Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

1kraj, 3 dny, 11 nehod způsobených srážkou se zvěří

KRAJ – I v zimních měsících dochází k nehodám při střetu se zvířaty. 

Zima je právě v plném proudu. Nikoho už nepřekvapí dřívější stmívání a jen někoho čas od času překvapí zhoršené klimatické podmínky. Ty však pro řidiče v souvislosti s volně pobíhající zvěří, hledající potravu, nejsou dobrou kombinací. Jelikož zvěř nepoužívá reflexní prvky ani se nerozhlíží, je třeba, aby byli řidiči těmi obezřetnějšími.

Nehody pak často končí pavoukem na čelním skle a poničenou kapotou. A i když srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, o posledním víkendu jsme si opět potvrdili, že i když je jejich výskyt častější na jaře a na podzim, převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách, mohou nás překvapit i v zimních měsících.

Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech opravdu daří. Tuto statistiku rovněž podpořil poslední víkend v Královéhradeckém kraji, kdy policisté evidovali 11 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří.

K dopravním nehodám při srážce se zvěří docházelo za uplynulý víkend na území celého Královéhradeckého kraje. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 201 tisíc korun. K ní došlo v sobotu 26. února 2022 krátce před devátou hodinou večerní na Náchodsku mezi obcemi Pěkov a Jetřichov, kdy řidiči os.vozidla VW Touareg z pravé strany vozovky vběhla do cesty srna. Dechová zkouška byla negativní.

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
28.2.2022, 14:00hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem