Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Vnitřnímu hlasu nešlo odolat 

 
V pondělí 3. května byl na Jičínsku po rušném víkendu celkem klid. 
 
V noci z neděle na pondělí úřadoval ve Lhotě u Pecky dosud neznámý zloděj, který „šel“ po naftě. Z odstaveného nákladního vozidla Tatra odčerpal a následně odcizil 120 litrů motorové nafty v hodnotě nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Jako gentleman se určitě nechoval muž ve Staré Pace, který slovně napadl svoji sousedku. Sprostě ji urážel a přitom jí vyhrožoval újmou na zdraví. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Na neustále se zvedající a padající závory před železničním přejezdem v Ostroměři upozornil v ranních hodinách jeden z  projíždějících řidičů. Poruchu nakonec odstranili  pracovníci drah.
 
Před desátou hodinou dopolední se vydal do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží nepoctivý zákazník, který zde odcizil cukrovinky v hodnotě 103 korun. I když si myslel, že ho při krádeži nikdo nevidí, opak byl pravdou. Po celou dobu ho totiž sledovali pracovníci bezpečností služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o pětašedesátiletého muže, který nejenže musel sladkosti vrátit, ale navíc dostal v blokovém řízení pokutu ve výši 500 korun. Za to by ale bylo čokolády.
 
Před polednem zaměstnal policisty osmačtyřicetiletý muž, kterého vnitřní hlasy dohnaly až na železniční trať u Staré Paky, kde si lehl do kolejiště a čekal na vlak. Po chvíli se sice dočkal, ale strojvedoucí byl natolik pohotový, že stačil soupravu včas zabrzdit. Muž, kterému stačil strojvedoucí pouze vynadat, z místa rychle zmizel. Po několika minutách se ovšem  vrátil a vše se opakovalo.  Naštěstí ani v  tomto případě  ke střetu nedošlo. Z místa ho nakonec převezla policejní hlídka do jednoho ze zdravotnických zařízení.
 
Po dvanácté hodině  vyjeli muži zákona do Pecky, kde dosud neznámý pachatel odcizil ze tří zaparkovaných traktorů 270 litrů motorové nafty. Majitelé vyčíslili škodu na částku nejméně 7.500 korun. více ...
 
Před čtrnáctou hodinou se obrátila na linku 158 žena z malé obce na Jičínsku s tím, že se rozešla se svým přítelem, který nechce opustit její byt. Na místo vyjela policejní hlídka, která muži domluvila. Nakonec přislíbil, že se odstěhuje a velmi rozvážně si začal balit své věci. Policisté raději zůstali na místě a čekali až dobalí. Po dvou hodinách se  konečně dočkali, a tak se mohli věnovat dalšímu oznámení. Tentokrát se týkalo čápa, který stál několik hodin na jedné noze  na poli u Samšiny a vůbec se nehýbal. Projíždějícím řidičům se zdálo jeho chování podivné a domnívali se, že by mohl být zraněný. Hlídka, která vyjela na místo, čápa opatrně prohlédla, ale žádné zranění na něm nenašla. Zřejmě byl na lovu a v této poloze čekal na žábu nebo na něco jiného k snědku. Zda byl nakonec úspěšný, už  policisté nezjišťovali.
 
V podvečerních hodinách oznámil na linku 158 muž z malé obce na Novopacku, že byl fyzicky napaden svojí opilou manželkou. Hlídka na místě zjistila, že se jeho oznámení nezakládá na pravdě. Jeho žena totiž nebyla doma, ale popíjela v místní restauraci. Oznamovatel nakonec uvedl, že volal z preventivních důvodů, aby předešel nějaké nepříjemnosti, až se žena vrátí z hospody domů. Nutno zdůraznit, že v tomto případě policisté vyjeli úplně zbytečně a muž de facto zneužil linku tísňového volání.
 
V odpoledních hodinách se dostavil na Obvodní oddělení v Jičíně devětatřicetiletý muž, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání a navíc na něj byl vydán  příkaz k zatčení. O svoji svobodu se ovšem obávat nemusel, neboť ho po několika minutách propustila soudkyně Okresního soudu v Jičíně   na svobodu. Takové štěstí ovšem neměl  sedmačtyřicetiletý muž z okresu Jičín, na kterého byl vydán  příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Ten po provedených úkonech skončil ve věznici v Hradci Králové, kde se postupně zabydluje.
nprap. Hana Klečalová
4. 5. 2010
 
 

vytisknout  e-mailem