Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tvoje cesta načisto na Čáslavsku a Kutnohorsku

KUTNOHORSKO – Policistka z oddělení tisku a prevence v průběhu prvního pololetí letošního roku navštívila děti a studenty v základních a středních školách s preventivním programem primární protidrogové prevence. 

K setkáním docházelo především v dopoledních vyučovacích hodinách, kdy policejní preventistka por. Mgr. Vendulka Marečková společně se strážníkem Městské policie Kutná Hora Pavlem Čihákem nebo strážníkem Městské policie Čáslav Michalem Málkem navštívila základní školy a střední školy na Kutnohorsku a Čáslavsku, při kterých bylo realizováno 41 seminářů v rámci preventivního programu Tvoje cesta načisto. Programu se zúčastnilo 995 žáků druhého stupně základních a středních škol, mezi které patří například ZŠ Žleby, ZŠ T. G. Masarykova v Kutné Hoře, ZŠ Sadová Čáslav, ZŠ Na Náměstí Čáslav, Základní škola a Praktická škola Kutná Hora, ZŠ Potěhy, ZŠ Masarykova Čáslav a mezi střední školy například SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora, VOŠ, SPŠ a OA Čáslav, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Čáslav a další.

„Tvoje cesta načisto“ cílí na primární protidrogovou prevenci. Základem pilíře je program primární protidrogové prevence TVOJE CESTA NAČISTO vytvořený v roce 2021. Program je veden formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu, proložené soutěžní hrou a doplněné odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva vztahujícího se k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem programu je interaktivní formou vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak u dospívající mládeže právní vědomí, prohloubit diskusi o rizicích závislosti a zvýšit u cílové skupiny motivaci ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Prostřednictvím témat svobody jednotlivce a respektování zákonů dojít k závěru, že zákony mají nezletilé ochránit před nebezpečími a negativními dopady. Odborným gestorem programu je Národní protidrogová centrála SKPV.

Časová dotace pro uskutečnění jednotlivého semináře je v rozsahu dvou vyučovacích  hodin pro jednu skupinu (třídu), případně i tři vyučovací hodiny v závaznosti na dotazy studentů či pedagogů.

V následujícím období letošního roku jsou již naplánovány další semináře zmiňovaného programu pro žáky II. stupně základních škol a středních škol v lokalitách územního odboru. Preventivní činností zaměřenou právě na cílovou skupinu dětí a mládeže je rovněž realizován i preventivní projekt  Bezpečné město na Kutnohorsku Bezpečná Kutná Hora a Bezpečné Čáslavsko.

por. Mgr. Vendulka Marečková
preventistka
2. července 2024

Odkazy do noveho okna

„Tvoje cesta na čisto"

„Tvoje cesta na čisto" 

Detailní náhled

„Tvoje cesta na čisto"

„Tvoje cesta na čisto" 

Detailní náhled

„Tvoje cesta na čisto"

„Tvoje cesta na čisto" 

Detailní náhled

„Tvoje cesta na čisto"

„Tvoje cesta na čisto" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem