Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zahájení preventivního projektu „Zkus to říct“

První jarní den odstartoval v Kongresovém centru Praha premiérový díl preventivní cvičební tour „Pohyb pomáhá“, zaměřené na problematiku domácího násilí.  

Tváří této kampaně se stala cvičitelka Hanka Kynychová, která svým vlastním příběhem a zkušeností s domácím násilím podpořila projekt „Zkus to říct“ financovaný z Programu Ministerstva vnitra na prevenci kriminality. Známá cvičitelka pomáhá pohybem i svým osobním příběhem.

Během tříhodinového cvičení byl připraven odborný preventivní program, který ze strany Policejního prezidia ČR zajistilo oddělení vedoucího psychologa v zastoupení psycholožky a zároveň vedoucí anonymní linky pomoci v krizi Mgr. Anety Langrové. Sdružení pro pomoc obětem trestných činů Bílý kruh bezpečí zastupovala paní prezidentka Mgr. Petra Vitoušová a z centra pro týrané ženy Rosa pozvání přijala jeho vedoucí a zakladatelka azylového domu Zdena Prokopová. Dále byli přítomni další odborníci z řad Policie ČR, kteří po celou dobu akce byli k dispozici k osobním konzultacím všem, kteří na místě jakýmkoliv způsobem potřebovali poradit nebo se o problematice blíže informovat.

Tour „Pohyb pomáhá“ má za úkol upozornit na tuto problematiku a známými tvářemi podpořit tento projekt hned v několika směrech. „Chceme poukázat na problematiku, chceme sdělit, kam se oběti mohou obrátit, nebo jak se dá pomoct kamarádce, které se takové příkoří děje, anebo třeba některým ženám pomůžeme pochopit, že to co se děje u ní doma, je domácí násilí,“ vysvětluje Hanka Kynychová.

Naše nejznámější cvičitelka ví, o čem mluví. Před dvaceti pěti lety žila ve vztahu, kde bohužel domácí násilí prožila. Psychický teror a zákazy byly na denním pořádku. Nevíce ale Hanku tehdy zranilo to, že na ni její tehdejší partner vztáhl ruku. „Nebylo to sice na denním pořádku, ale několikrát se to stalo. A kdyby se to stalo jen jednou, tak muž na ženu ruku vztáhnout nesmí,“ vzpomíná Hanka na neveselé období svého života.

Slavnostní zahájení tour „Pohyb pomáhá“ přišla podpořit i celá řádka známých osobností. Leona Machálková, Ivana Jirešová, Kristýna Janáčková, Jana Adamcová, Miluše Bittnerová a Filip Jankovič. Všichni jmenovaní svojí přítomností a svými výroky dali najevo, jak podporují Hanku Kynychovou v dobré věci, přispívat k osvětě právě v problematice domácího násilí.

Pražský díl, který 20. března proběhl, podpořila Městská část Praha 4 v čele se zástupcem starosty Ing. Zdeňkem Kováříkem.

A proč se Hanka rozhodla po letech o svém příběhu promluvit a jak vlastně vznikla její spolupráce s Policií ČR?  „Hanku jsme s projektem oslovili na základě dobré a osvědčené spolupráce s jejím nadačním fondem. Děti z dětských domovů absolvovaly v rámci tanečních letních soustředění „Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou“ i policejní preventivní kurz, kde jsme se zaměřili na jejich osobní bezpečí,“ vysvětluje pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, která je hlavní koordinátorkou projektu „Zkus to říct“ a dále dodává: „Spolupráce s dětmi i s Hankou fungovala výborně a vzhledem k tomu, že Hanka působí ve svém fitness clubu, kde se soustřeďují ženy, které jsou naší cílovou skupinou nebo mezi nimi mohou být i ženy s trpkou zkušeností z domácího násilí, myšlenka na další projekt byla na světě. Bez podpory vedení Policejního prezidia ČR a Ministerstva vnitra ČR bychom však zůstali jen u myšlenky, s jejich pomocí a vstřícností i všech zúčastněným měst jsme záměr mohli zrealizovat.“

Hanka Kynychová na nabídku stát se tváří tohoto projektu kývla okamžitě. „Měla jsem pocit, že je to moje vnitřní povinnost. Celou tour tak beru hlavně jako poslání. Domácí násilí jsem prožila, ale hlavně jsem velmi často v kontaktu právě s dětmi z dětských domovů, které se bohužel většinou s touto formou násilí také setkaly a jejich zážitky jsou někdy opravdu hrůzné,“ popisuje Kynychová svoje rozhodnutí zveřejnit svůj příběh a jít „s kůží na trh“. Toto rozhodnutí nebylo jednoduché, a jak Hanka sama přiznává, netušila, že se jí zážitky tak rychle vrátí. Rozjitřila staré rány. Jak ale sama vysvětluje, tour je pro ni velkým zadostiučiněním: „Přes sociální sítě se mi ozývá spousta žen s podobným či horším příběhem a na první zastávku naší tour také dorazily ženy, které mají něco podobného za sebou.“

Tour „Pohyb pomáhá“ pokračuje 2. dubna 2016 v sále kulturního centra v Rakovníku, 3. dubna 2016 v Domažlicích a zakončena bude 16. dubna 2016 v Brně.

Další informace o akci naleznete i na www.kynychova.cz nebo na FB profilu Hanka Kynychová. Vstup na akci je zdarma a všichni návštěvníci jsou vítáni malou pozorností a slosovacím lístkem do tomboly.

 

pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
kpt. Bc. Petra Literová
Oddělení tisku a prevence Policejního prezidia ČR

 

 

vytisknout  e-mailem