Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Kačenka a strašidla 

 
To není název filmu, jak by se mohlo zdát, ale „kauzy“, kterou se mimo jiné policisté zabývali ve čtvrtek 11. března na Jičínsku.
 
V ranních hodinách se obrátila na policii žena z Kopidlna s tím, že má problémy se svým sousedem, který ji slovně napadá. Navíc ji obtěžuje neustálým zvoněním na zvonek a boucháním na okno. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Po sedmé hodině ranní natankoval u benzínové čerpací stanice v Jičíně řidič do osobního vozidla Renaul Kango několik litrů benzínu v hodnotě 500 korun, a poté z místa bez zaplacení odjel. Svoji chybu si však po chvíli uvědomil, vrátil se a dluh vyrovnal.
 
Před polednem si v Jičíně v ulici Přátelství nedopatřením zabouchl jeden z nájemníků byt. Dovnitř mu nakonec pomohli přivolaní hasiči, kteří překonali   zámek u vstupních dveří.
 
V odpoledních hodinách oznámil na linku 158 muž z Novopacka, že mu neznámý pachatel odcizil z vozidla, které měl zaparkované u obchodního domu, peníze. Hlídce, která vyjela na místo, nakonec sdělil, že vlastně ani neví, kde mu byly peníze odcizeny. Dále si policistům zcela vážně stěžoval na strašidla, která má na půdě a neví si s nimi rady. V tomto případě mu muži zákona vysvětlili, že se jich opravdu nemusí bát.
 
V noci řádil v Libáni neznámý pachatel, který v  ulici Českých Bratří odcizil 45 metrů měděných kabelů, které byly určené pro přípravu na připojení veřejného osvětlení. Celková škoda byla vyčíslena na 4 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.  
 
Pro palivové dřevo se vydali v odpoledních hodinách tři muži do lesního porostu nedaleko Velešic. I když se velmi činili a během chvilky naložili celý přívěsný vozík, který měli za osobním vozidlem Škoda Felicia, přesto byla jejich snaha marná. Přímo na místě je totiž odhalil jeden z místních občanů, který je nejdříve   donutil dřevo vrátit, a poté vše oznámil na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o muže ve věku 25 až 33 let, kteří se hájili tím, že chtěli jen trochu dřeva na zátop. To je nakonec vyšlo „pěkně draho“. Nejstarší z party, který již byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže. Navíc jako nejstarší zřejmě „dostal důvěru“ a řídil vozidlo. Mělo to však háček. Není totiž držitelem řidičského oprávnění. A tak se k tomu všemu ještě dopustil   přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu. Jeho dva kamarádi teď čelí podezření ze spáchání přestupku proti majetku.
 
V jedné z prodejen v Hořicích kradl v odpoledních hodinách neznámý pachatel. V nestřeženém okamžiku zde odcizil pracovní ponožky v hodnotě 23 korun. V tomto případě se jedná o přestupek proti majetku.
 
V podvečerních hodinách se obrátil na linku 158 muž z malé obce na Jičínsku s tím, že mu někdo odcizil mražené švestky. Dále zcela vážně policistům sdělil, že choval   kačenu, která mu uhynula, protože nemohla chodit na procházku. Nemá totiž plot, a tak ji nemohl pouštět ven. I přes tato nejasná a zmatená oznámení vyjela na místo policejní hlídka, která zjistila, že k žádné krádeži nedošlo. Nakonec si s  ním policisté pohovořili a doporučili mu, aby si pořídil plot,  pokud chce chovat  drobné zvířectvo. 
  
O tom, že drzost některých zlodějů nezná mezí se přesvědčila včera obsluha jedné z prodejen v  Jičíně na Valdštejnově náměstí. Po čtrnácté hodině totiž odcizil neznámý pachatel ze stojanu před uvedenou prodejnou dva dámské svetry, se kterými utekl. Po chvíli se však vrátil a vše zopakoval s tím rozdílem, že si vzal ne dva, ale rovnou tři svetry. V tomto případě už měl ale smůlu. Provozovatel prodejny vše okamžitě oznámil na policii včetně jeho popisu. Policisté nakonec muže po několika minutách vypátrali v Ruské ulici. Jednalo se o dvaadvacetiletého mladíka z okresu Mladá Boleslav, u kterého odcizené svetry našli. A tak nejenže je musel vrátit, ale navíc je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku.
 
Po devatenácté hodině řešili muži zákona partnerské neshody v Dobré Vodě, kde se vzájemně slovně, a poté i fyzicky napadli druh s družkou. Muž, který měl v dechu přes 1.8 promile alkoholu skončil s krvácejícím obočím a jeho partnerka, která si stěžovala na bolest hlavy, skončila v nemocnici. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
V nočních hodinách se potácel v Kopidlně notně opilý muž, který nakonec ulehl na „asfalt“. Zde ho našel náhodný kolemjdoucí, který se obával o jeho život a zdraví, a tak ho odtáhl na chodník. Poté vše oznámil na policii. Na místo vyjela policejní hlídka, která nakonec předala  opilce   do rukou jeho manželky.
nprap. Hana Klečalová
12. 3. 2010

vytisknout  e-mailem