Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do bytu

Tentokrát naštěstí jen pokus 

Další případ vloupání do bytu na jednom z místních sídlišť zaznamenali rychnovští policisté. Neznámý pachatel se do bytu panelového domu vloupal v době od 1. - 8. září 2009. U bytové jednotky zloděj vypáčil vstupní dveře, následně celý byt prohledal a bez odcizení jakéhokoliv předmětu objekt opustil. Majitelce nezákonnou činností lapky vznikla škoda 3.500 korun.
Policie ČR vyzývá občany - vzhledem k tomu, že toto není první případ vloupání se do bytů na rychnovském sídlišti, buďte obezřetní ! Snažte se vykradení svého bytu předejít, všímejte si neznámých, podezřelých osob, pohybujících se v okolí vašeho bydliště. Pokud budete mít jakoukoliv pochybnost o pohybu cizí osoby, kontaktujte bezplatnou linku 158.
Nepodceňujte následující rady a doporučení:

  • Odcházíte-li z vaší domácnosti, třeba jen na krátkou dobu, vždy zavírejte všechna okna a uzamykejte všechny dveře. Neschovávejte nikdy klíče pod rohožku ani do květináče.
  • Na vizitkách u zvonků, na schránce a na dveřích uvádějte vaše příjmení bez titulů a nejraději v množném čísle.
  • Neupozorňujte zbytečně na vaši nepřítomnost.
  • O svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí, kterým věříte. Požádejte někoho, komu důvěřujete, aby v době vaší nepřítomnosti dohlédl na obydlí – větral, zaléval květiny, sekal trávník, pravidelně vybíral schránku na dopisy apod.
  • Nikdy nenechávejte na dveřích vzkazy, které mohou prozradit vaši nepřítomnost. Dobu své nepřítomnosti neuvádějte ani ve sdělení na vašem telefonním záznamníku.
  • Vhodné je si v bytě instalovat elektronické zařízení, které umožňuje v nepravidelných časech zapínat světla, televizi atd. a tak udržovat zdání, že byt je obydlen.
 
  • Nechlubte se před cizími lidmi tím, co máte doma cenného. Drahé cennosti ukládejte do sejfu v bance. Pokud chcete přechovávat cennosti doma, nenechávejte je na jednom místě – uložte je na různých těžko předvídatelných místech v bytě, nebo si pořiďte trezor.
  • Večer zatahujte závěsy nebo rolety, aby k vám do bytu bylo co nejméně vidět. V odpadcích nenechávejte obaly od nových výrobků a spotřebičů.
  • Poznamenejte si sériová čísla a zvláštní označení svých cenných předmětů, elektronických výrobků apod. Sepište seznam těchto předmětů a pečlivě ho uschovejte. Cennosti si vyfotografujte. Tato opatření usnadní nalezení a identifikaci předmětů v případě odcizení a ulehčí tak práci pojišťovně a policii.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy, se kterými si pak vzájemně můžete poskytovat služby zvyšující bezpečnost vašeho obydlí. Všímejte si podezřelých osob v blízkosti obydlí.
  • Do svého bytu vpusťte jen osoby známé a důvěryhodné. Mějte se na pozoru před lidmi, kteří chodí ode dveří ke dveřím a nabízejí všelijaké služby, prodej různého zboží či možnosti slušného zisku. Mohou to být tipaři.

Co dělat je-li byt, rodinný dům přesto vykraden?
Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.
por. Mgr. Alena Kacálková
9. září 2009

vytisknout  e-mailem