Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Velikonoční svátky

KRAJ - V našem kraji se sváteční dny obešly bez tragických nehod. 

AKTUALIZACE – 22. 4. 2014, 12:30

V průběhu prodlouženého víkendu od pátku do pondělí 21. 4. 2014 na silnicích v kraji působilo celkem 141 dopravních policistů. Bylo zjištěno a vyřešeno celkem 370 přestupků, většina z nich v blokovém řízení a 33 případů policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu. Celková výše uložených blokových pokut překročila hranici 180 tisíc korun. Nejčastěji se jednalo o porušení maximální povolené rychlosti (197 skutků) a dále jsme zjistili například špatný technický stav vozidel (45 skutků), nepoužití bezpečnostních pásů, či zádržných systémů (19 skutků). Dopravní policisté společně s policisty Pohotovostního a eskortního oddělení kontrolovali 11 řidičů, kteří před jízdou požili alkoholický nápoj a dalších 7, u kterých byla zjištěna přítomnost jiných návykových látek.
 
Řidiči, který řídí vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod jejich vlivem, hrozí pokuta až 20 tisíc korun, až jeden rok zákaz řízení motorového vozidla a 7 bodů.
Na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kdy řidič motorového vozidla řídí ve stavu vylučujícím způsobilost, pamatuje trestní zákoník až ročním pobytem za mřížemi, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Řidič je rovněž „ohodnocen“ sedmi body.
Mezní hranice mezi uvedenými jednání je v obvyklé praxi jedna promile alkoholu v krvi.
 
Dopravní policisté v této době uložili 3 kauce v celkové výši 41 tisíc korun.
Za zmínku stojí jednání zahraničního řidiče, který v Náchodě u čerpací stanice natankoval pohonné hmoty a odjel bez zaplacení. Policisté jej po chvíli vypátrali a jeho přestupek proti majetku vyřešili blokovou pokutou ve výši jeden tisíc korun. Dále policisté na místě zjistili, že řidič není držitelem platného řidičského oprávnění. Vzhledem k tomu mu byla uložena kauce ve výši 26 tisíc korun a bylo mu zabráněno v jízdě jeho vozidlem. Řidič se tak bude za své jednání zodpovídat před správním orgánem, kde mu hrozí pokuta až 50 tisíc korun, dva roky zákaz řízení na území ČR a 7 bodů.
 
Blíže o případu informuje náchodská tisková mluvčí por. Mgr. Eva Prachařová zde...
 
Na území kraje policisté v dané době řešili 42 dopravních nehod, při kterých došlo k 5 lehkým zraněním.
 

Policisté se v rámci dopravně bezpečnostní akce zapojili i do preventivní akce s názvem "Řídím, piju nealko pivo!" Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako alternativě z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a především motivace řidičů k zodpovědnému pití piva. Účelem projektu je zábavnou, ale účinnou formou komunikovat směrem k řidičům výzvu k zodpovědnému pití piva a zodpovědné řidiče odměňovat.

Velikonoční ohlédnutí - zpravodajství z Trutnovska

Reportáž Televize Nova v Televizních novinách ze dne 21. 4. 2014 - čas 11:40 - 13:27


Blíží  se velikonoční svátky, které přináší nejen příjemné zážitky, ale bohužel problémy spojené se zvýšenou silniční dopravou a mimo jiné i s konzumací alkoholu u koledníků. Naše zkušenosti z minulých let jsou takové, že někteří koledníci neváhají usednout za volant v podnapilém stavu. I v letošním roce se proto připravujeme na dohled silničního provozu, kdy se zaměříme především na dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy, technický stav vozidel, kontrolu dokladů, používání bezpečnostních pásu,  telefonování za jízdy  a samozřejmě  budeme provádět i kontroly na požití alkoholu, či jiných návykových látek.
Dopravně bezpečnostní akce proběhne od 18. dubna do 21. dubna 2014. Policejní hlídky se při kontrolách zaměří také i na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Naši kolegové, nejen z dopravní policie budou vidět na všech silnicích našeho kraje, především pak na hlavních tazích, kde se očekává zvýšený provoz. V této době na území kraje rovněž proběhne dopravně bezpečnostní akce pod záštitou mezinárodní organizace TISPOL.

Během Velikonočního pondělí 21. dubna 2014 se mohou řidiči v Královéhradeckém kraji setkat také s kontrolami, které nebudou provádět represivní činnost, ale budou působit preventivně. Ukáznění řidiči obdrží od hostesky Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo, či orientační alkoholtester v rámci preventivní akce "Řídím, piju nealko pivo!"  Na místě bude rovněž zástupce organizace BESIP řidičům předávat cené rady.

Výsledky dopravní bezpečnostní akce v roce 2013  zde...

Článek z posledního kola projektu v našem kraji - Řídím, piju nealko pivo! -  srpen 2013


Žádáme řidiče o ohleduplnou jízdu a dodržování dopravních předpisů, aby se všichni účastníci silničního provozu dostali do cíle a v pořádku se také vrátili zpět.

Vyhodnocení dopravní nehodovosti a opatření na Velikonoce - zpráva z tiskové konference plk. Ing. Lercha ředitele služby dopravní policie.

nprap. Jan Čížkovský
16. dubna 2014, 12:45 

Odkazy do noveho okna

Řídím, piju nealko! 01

Řídím, piju nealko! 01 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko! 02

Řídím, piju nealko! 02 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko! 03

Řídím, piju nealko! 03 

Detailní náhled

Řídím, piju nealko! 04

Řídím, piju nealko! 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem