Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra na Rychnovsku

Na absolutní přednost nespoléhají 

Hned první školní den tohoto týdne  proběhla na frekventovaných rychnovských přechodech pro chodce dopravně preventivní akce nazvaná "Zebra se za Tebe nerozhlédne".  Hlídka dopravní policie spolu s  hlídkou rychnovského obvodního oddělení s kolegyněmi z preventivně informační skupiny „obsadily“ v pondělí úderem sedmé hodiny dva přechody nedaleko škol na frekventované ulici Smetanova v Rychnově nad Kněžnou. V době od sedmé do osmé hodiny tu přecházely desítky školáků, kteří jsou stále po prázdninovém volnějším režimu více roztěkaní.

Smyslem akce bylo oslovit hlavně nejmenší  školáky, kteří teprve získávají zkušenosti ohledně přecházení komunikací.  Policisté tedy oslovovali děti, které měly namířeno do školy a ptali se jich, zda umí přecházet silnici. „Muži zákona“ se snažili malým účastníkům silničního provozu hlavně vysvětlit, jak bezpečně přecházet vozovku. Samotné děti policistům říkaly, že raději počkají déle, a do vozovky vstupují, až když mají jistotu, že jim nic nehrozí. Dokonce nikdo z desítek dotazovaných přecházejících školáků neuvedl, že spoléhá na absolutní přednost chodců. Naopak děti tvrdily, že do silnice na přechodu vstupují, když v obou jízdních směrech automobily stojí a dávají  jim přednost.

Otázky policistů ohledně bezpečného přecházení vozovky drtivá většina dětí  zvládala absolutně bez problémů. Odměnou jim byly propagační materiály spojené právě s touto preventivní akcí „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.  Malí školáci tedy dostávali vystřihovánky, reflexní zebry, letáčky a další propagační  předměty.

Za hodinu, od sedmé do osmé hodiny, v době před začátkem školního vyučování  na dvou přechodech na Smetanově ulici v Rychnově nad Kněžnou policisté oslovili více než stovku chodců.

Hlídky dopravního inspektorátu a rychnovského obvodního oddělení spolu s kolegyněmi s preventivně informační skupiny se vydaly na přechody také po poledni. Opět sledovaly počínání chodců na přechodech v ulici Smetanova v Rychnově nad Kněžnou. Tentokrát jich tu za hodinu prošly zhruba čtyři desítky. Opět všichni chodci byli dobře informovaní a na otázky policistů ohledně bezpečného přecházení odpovídali většinou správně a bez zaváhání. Projekt tradičně pořádala Policie ČR ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR.


čtěte také: Prevence v dopravě (zpravodajství Policie ČR)
                  Zebra se za tebe nerozhlédne! v Královéhradeckém kraji (zpravodajství Policie ČR)

por. Alena Kacálková
7. září 2010
 

vytisknout  e-mailem