Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

12 vyloupených chatek a 3 kůlny objasněny

Bruntálsko - zahájeno trestní stíhání 3 obviněných mužů a další zpráva 

Správná vyšetřovací taktika, místní i osobní znalost a úzká spolupráce policistů obvodního oddělení Krnov s kriminalisty opět přinesla své ovoce při dopadení trojice podezřelých mužů. Celkem 12 chatek a 3 kůlny by měla mít trojice na svědomí. V těchto dnech již policista služby kriminální policie a vyšetřování zahájil trestní stíhání třech obviněných mužů ve věku okolo 20 let ze spáchání přečinů krádeže ve formě spolupachatelství, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a podílnictví. Těchto trestných činů se měli dopustit na různých místech v Krnově.
 
První skutek se stal v přesně nezjištěné době od 04. do 05.09.2013 v zahrádkářské kolonii Zlatá Opavice poblíž ulice Petrovické v Krnově. Zde měli dva z obviněných nejprve překonat asi 1 metr vysoký plot a poté nalezeným kamenem rozbít okno zahradní chatky. Z ní měli odcizit vrtačky, brusku, motorovou pilu, mandolínu a další věci v celkové hodnotě okolo 4,5 tisíc korun.
 
V době od 08. do 09.09.2013 opět v zahrádkářské kolonii Zlatá Opavice, tentokráte poblíž ulice Chomýžské v Krnově měli ve dvou vypáčit zámek vstupní branky a následně i kůlny. Z této byl odcizen benzínový agregát, kabely a propanbutanová láhev. Vše v hodnotě okolo 7,5 tisíc korun. Dále tito dva měli v době od 09. do 11.09.2013 na stejném místě překonat asi 180 centimetrů vysoký plot a také kamenem rozbít okno zahradní chatky. Z chatky byl odcizen dalekohled a nepromokavá bunda. Škoda na věcech byla vyčíslena asi na 1700 korun. Následně jeden z nich měl vykopnout okno další chatky této zahrádkářské kolonie a odcizit motorovou kosu i pilu v celkové hodnotě okolo 4 tisíc korun. 
 
Třetí z mladíků měl pak sám dne 11.09.2013 v krnovské zastavárně zastavit část věcí pocházejících z krádeže. Věci měl zastavit, i když věděl, že byly odcizeny ze zahradní chatky. Za ně pak obdržel finanční částku 100 korun.
 
Následně v době od 10. do 15.09.2013 se obvinění měli za užití násilí vloupat do chatky zahrádkářské kolonie Úsvit na ulici I. P. Pavlova v Krnově. Toho se měli dopustit tím způsobem, že dva překonali asi 160 centimetrů vysoký plot, kdy třetí hlídal u oplocení. Poté dřevěným špalkem rozbili okno chatky, vnikli dovnitř a odcizili benzínovou elektrocentrálu, dvě vrtačky, brusku a sadu nářadí. To vše měli odnést do místa bydliště jednoho z obviněných. Škoda za odcizené věci byla vyčíslena na téměř 6 tisíc korun.
 
Trojice mladíků měla opět postupovat stejně (dva se vloupali do chatky oknem a třetí hlídal) v zahrádkářské kolonii Zlatá Opavice poblíž ulice Petrovická v Krnově. Vloupání do chatky se stalo v době od 10. do 13.09.2013, z místa nic neodcizili. 
 
Další trestné činnosti se měli dopouštět už jen dva z obviněných. Je jim kladeno za vinu, že v době od 19. do 20.09.2013 v zahrádkářské kolonii Horní předměstí na ulici Petrovická v Krnově opět překonali vysoký plot a následně kamenem rozbili okno chatky. Odcizena byla elektrická pila, bruska a vrtačka. Pachatelé nenechali bez povšimnutí také dílnu náležící k uvedené chatce. Zde také rozbili okno a odcizili elektrické kabely. Majitelce byla způsobena celková škoda odcizením okolo 3 tisíc korun.
 
Zahrádkářskou kolonii Úsvit na ulici I. P. Pavlova v Krnově měli navštívit podruhé v době od 21. do 22.09.2013 tito dva z obviněných. Pachatelé po překonání vysokého plotu a rozbití okna chatky odcizili kytaru v cenové výši okolo 6 tisíc korun. Načež po tomto činu se měl, jeden z nich, ještě vloupat do další chatky zahrádkářské kolonie Úsvit, ale nic neodcizit. Další chatku i s kůlnou měli vykrást ve stejné lokalitě v době od 23. do 24.09.2013. Tentokráte vypáčili dveře chatky a odcizili cukrovinky. Do kůlny pachatelé vnikli po odstranění visacích zámků. Z ní si pak odvezli dvoukolový vozík. Škoda na odcizených cukrovinkách a vozíku činí téměř 2 tisíce korun.
 
 Následující dny dva mladí muži měli páchat trestnou činnost v zahrádkářské kolonii Zlatá Opavice, poblíž ulice Petrovické v Krnově. Dvě chatky byly vykradeny v době od 25. do 27.09.2013. Do obou se pachatel dostal po rozbití okna. Z jedné byla odcizena mikrovlnná trouba v cenové výši okolo 600 korun. Do druhé chatky vnikl již pouze jeden z dvojice, ale nic neodcizil.
 
Někdy v posledních dvou dnech měsíce září ve stejné lokalitě měli oba vniknout na další pozemek zahradní chatky. Jeden přestřihl visací zámek zajišťující dveře dřevěné kůlny u chatky, ale z této nic neodcizili. Po tomto neúspěchu se měli vydat přes chybějící plot k sousední chatce, u které rozbili okno a vnikli dovnitř. Zde došlo k odcizení set-top boxu s ovládacím zařízením, varné konvice a vařiče. Následně pachatel přistoupil ke kůlně chatky, vypáčil petlici, ale dveře se vypáčit nepodařilo. Rozbil tedy okno a skrz něj vytáhl starou lampu, kterou nechal viset z okna na přívodním kabelu. Celková způsobená škoda odcizením činí téměř 2,5 tisíce korun.     
 
Nejstarší z trojice obviněných 23letý muž měl způsobit celkovou škodu odcizením věcí okolo 33,5 tisíce korun a poškozením zařízení téměř 3,5 tisíce korun. Přičemž se měl trestného jednání dopustit i přes skutečnost, že byl v letošním roce odsouzen pro přečin krádež k trestu obecně prospěšných prací, které dosud nevykonal. Druhý z mladíků měl způsobit celkovou škodu o něco vyšší a to odcizením věcí asi 37,5 tisíce korun, poškozením asi 6,5 tisíce korun. Nejmladší z nich je viněn za celkovou způsobenou škodu odcizením okolo 6 tisíc korun, poškozením asi 650 korun. Policisté zajistili více jak jednu desítku odcizených věcí, které budou následně poškozeným vráceny. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Pachatelům výše uvedených trestných činů hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let. 
 
 
Další zpráva:
 
Prodával marihuanu
 
Bruntálští kriminalisté lapili 22letého prodejce marihuany. Ten měl nejméně šesti lidem v době od července do října letošního roku dávat a také prodávat sušenou rostlinnou hmotu s obsahem delta-9-THC (tetrahydrokanabinol). Trestného jednání se měl dopouštět na různých místech v Bruntále.
 
Ve čtvrtek 10.10.2013 policejní komisař zahájil trestní stíhání obviněného muže z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Obviněný policistům vydal asi 35 gramů této rostlinné hmoty, která měla být také určena k prodeji. Zajištěná hmota byla následně odeslána na odbor kriminalistické techniky a expertiz Frýdek Místek k určení výše hladiny THC. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Muži za jeho přečin hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 1 do 5 let nebo peněžitý trest.      
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
11.10.2013 

vytisknout  e-mailem