Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Zbytečný výjezd složek IZS - volající oznámil dopravní nehodu, která se nestala 

V úterý 20. července bylo na Jičínsku celkem rušno. Policisté přijali na lince 158 několik desítek hovorů, vyšetřovali přečiny a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali i řidiči, kteří měli problémy s dodržováním pravidel v silničním provozu.
 
V ranních hodinách vyšetřovali muži zákona případ vloupání do zahradní chatky v Jičíně, ze které dosud neznámý pachatel odcizil travní sekačku. Majitel vyčíslil škodu na více než 5 tisíc korun.
 
Nákup mobilního telefonu Nokia 5530 přes jeden z internetových portálů se nevyplatil mladému muži z Jičínska. I když splnil veškeré podmínky nákupu a na účet prodávajícího  zaslal 3.400 korun, přesto do současné doby přístroj neobdržel. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
 
Nepozornost řidiče zřejmě stála za hrůzostrašně vyhlížející dopravní nehodou, ke které došlo u Ohařic. Pětačtyřicetiletý řidič osobního vozidla Hyundai Matrix, který jel po třinácté hodině ve směru od Jičína na Sobotku, sjel  vlevo mimo vozovku, kde nejdříve narazil do betonového mostku, a poté se několikrát přetočil přes střechu. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Alkohol u řidiče byl na místě vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 80 tisíc korun.   
 
V odpoledních hodinách řádila v jednom z obchodních domů v Jičíně „straka“. Nešlo pochopitelně o opeřence, ale o zloděje, který využil nepozornosti jedné ze zákaznic a v nestřeženém okamžiku jí z nákupního košíku odcizil kabelku. Spolu s ní  žena přišla o mobilní telefon a peněženku, ve které měla platební kartu, peníze, osobní doklady a další písemnosti.
 
Hádka mezi manželi vyvrcholila v podvečerních hodinách na zahrádce jedné z restaurací v Jičíně fyzickým napadením. Muž před ostatními hosty svoji choť nejdříve velmi vulgárně urážel a poté ji udeřil do obličeje. V neurvalém jednání pokračoval i na autobusovém nádraží, kam žena odešla. Po druhém útoku pak vyhledala lékařské ošetření v místní nemocnici. Ani to rozběsněného muže nezastavilo a do třetice ji fyzicky napadl i zde. Případ šetří policisté jako přečin výtržnictví.
 
Do nepříjemné situace se dostal v odpoledních hodinách řidič  osobního vozidla, kterého v Sedličkách začalo pronásledovat  osobní motorové vozidlo BMW,  jehož posádku tvořili dva mladíci. Neustále za ním jeli a přitom na něj blikali. Řidič z nich dostal strach a s prosbou o pomoc se obrátil na policii. Nakonec se ukázalo, že se stal zřejmě součástí jejich  podivné zábavy. V Jičíně se totiž od něj odpojili,  a více ho  nepronásledovali.
 
Po devatenácté hodině vyjeli muži zákona v Jičíně do jedné z restaurací, kde si obsluha nevěděla rady se skupinou hostů, která nechtěla uhradit útratu. Hlídka na místě zjistila, proč odmítli účet zaplatit. Údajně se jim nelíbilo, jak se k nim personál choval. Policisté oběma stranám na místě domluvili. Nakonec nespokojení hosté přece jen útratu uhradili.
 
Ve 23:01 oznámil na linku 112 mužský hlas, že na obchvatu Jičína přesně  na sjezdu na Poděbrady, došlo k dopravní nehodě osobního vozidla. Dále uvedl, že se jedná o čelní náraz, kdy řidič zůstal zaklíněn ve vozidle. Na základě této informace vyjel na místo celý záchranný integrovaný systém.  V té chvíli ještě nikdo netušil, že se jedná o "nejapný žert" muže, který si zřejmě tímto způsobem krátil volný čas. Na místě, ani nikde jinde v okolí totiž k žádné nehodě nedošlo.  Dvě policejní hlídky projížděly trasu  od Ohavče až po Jičíněves a Úlibice, ale ani  zde žádné havarované vozidlo nenašly. Nakonec před půlnocí akci ukončily. Policisté teď pátrají po záhadném volajícím, který svým jednáním zneužil linku tísňového volání a podáním  nepravdivých informací přiměl k výjezdu všechny složky záchranného systému.  V případě  odhalení, bude mít co mužům zákona vysvětlovat.
nprap. Hana Klečalová
21. 7. 2010

vytisknout  e-mailem