Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Muži zákona řešili hlavně přestupky v dopravě 

Ve čtvrtek 10. června pokračovalo velmi teplé počasí. To mělo pravděpodobně vliv na řidiče, protože muži zákona řešili několik přestupků v dopravě. Někteří hazardéři usedli za volant i pod vlivem alkoholu a návykových látek. Ani tento den se neobešel bez krádeží, kdy pachatelé využili i neopatrnosti poškozených.
 
Nad ránem jičínští policisté zastavili osobní motorové vozidlo Honda Accord s neplatnou technickou kontrolou, která vypršela před půl rokem. Řidič nepředložil osvědčení o registraci a ani zelenou kartu. Všechny zjištěné prohřešky vysvětloval tím, že je novým majitelem a ještě všechno nestačil vyřídit. Nyní se bude zpovídat před příslušným správním orgánem. Doklad o zaplacení povinného ručení nepředložil ani dvaatřicetiletý řidič mopedu v Hořicích. Policisté dále zjistili, že ani není držitelem řidičského oprávnění.
 
Dopoledne policejní hlídka na Novopacku při prováděné kontrole odhalila třiačtyřicetiletého muže, který řídil vozidlo Škoda Favorit pod vlivem alkoholu. Při provedené dechové zkoušce přístroj nekompromisně ukázal hodnoty kolem jedné promile. Hříšník přišel na místě o řidičský průkaz a další jízdu mu policisté zakázali. Obdobně dopadl i řidič na Hořicku. Při provedené kontrole měli muži zákona podezření, že je zřejmě pod vlivem návykové látky. Kontrolovaný muž vše odmítl a tak i on přišel o řidičský průkaz.
 
Na linku 158 se obrátila o pomoc starší paní. Dožadovala se příjezdu hlídky, protože přítelkyně jejího vnuka ji odcizila záclonu. Zakročující policisté na místě celou věc celkem rychle objasnili. Záclona na okně skutečně chyběla, ale byla odložena v koši na prádlo, kde čekala na vyprání. Vnukova slečna chtěla paní jenom pomoci s úklidem.
 
Odpoledne přijal operační důstojník telefonát, který upozorňoval na rezervu ležící na silnici. Hlídka sice hned na místo vyjela, ale mezi tím již do ztracené pneumatiky narazila dodávka, která si poškodila podvozek. Naštěstí nikdo neutrpěl zranění. Jistě tuto překážku míjelo na poslední chvíli mnoho řidičů. Jeden sice zavolal, ale nikdo nezastavil, aby kolo odstranil z jízdní dráhy. Stačilo možná malé zdržení jednoho z účastníků silničního provozu a nemuselo ke kolizní situaci vůbec dojít.
 
Příjemných slunečních dnů využívají lidé k regeneraci svých sil. Za tímto účelem se vypravila dvojice mladých lidí do tábořiště v Jinolicích. Dopoledne se vypravili na výlet. Svůj stan ponechali bez dozoru a nezajištěný. Po návratu nestačili sčítat škody. Neznámý pachatel jim odcizil oblečení a další vybavení pro kempování. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 4 tisíce korun. Případ nyní prošetřují jičínští policisté pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku.
 
Večer zavolal na linku 158 mladík, který velmi nesouvisle oznamoval svoje okradení v Hořicích. Hlídka ho našla na vlakovém nádraží. Jednadvacetiletý muž ani nezastíral svoje značné ovlivnění alkoholem. Při orientační dechové zkoušce naměřená hodnota přesáhla dvě promile. Dobře si ale pamatoval, že přišel v jedné restauraci o svoji peněženku. Muži zákona oslovili v uvedené herně personál. Ten si na hosta vzpomněl. U hracího automatu, kde strávil většinu času, se také jeho peněženka našla.
 
S přicházející nocí se opět rozezněla tísňová linka u operačního důstojníka. Starší pán oznamoval pohřešování svojí více jak osmdesátileté manželky. Ta odešla z domova v odpoledních hodinách a ještě se nevrátila. Policisté zjistili, že sice netrpí žádnou závažnou chorobou, ale občas se vypraví na „toulačku“. Muži zákona získali informace o místech, které v minulosti ráda navštěvovala. Potom následovalo jejich co nejrychlejší prověření. Zhruba po hodině pátrání paní nezraněnou našli a dopravili k šťastnému manželovi.
por. Bc. Petr Janda
11. 06. 2010

vytisknout  e-mailem