Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

21 řidičů jelo na červenou

VSETÍNSKO: Řidiči nerespektují světelnou signalizaci na silnici směrem do Velkých Karlovic, která se opravuje.  

Včera se vsetínští policisté zaměřili na řidiče, kteří nerespektují na semaforu červenou. Během dne přistihli a řešili na cestě do Velkých Karlovic hned 21 řidiček a řidičů, kteří se tohoto závažného přestupku dopustili. 
 
Žádného řidiče nepotěší, když se při jízdě setká s nějakou překážkou, omezením či uzavírkou a jeho jízda se tak několikrát prodlouží. Dopravní omezení v podobě semaforů čeká i na řidiče na silnici II/487 u Janové směrem na Velké Karlovice, kde jsou kvůli výstavbě nové silnice umístěny hned dva semafory. Pro řidiče, kteří po této trase jezdí denně například do zaměstnání, je to nepříjemné omezení, ovšem nezbývá, než s ním počítat a respektovat ho. Ne všichni řidiči jsou však ukáznění a tak se často stává, že netrpěliví účastníci silničního provozu světelné dopravní značení nerespektují a jezdí na červenou. Ovšem pak nastane situace, že řidiči čekající v protisměru mají již ve svém směru na semaforu zelenou a nemohou se vydat na cestu, protože jim do protisměru jedou neukáznění řidiči, což přináší nervozitu a následné stížnosti řidičů na nedisciplinované šoféry na policii.
 
Z tohoto důvodu přistoupili včerejšího dne policisté ze vsetínského obvodního oddělení ke kontrole tohoto vážného přestupku, za který hrozí řidičům poměrně vysoká pokuta. Během dne přistihli v Janové celkem 21 řidičů a řidiček, kteří jeli na červenou. Někteří v klidu svoji chybu uznali, mnozí se však s hlídkou, která řidiče zastavovala, dohadovali, že v žádném případě na červenou nejeli, že na semaforu byla zelená. Když však policisté oponujícím řidičům řekli, že z jejich jízdy na červenou mají pořízený kamerový záznam, tak se většinou dohadovat přestali. Tyto dopravní přestupky řidičů vyřešili vsetínští policisté v 19 případech v blokovém řízení, 2 přestupky budou oznámeny do řízení správního, kde je pokuta daleko vyšší, než v blokovém.
 
Jízda na červenou je podle zákona o provozu na pozemních komunikacích poměrně závažný přestupek, za který mohou policisté v blokovém řízení uložit pokutu do 2 500 korun, ve správním od 2 500 do 5 000 korun. Jedná se o sledovaný přestupek tzn., že pokud řidič stejným způsobem během 12 měsíců poruší zákon dvakrát a vícekrát, může přijít na 1-6 měsíců o řidičský průkaz.
 
Dopravní značení je v tomto úseku navrženo tak, aby zhotovitelská firma provedla potřebné práce co nejrychleji i za cenu omezení provozu užitím světelných signalizačních zařízení, které řidiče omezují nejvíce. Bohužel charakter údolí směrem na Velké Karlovice neumožňuje objízdnou trasu, proto se musí řidiči obrnit trpělivostí při projíždění tímto úsekem. Žádáme řidiče o maximální ukázněnost, trpělivost a hlavně respektování dopravního značení. Stavební práce budou na této silnici probíhat až do podzimu letošního roku.  
 
 
7. května 2014, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem