Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ženu vyšla zkratka přes koleje draho

Druhá čekala na vlak s nohama v kolejišti. 

Hned dvakrát v minulém týdnu řešili jihomoravští policisté nebezpečné chování ve vlakovém kolejišti. 

V prvním případě si pracovníci dráhy všimli mladé ženy, která se pohybovala v kolejišti v České u Brna. Protože nebylo možné vyloučit, že žena na kolejích má sebevražedné myšlenky, byl provoz na trati obousměrně zastaven. Poté, co se bezpečně podařilo ženu dostat z dráhy, zjistili policisté, že si přes koleje pouze zkracovala cestu. Omezení provozu tak trvalo jen několik minut. Zato dvaatřicetiletou ženu vyšlo zkrácení cesty na dva tisíce korun. Blokovou pokutu jí udělili policisté za přestupek, kdy vstoupila na dráhu a v obvodu dráhy na místa, která nejsou veřejnosti přístupná. 

Další zastavení provozu si vyžádala událost v Lužicích. Dispečer si všiml ženy, která seděla s nohama v kolejišti. Přivolaná policejní hlídka zjistila, že osmatřicetiletá žena čekala na vlak a namísto lavičky se posadila na hranu nástupiště a nohy volně spustila do kolejiště železničního koridoru Přerov – Břeclav. I v tomto případě trvalo omezení provozu jen pár minut. Ženě podezřelé z přestupku nyní hrozí sankce až deset tisíc korun, o které rozhodne drážní správní úřad.

Policisté upozorňují, že jakýkoliv pohyb v obvodu dráhy mimo k tomu určená místa znamená nejen riziko finanční sankce, ale především ohrožení života a zdraví! Díky modernizaci traťových svršků i vlakových souprav už provoz není hlučný a lidé si často přijíždějícího vlaku všimnou na poslední chvíli. Někteří dokonce přechází kolejiště v zatáčce nebo se sluchátky na uších, s čímž se policisté často setkávají i v městském provozu. Neriskujte zbytečně, úrazy na železnici často končí fatálně. 

mjr. Petra Ledabylová, 1. 7. 2024

vytisknout  e-mailem