí svobody, peněžitý trest a další zákaz řízení motorových vozidel a  je již jen na úvaze soudu, jak věc zakončí.
prap. Josef Vejrych


26.2.2009

Informace k nové právní úpravě - dopravní nehody

Řidiči, domluvte se !
U všech nehod být nemusíme, chceme být tam, kde jde o životy a zdraví.
Co znamená nová právní úprava šetření dopravních nehod (od 1.1.2009) pro řidiče?

Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii České republiky, pokud
1) zjevná škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100.000,-Kč (zjevná škoda = škoda, kterou vidíte,  laický odhad),
2) nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
3) nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby (např. škoda ma komunikaci, na budově, na dopravní značce apod.)  (1)

Policii České republiky volejte, pokud
a) není splněna některá z výše uvedených podmínek,
b) nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci.

Pokud policii zavoláte, přestože jsou splněny podmínky 1, 2, 3, věc krátce prošetříme, vyřešíme samotný dopravní přestupek a potvrdíme Váš sepsaný protokol.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Pokud jde o samotná vozidla, která měla na dopravní nehodě účast, není rozhodující, zda je jejich vlastníkem řidič nebo jiná fyzická či právnická osoba (leasingová společnost, zaměstnavatel apod.)

NEZAPOMEŇTE !
Musíte sepsat společný záznam o dopravní nehodě (2) podle předepsaných kolonek a navzájem jej podepsat. V této souvislosti máte právo požadovat od druhého účastníka události prokázání totožnosti (předložení občanského průkazu, cestovního dokladu apod.) a sdělení údajů o vozidle ( z osvědčení o registraci vozidla, dříve osvědčení o technickém průkazu). Po sepsání tohoto protokolu není důležité, zda jste se dohodli na zavinění nehody. Posouzení míry zavinění bude v takovém případě záležitostí pojiťoven. Povinnost sepsat záznam je dána zákonem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(2) Tiskopis záznamu o dopravní nehodě získáte u své pojišťovny.

Tísňové volání :
112 Integrovaný záchranný systém
158 Policie České republiky
150 Hasičský záchranný sbor České republiky
155 Rychlá zdravotní služba
156 Obecní policie (v Teplicích nad Metují není zřízena)

prap. Josef Vejrych


15. 2. 2009

Rekreační chalupy v ohrožení
Od nového roku evidují místní policisté vloupání do dvou rekreačních chalup v Dědově. Díky všímavosti občanů však  policisté již znají nezvané návštěvníky, kteří se vloupali do jedné z nich.  Jedná se o 31letého muže z České Metuje a 25letého muže z Dědova. Oba využili dlouhodobější nepřítomnosti majitelů a do jedné chalupy nejméně třikrát opakovaně vnikli. Z chalupy odcizili křovinořez, elektrické nůžky na živý plot, hodily se jim i potraviny. Věci prodali, potraviny zkonzumovali. Část věcí u nich policisté zajistili. Oběma mužům vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu krádeže a hrozí jim za to soudní postih až dvouletého vězení nebo peněžitý trest.

akce chaty akce chaty

V zimním období dochází k vloupání do rekreačních objektů častěji. Majitelé často nenavštíví tyto objekty několik měsíců. Rovněž tak zabezepečení některých objektů je špatné a pro mnohé zloděje není problémem do takových objektů vniknout. Policisté sice chaty a chalupy kontrolují, ale v okolí Teplic nad Metují je objektů tolik, že není možné kontrolovat  rekreační objekty v krátkých časových intervalech. Docela účinné je například požádat sousedy, aby občas chalupu zkontrolovali a tutéž službu při návštěvě své chaty či chalupy zase na oplátku prokázat jim. V případě pochybností, že objekt nezůstal v době nepřítomnosti majitele bez nevítané návštěvy, pak nechoďte dovnitř ani nedělejte důkladný průzkum, ale ihned zavolejte policii. Jen tak má policejní technik šanci najít a zajistit nějaké stopy, které by napomohly k usvědčení pachatele.
prap. Josef Vejrych


13. 2. 2009

Auto PČR

Nové služební vozidlo
Sdělujeme občanům, že i místní policisté dostali nové služební vozidlo Škoda Octavia, stříbrné barvy, s reflexními prvky. S tímto novým vozidlem se snižuje šance různých silničním pirátů a řidičů, kterým nic neříká dodržování pravidel silničního provozu.
prap. Josef Vejrych


4.2.2009

Jízdní kola se kradou nejen v létě, ale i v zimě
Dne 31.1.2009 v 01:00 h projížděla hlídka policistů místního oddělení kolem Rybárny,  zaregistrovala dvě osoby, které jedou na jednom jízdním kole. Policisté chtěli cyklisty zkontrolovat, ale ti urychleně seskočili z kola, kolo odhodili a dali se na útěk. Podle stop ve sněhu bylo zjištěno, že nezajištěné kolo bylo odcizeno před jedním z domů v Palackého ulici. Kolo bylo ještě v noci vráceno překvapenému majiteli, který o krádeži nic nevěděl. Jako pachatelé krádeže byli zjištěni 30letý muž a 27letá žena, oba z Meziměstí. Počínání obou bylo "oceněno" blokovou pokutou.
prap. Josef Vejrych


28.1.2009

Nedobrovolný otužilec
Dne 27.1.2009 oznámila na místní oddělení policie do Teplic nad Metují místní občanka, že v parku našla v mlýnském náhonu ve vodě muže. Místní policisté vyjeli na místo a tam zjistili, že 68letý muž z Teplic nad Metují při chůzi po cestě zavrávoral, uklouzl a spadl do mlýnského náhonu. Ve vodě byl asi půl hodiny. Policisté muže vylovili z náhonu a zajistili mu lékařské ošetření. Muž byl převezen do nemocnice v Broumově, protože byl podchlazen. Na této příhodě se podepsal zřejmě i alkohol, který byl z muže cítit. Nebýt pozornosti ženy, tak mohla věc skončit i vážným poškozením zdraví, proto je na místě poděkování za pomoc. Ne každý by se takto zachoval.
prap. Josef Vejrych


21.1.2009

Nezodpovědní otcové
Ještě neuplynul ani první měsíc roku 2009 a policisté OOP Teplice nad Metují již evidují případy dvou nezodpovědných otců, kteří zapomínají na to, že by měli platit výživné. Jedná se o dva muže ve věku 36 let, jeden je z Teplic nad Metují, druhý z Kralup nad Vltavou. Jejich dluh na výživném dosahuje několika desítek tisíc Kč. Oběma mužům za trestný čin zanedbání povinné výživy hrozí trest odnětí svobody až tři roky, oba muži již byli v dřívější době za neplnění vyživovací povinnosti odsouzeni.
prap. Josef Vejrych


8. 1. 2009

Své osobní věci a cennosti si hlídejte, krade se i v zimních areálech.
V podzimních měsících jsme zde upozorňovali majitele rekreačních chalup, na jejich zabezpečení a radili jim, jak nejlépe rekreační chalupu připravit před zazimováním z hlediska její bezpečnosti. V současné době bychom chtěli občany upozornit, že je třeba si dávat pozor i na drobné osobní věci, peníze a doklady. Jedná se například o věci, které necháváme odložené ve vozidlech a věci, které máme u sebe, v tašce, v batohu a podobně. Pokud necháváte věci ve vozidle, nenechávejte je ležet přímo na sedadlech nebo na palubní desce, tyto věci alespoň schovejte tak, aby nebyly vidět a nebyly tak zbytečným lákadlem pro nenechavce. Věci, které nosíte u sebe, zbytečně neodkládejte a nenechávejte nikde bez dohledu. Tuto chybu udělali tento měsíc například turisté z Holandska, kteří při návštěvě teplické sjezdovky odložili svůj fotoaparát, chvíli jej ponechali bez dohledu a tato chvíle stačila k tomu, aby se fotoaparát ztratil. Své osobní věci si proto častěji kontrolujte a přesvědčujte se stále o tom, kde věci máte. Toto platí především v místech, kde se pohybuje více lidí. Svým zodpovědnějším přístupem ke svým věcem předejdete zbytečným problémům, které jsou s krádežemi osobních věcí a cenností spojeny.
prap. David Hlavatý 


13. 12. 2008

Dvanáctibodový hříšník
Na začátku měsíce prosince 2008 byl zdejšími policisty kontrolován při řízení motorového vozidla místní šestačtyřicetiletý občan. Při jeho kontrole byl proveden i dotaz do centrální evidence řidičů, kde bylo zjištěno, že tento výtečník za volantem nemá co dělat. Již v měsíci lednu tohoto roku totiž nasbíral za své přestupky za volantem v bodovém systému 12 bodů, a proto byl správním orgánem Městského úřadu Broumov vyzván, aby zde odevzdal svůj řidičský průkaz v důsledku pozbytí řidičského oprávnění. Toto muž učinil a byl srozuměn s tím, že nesmí řídit žádné motorové vozidlo. Přesto však řídil, a protože byl při tomto policisty přistižen, bylo s ním zahájeno zkrácené přípravné řízení a bylo mu sděleno podezření ze spáchání trestného činu Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Zpráva o výsledku tohoto řízení byla zaslána na Okresní státní zastupitelství v Náchodě a hříšník teď očekává rozhodnutí soudu, který mu může vyměřit trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
prap. David Hlavatý 


11.12.2008

Nezvaný návštěvník chalup dopaden
V jednom týdnu v polovině měsíce listopadu 2008 došlo k vloupání do dvou chalup v Dolním Adršpachu. Neznámý pachatel zde vnikl po vypáčení okenic a rozbití skleněných výplní oken do dvou chalup. V obou případech chalupy prohledal a snědl zde nalezené jídlo. V první chalupě si navíc na cestu přibalil zimní bundu a v druhé chalupě plynový vařič s plynovou bombou a další drobnosti. Po provedeném šetření dospěli policisté z Teplic nad Metují k závěru, že oba případy vloupání má na svědomí čtyřiačtyřicetiletý muž z Lomnice nad Popelkou, který se již v minulosti v obvodu místních policistů dopustil obdobné trestné činnosti. Vzhledem k tomu, že se jednalo o osobu, která se na adrese svého trvalého bydliště nezdržuje, bylo po muži vyhlášeno celostátní pátrání. Netrvalo dlouho a hledaný muž byl zadržen kolegy v Jilemnici, kde byl přistižen při páchání další trestné činnosti. Zde také bylo zahájeno jeho trestní stíhání a byl mimo jiné obviněn i z trestných činů Krádež a Porušování domovní svobody, kterých se svým jednáním dopustil právě v Adršpachu. U obviněného byla zajištěna i převážná většina věcí, které si odnesl z obou chalup. Tyto věci budou navráceny jejich původním majitelům. O trestu, který tohoto nezvaného návštěvníka čeká, rozhodne již brzy soud.
prap. David Hlavatý 
 

20.10.2008 

Okénko pro chalupáře a chataře

Nezajištěná chata - ilustrační fotoNezajištěná chata - ilustrační foto

 

Jako každým rokem, tak i letos mají různí nenechavci zájem o věci uložené v chatách a chalupách. Našeho služebního obvodu Teplice nad Metují se to také týká, protože v posledních dvou měsících došlo k vloupání do několika chat a chalup ve Zdoňově a v Adršpachu. Většina majitelů již chaty a chalupy zazimovala a často se v nich objeví až někdy o Vánocích nebo Velikonocích. Některé objekty si o vloupání přímo říkají. Uvnitř chalup je přes okna vidět různé cennosti a předměty, které jsou předmětem zájmu mnoha zlodějů. Často jsou jim nápomocni i sami majitelé těchto objektů, kteří před chalupami a chatami zanechávají různé nářadí, jako sekery, páčidla, krumpáče i žebříky. Zloděj pak neodolá nabídce  a do objektu vnikne. Často přitom více věcí zničí, než ukradne. Proto je dobré po zazimování z chalup odvést především cennější věci, a to  předměty zájmu pachatelů, jako motorové pily, křovinořezy, různé elektrické nářadí, sportovní vybavení a oblečení, horská kola, motocykly a hlavně nenechávat ve spižírně potraviny a alkohol. Jsou známé případy, kdy pachatel v takovém objektu pobýval i několik dní, snědl potraviny a po vypití alkoholu zdemoloval vnitřní zařízení, spálil nábytek a objekt znečistil. 

Proto policisté doporučují, aby si lidé nejen více všímali svého okolí, ale také si objekty lépe zajistili, ať již pomocí různých mechanických zábran - okenice, mříže, ale je vhodné si objekt zabezpečit i elektronicky pomocí jednoduchých dostupných zabezpečovacích zařízení, případně i pomocí světel, jejichž čidla reagují na pohyb a toto světlo následně rozsvítí a osvětlí okolí chalupy. Vhodné je požádat souseda nebo přátele, aby na chalupu občas dohlédli. Kontrolu chat a chalup provádějí i policisté, ale není v jejich silách takové množství objektů kontrolovat pravidelně.
prap. Josef Vejrych 

Půlnoční jízda Zdoňovem

alkohol-test alkohol-test

Dne 18.10.2008 krátce před půlnocí se rozhodl 20 letý muž z Jánských Lázní, že se potřebuje přemístit  svým autem od Zdoňovské hospody domů. Krátce před tím hodoval v místní hospodě při opékání prasete, kde se nejen jedlo, ale i pilo. Řidič nasedl do vozidla a zřejmě mu nijak nevadilo, že předtím popíjel alkohol. Neujel ani 300 m  a zastavila ho hlídka policistů z Teplic nad Metují. Muž policistům nejprve tvrdil, že nic nepil, ale pouze jedl vepřové. Dechová zkouška však ukázala, že nemluví pravdu. Digitální přístroj Draeger mu v dechu naměřil dokonce  2,27 promile alkoholu. Protože množství alkoholu přesáhlo hranici 1 promile, policisté muži sdělili podezření z trestného činu  ohrožení pod vlivem návykové látky a zahájili s ním v této trestní věci zkrácené přípravné řízení. Během několika dní se tak mladý muž dostane až před soud. Za tento nezodpovědný čin mu hrozí až 1 rok vězení, případně peněžitý trest a zákaz činnosti.   
prap. Josef Vejrych


23.9.2008

Rallye Sudety
V sobotu 13. září 2008 se v Teplicích nad Metují uskutečnil již 14. ročník maratónu horských kol. Do města se proto již od pátku sjížděli účastníci tohoto závodu se svými doprovody. Vzhledem k tomu, že se závodu zúčastnilo téměř 900 startujících, přijely na tento zářijový víkend do Teplic nad Metují přibližně dvě tisícovky lidí. Na toto muselo zvýšeným výkonem služby zareagovat i místní oddělení policie, za účasti dalších složek Policie České republiky. Prioritou bylo pro policisty zajištění veřejného pořádku v průběhu konání akce a opatření k zamezení krádeží jízdních kol, ke kterým zde docházelo při konání minulých ročníků závodu. Dále se místní policisté podíleli na řízení dopravy při závodech a dohlíželi nad dopravou ve městě.

I díky provedeným opatřením došlo v průběhu celé akce ke krádeži pouze jednoho jízdního kola, které bylo za použití násilí odcizeno z vozidla odstaveného u místního penzionu. Oproti minulým ročníkům se tedy jedná o pokles tohoto druhu trestné činnosti.  Přes velký počet návštěvníků akce nedošlo v jejím průběhu k narušení veřejného pořádku, nebyla zde evidována žádná dopravní nehoda, ani nebyly zjištěny žádné závažnější přestupky v dopravě. 
prap. David Hlavatý


3.9.2008

25. Mezinárodní horolezecký  filmový festival
Od 28.8.2008 do 31.8.2008 se konal v Teplicích nad Metují již 25. Mezinárodní horolezecký filmový festival. Každoročně se festivalu účastní několik tisíc návštěvníků, letošní ročník se obzvláště vydařil, protože bylo pěkné počasí.  Policisté Obvodního oddělení  z Teplic nad Metují zajšťovali po celou dobu veřejný pořádek, bezpečnost návštěvníků a občanů města, starali se o dopravu. Nápomocni jim byli i dopravní policisté a policisté z inspektorátu cizinecké policie.

Filmový festival měl poměrně poklidný průběh, policisté zatím zaznamenali pouze jeden případ odcizení batohu s doklady, v Adršpachu probouzeli opilce spícího na silnici a řešili několik méně závažných dopravních přestupků. Bylo provedeno i několik desítek kontrol řidičů na alkohol, nebyl však zjištěn žádný opilý řidič. Bylo dobře, že celou noc bylo osvětleno centrum města a park, kde se bivakovalo. Snad i toto opatření ze strany města odradilo případné nenechavce od krádeží. Bylo rovněž nalezeno několik klíčů od vozidel a mobilní telefony a další drobnosti, které byly předány majitelům.
prap. Josef Vejrych


21.8.2008

Výkonu trestu se nevyhýbala příliš dlouho
Odsuzující rozsudek a následnou výzvu k nástupu do výkonu trestu odnětí svobody ignorovala šestatřicetiletá žena z Teplic nad Metují. Do nařízeného výkonu trestu nenastoupila, a proto Okresní soud Náchod vydal příkaz k jejímu dodání do vězení. O toto dodání byli soudem požádáni policisté z Obvodního oddělení v Teplicích nad Metují.  A protože odsouzená žena je zdejším policistům dobře známa, neužívala si své letní svobody dlouho. Dne 21. srpna 2008 byla zdejšími policisty kontrolována v ul. Horní, v Teplicích nad Metují, a ti ji na základě vydaného příkazu omezili na svobodě a následně dodali ještě téhož dne do vazební věznice v Hradci Králové. 
prap. David Hlavatý 


2.8.2008

Nezodpovědní kuřáci

oheň 1.jpg

Okolí Teplic nad Metují a Adršpachu je pokryto souvislými lesními porosty. Je tomu více jak  200 let, kdy vinou nezjištěného  člověka došlo k požáru lesního masivu v Adršpachu. Ohněm byl zničen veškerý původní porost různorodých dřevin, zahynulo přitom i velké množství vzácných živočichů, oheň podle historických pramenů dohoříval v nepřístupných roklích i několik týdnů. V současné době navštěvuje  okolní lesy mnoho rekreantů a houbařů. Někteří jsou však velmi nezodpovědní a i přes to, že je velké sucho, tak v lese kouří a odhazují nedopalky do podrostu. Takováto příčina požáru již byla stanovena hasiči v uplynulém měsíci ve třech ze čtyřech případů. Díky pozornosti místních občanů se požár nijak nerozšířil a místními hasiči byl zlikvidován v samém zárodku. Ke škodám sice nedošlo (shořela pouze hrabanka), ale takto to vždy nemusí dopadnout. Proto by si každý z návštěvníků naší krásné přírody měl uvědomit, že by se měl v lese chovat lépe, především nekouřit a nerozdělávat ohně jinde, než  na místech tomu určených. Určitě chceme, aby byly naše lesy zachovány i pro budoucí generace.
prap. Josef Vejrych


29.7.2008

Spokojenost zastupitelů Teplic nad Metují s činností Policie ČR – analýza výsledků dotazníkového šetření 
V souvislosti s trendem zvyšování kreditu a kvality činnosti Policie ČR na území bývalého okresu Náchod byli na jaře 2008 osloveni obecní zastupitelé ze 74 měst a obcí v regionu a požádáni o objektivní zodpovězení otázek v dotazníku, který jim byl distribuován prostřednictvím starostů.
Dotazník obsahuje celkem 19 uzavřených, polootevřených i otevřených otázek, které byly koncipovány tak, aby zahrnuly pokud možno co nejširší oblast policejních činností, ke kterým měli respondenti možnost se vyjádřit. Z těchto 19 otázek bylo 9 shodných s otázkami, které byly položeny respondentům v rámci celorepublikového průzkumu spokojenosti občanů s prací Policie ČR agentury IPSOS TAMBOR, jenž proběhl na jaře roku 2007.
Odpovědi zastupitelů naleznete ZDE.
npor. Petr Rousek 


25.7.2008

Něco málo o dopravě v Adršpachu
Máme tady opět prázdniny. Letní turistická sezóna v oblasti Teplicko - Adršpašských skal je  v plném proudu. Celé kolony motorizovaných turistů míří do Adršpachu, aby shlédli jedno z nejzajímavějších skalních měst v Evropě a pokochali se pohledem na zdejší dominaty - pískovcové skalní útvary, svezli se na lodičkách po jezírku. Ne všichni však po příjezdu respektují zákazové dopravní značky - zejména v Dolním Adršpachu, a to i přes to, že jsou zde vybudována parkoviště. Téměř každý víkend "zdobí" několik automobilů botička, která znemožňuje odjezd řidiči bez projednání přestupků. Každý takový přestupek je dokumentován i fotograficky. Při řešení těchto přestupků pak místní policisté poslouchají různé pohádkové výmluvy o tom, proč zrovna ten nebo onen parkuje na zakázeném místě. Mezi hříšníky jednoznačně vedou řidiči z Polska a z České republiky, občas předpisy poruší i nějaký jiný cizinec, a to i  z exotických zemí. Většina řidičů se tak snaží ušetřit parkovné ve výši 50-70 korun a neuvědomují si, že za porušení pravidel silničního provozu budou "ohodnoceni" mnohem vyšší blokovou pokutou a hrozí jim i připsání nějakého toho bodu do karty řidiče. 

Problémem je i to, že většina návštěvníků ani neví, že se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, kde je zakázáno parkování na travnatých plochách i na silniční zeleni.
prap. Josef Vejrych


22.7.2008

Začátek prázdnin ve znamení "pirátů silnic"

zastavení vozidla.jpg

I přesto, že se prakticky denně  ze všech sdělovacích prostředků dozvídáme počty dopravních nehod, z nichž mnohé mají tragické následky, najdou se i v Teplicích nad Metují a okolí řidiči, pro něž je označení "nezodpovědní" příliš slabé slovo. O tom svědčí několik případů z poslední doby, které řešili a stále řeší policisté z místního obvodního oddělení.  Při silničních kontrolách zde byla v posledním měsíci zjištěna závažná porušení zákonů, při nichž mohlo dojít k velmi vážným následkům. Následující případy skutečně stojí za zamyšlení.

Odmítnutí dechové zkoušky mu nebylo nic platné
Těsně před začátkem prázdnin se v nočních hodinách po Teplicích nad Metují projížděl místní třiačtyřicetiletý občan ve své Škodě Forman. Na náměstí byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou ze zdejšího oddělení. Při kontrole byly na tomto řidiči patrné známky pod předchozím požití alkoholických nápojů, proto byl vyzván, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Toto však kontrolovaný řidič odmítl a odmítl následně i výzvu, aby se podrobil odbornému lékařskému vyšetření. Příliš si však nepomohl, protože i přes jeho nevstřícné chování policisté jeho jednání zadokumentovali jako přestupek, který oznámili správnímu orgánu Odboru dopravy Městského úřadu v Broumově. A vzhledem k tomu, že řidič při kontrole odmítal dechovou zkoušku i lékařské vyšetření, hrozí mu za jeho jednání dle zákona vyšší sankce, než kdyby s policisty spolupracoval a zkoušce nebo vyšetření se podrobil. Aby toho však nebylo málo, stejný řidič byl zhruba o týden později opět v Teplicích nad Metují kontrolován, tentokrát hlídkou policistů z Dopravního inspektorátu Náchod. Tentokrát se již podrobil dechové zkoušce, kterou mu byla naměřena hodnota 0,96 promile. Také tuo další alkoholovu vyjížďku policisté řádně zakodumentovali a nepoučitelnému řidiči hrozí další postih.

Z alkoholového opojení procitl jako obviněný z trestného činu
Dalším hříšníkem na silnicíh byl opět místní občan, tentokrát pouze pětadvacetiletý. Ten v Teplicích nad Metují předváděl svým kamarádům, jaké kouzlo má řízení v opilosti. Teď jim ještě navíc může vyprávět, co následuje po tom, když je při tomto řízení přistižen policií, protože byl zastaven policisty při jízdě svým Fordem v podnapilém stavu. Vzhledem k tomu, že se před jízdou nijak zvlášť nešetřil, byla mu provedenou dechovou zkouškou naměřena hodnota 1,67 promile. S přihlédnutím k naměřené hodnotě alkoholu převyšující hodnotu 1 promile si proto od policistů vyslechl sdělení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Tento případ policisté na místním oddělení šetřili ve zkráceném přípravném řízení a mladíkovi nyní hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Jezdit bez platného řidičského oprávnění je trestným činem
Stejným trestem může být postižen i další výtečník, který se v Teplicích nad Metují zdržuje pouze dočasně u své známé. Od ní si také vypůjčil vozidlo Mitsubishi, ve kterém byl na začátku července kontrolován policejní hlídkou. Při jeho kontrole vyšlo najevo, že tento třiatřicetiletý muž nikdy nevlastnil žádné řidičské oprávnění. Vzhledem k tomuto zjištění zahájili policisté z místního oddělení v této věci rovněž úkony zkráceného přípravného řízení, tentokrát pro podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a v současné době již tento neřidič jen čeká na to, jak jeho jednání posoudí státní zástupce a poté soud.

V zajetí alkoholu byl i muž, jedoucí ráno do práce
Zatím posledním odhaleným hazardérem na zdejších silnicích byl šestapadesátiletý řidič z Hynčic, který se v ranních hodinách svou Felicií přepravoval do zaměstnání a v Dolním Adršpachu byl zastaven a kontrolován policisty z Teplic nad Metují. Těžko říct, jaké by byly jeho pracovní výkony, když při provedené kontrole bylo zjištěno, že do práce jede značně posílen alkoholem. Dechovou zkouškou mu totiž hlídka naměřila hodnotu 1,23 promile. Následně provedeným rozborem krve byla dokonce zjištěna hodnota ještě vyšší, a to 1,37 promile. I jednání tohoto řidiče policist místního oddělení řešili stejným způsobem  jako v předchozích případech a i jemu teď za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
prap. David Hlavatý 

vytisknout  e-mailem