Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Za ukradené peníze si žena koupila šperky

JIHLAVSKO: Z firmy si žena odnesla vybavení kanceláří i trezor 

Za mřížemi skončila žena, kterou už asi nebude chtít nikdy vidět její zaměstnavatel. Pracovala totiž ve firmě, kterou při svých opakovaných návštěvách v mimopracovní době připravila o peníze, vybavení kanceláří a trezor. Při první krádeži si odnesla necelých 400 tisíc korun v hotovosti a za část peněz si nakoupila šperky, které policisté po dopadení ženy zajistili. V jednom případě jí pomáhaly dvě mladistvé dívky a měla také komplice, který se ženou spolupracoval i při prodeji ukradených věcí. S jiným mužem se v Jihlavě vloupala ještě do dalších objektů. Žena je obviněna ze tří trestných činů, stíhána je vazebně. Obvinění čelí také muži a obě dívky. 

Minulý týden rozšířil policejní komisař na základě shromážděných důkazů trestní stíhání sedmatřicetileté ženy z Jihlavska. Jedná se o ženu, která byla již na konci srpna obviněna ze spáchání závažné majetkové trestné činnosti. „Žena je tak obviněna z přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, dále přečinů poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminalisty. Jak dále dodal, obviněná žena byla již v minulosti soudně trestána za majetkovou trestnou činnost. Odpykala si i trest odnětí svobody a až do příštího roku je ve zkušební době podmíněného trestu odnětí svobody.

Žena se v srpnu a v září opravdu činila. Je obviněna z opakovaných krádeží ve firmě, pokusu o zneužití odcizené platební karty, vloupání do penzionu, vniknutí do objektu s nebytovými prostory a odcizení zboží v obchodě. V dobrém na ni nebudou vzpomínat zejména ve firmě, kde byla zaměstnána. V druhé polovině srpna jí stačily tři dny k tomu, aby způsobila v objektu velkou škodu. Když zůstala ve firmě sama, z kanceláří nejdříve za použití násilí získala pokladny, které v tašce odnesla. Pokladny následně vypáčila a vzala si z nich peníze, za většinu nakoupila šperky, elektroniku a tabákové výrobky. Následující víkendový den se do firmy ve večerních hodinách vrátila a přivedla si s sebou na pomoc i dvě mladistvé dívky. Odcizila například notebooky a mobilní telefony. Odnesla si také trezor, s jeho transportem a následným otevřením jí pomohl osmadvacetiletý muž. Uloženy v něm byly písemnosti a také platební karta, prostřednictvím které žena neúspěšně zkusila vybrat peníze z bankomatu. Další víkendový den se s mužem do firmy vrátila a kanceláře čelily dalšímu odlivu vybavení, které si odnesli. Na přelomu srpna a září se žena v Jihlavě opakovaně vloupala do penzionu, dále odcizila v prodejně maso v hodnotě téměř tisíc korun a společně s pětačtyřicetiletým muže se vloupali do objektu. Prostory prohledali, vypáčili i poštovní schránky, nic se jim odcizit nepodařilo, poškozením ale způsobili škodu přes pětadvacet tisíc korun.

Kriminalisté po dopadení ženy zajistili několik kusů šperků, dále část odcizených věci a také předměty, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při vloupáních.

Sedmatřicetiletá žena se i po zahájení trestního stíhání dopustila dalších krádeží a svým jednáním tak ukázala, že v majetkové trestné činnosti nehodlá skončit. Po rozšíření trestního stíhání byla na podaný návrh vzata do vazby a policisté ji odvezli do věznice.

Se zbývajícími dívkami a dvěma muži je trestní řízení vedeno na svobodě. Dívky ve věku patnáct a šestnáct let jsou obviněny z provinění krádeže spáchané formou účastenství. Osmadvacetiletý muž čelí obvinění ze spáchání přečinu krádeže a přečinu legalizace výnosu z trestné činnosti, a to v souvislosti s tím, že prodal mobilní telefon a tablet, o nichž věděl, že byly odcizeny, a peníze si nechal. Pětačtyřicetiletému muži sdělil policejní inspektor ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Jedná se o muže, který byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestán.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Obviněná žena může být potrestána až pětiletým pobytem za mřížemi. Mužům a dívkám hrozí tresty nižší. 

por. Bc. Jana Kroutilová
19. září 2024

vytisknout  e-mailem