Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Opilý muž žaloval na svoji přítelkyni  

 
V úterý 20. dubna přijali policisté na lince 158 několik desítek hovorů, vyšetřovali přečiny a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali i opilí řidiči. Jeden z nich přišel na řadu hned po půlnoci. Jednalo se o šestadvacetiletého muže, který se nejdříve v jedné z heren v Nové Pace posilnil alkoholem a poté usedl za volant osobního vozidla Peugeot 205. K  jeho smůle si ho všimla policejní hlídka, která ho po ujetí několika metrů zastavila. Provedená dechová zkouška u něj nakonec prokázala přes 2.3 promile alkoholu. A nejen to. Muž navíc není držitelem příslušného řidičského oprávnění a k tomu všemu nepředložil doklad o zákonném pojištění vozidla. Z tohoto důvodu čelí ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Na podezřelou posádku osobního vozidla Škoda 120, která se pohybovala v dopoledních hodinách v Jičíně na sídlišti U Trati a přitom se nápadně zajímala o zaparkovaná vozidla, upozornilo na lince 158 několik místních občanů. Hlídka, která vyjela na místo, již   nikde vozidlo ani posádku nenašla. 
 
Po třinácté hodině vyjeli muži zákona spolu s hasiči do Hořic, kde u autobusového nádraží hořela suchá trávy. Mezitím co hasiči likvidovali požár, hlídka zjistila, kdo za tím stojí.   Jedná se o jedenáctiletého školáka, který zde čekal na autobusový spoj do svého bydliště a přitom si zřejmě tímto způsobem krátil čekací dobu na autobus. Jak velkou škodu svým jednáním způsobil, určí až majitel pozemku. Případ šetří hořičtí policisté jako přestupek na úseku požární ochrany. 
 
Dosud neznámá straka úřadovala v dopoledních hodinách v šatně jedné ze středních škol v Jičíně, kde odcizila pánskou softshellovou bundu Nugget, bílé barvy s černými nápisy NUGGET, bez kapuce v hodnotě 1.500 korun. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku.
 
Velkou smůlu měla v odpoledních hodinách posádka osobního vozidla Škoda Favorit, které si všimla u obce Butoves policejní hlídka. Řidič zde překládal z odstaveného přívěsného vozíku do svého vozidla ocelové žlaby a jeho spolujezdkyně ho přitom pozorovala. Vzhledem k tomu, že se oba zdáli policistům podezřelí, vyzvali je k prokázání totožnosti. Žena hned sdělila své jméno a předložila osobní doklady, kdežto muž si nějak nemohl vzpomenout, jak se jmenuje. K tomu všemu se snažil policistům namluvit, že s vozidlem nepřijel na místo on, ale jeho kamarád Honza, který odešel do nedaleké obce pro náhradní díly. Hlídka mu pochopitelně neuvěřila a v okamžiku, kdy se dozvěděl, že skončí na policejní služebně, kde zjistí jeho totožnost, potřeboval si najednou nutně „odskočit“.  I když mu jeden z policistů důrazně sdělil, aby nechodil daleko, přesto muž neuposlechl a začal utíkat přes pole k lesu. Daleko se však nedostal, neboť ho po několika metrech opustily síly a zcela vyčerpán upadl do brázdy, kde zůstal ležet. Policisté záhy pochopili, proč se takto zachoval. Muž totiž držitelem řidičského oprávnění a navíc vozidlo nesplňovalo podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Nakonec se k celé věci postavila čelem i jeho přítelkyně, která uvedla, že skutečně vozidlo řídil on a ne žádný Honza. Případ teď šetří muži zákona jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu.
 
V odpoledních hodinách se obrátil na policii prostřednictvím linky 158 starší muž z Valdic s tím, že ho právě navštívil podezřelý muž snědé pleti, který mu údajně přinesl přeplatek za elektrickou energii. Senior se zachoval přímo ukázkově. Muži neuvěřil a navíc vše oznámil na linku tísňového volání. Hlídka, která vyjela na místo, uvedeného muže zkontrolovala a přitom zjistila, že se jedná o zástupce společnosti, která nabízí občanům různé služby. I když se v tomto případě nejednalo podvodníka, přesto si starý pán zaslouží pochvalu za svoji pohotovost.
 
Před půlnocí se obrátil na linku 158 notně opilý muž z Kopidlenska s tím, že už má „plné zuby “ své přítelkyně, která měla údajně nastoupit do výkonu trestu odnětí svobody a přitom je stále doma. Nakonec předal telefon i své přítelkyni, která byla rovněž opilá. Ta policistům potvrdila, že má do věznice nastoupit, což také udělá, protože i ona má svého přítele dost. Dále uvedla, že se vlastně do věznice těší, protože si od něj odpočine a hlavně oddychne.
 
V noci kontrolovala policejní hlídka ve Vidoni motocykl Jawa 350, který řídil jednatřicetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0.2 promile alkoholu. I když se motocyklista domníval, že po hodině a půl, co vypil odlivku vodky, už nebude pod vlivem alkoholu, opak byl pravdou. A tak mu policisté zakázali další jízdu a o jeho osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
nprap. Hana Klečalová
21. 4. 2010
 

vytisknout  e-mailem