Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Není host jako host 

Středa 28. dubna byla na Jičínsku nabitá událostmi.
 
V ranních hodinách se konala  v Lázních Bělohradě preventivně dopravní akce pod názvem „ Zebra se za tebe nerozhlédne“, při které se policisté zaměřili na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení vozovek. Během akce muži zákona oslovili několik desítek chodců, kterým vysvětlili zásady správného přecházení. Nejmenší účastníky pak obdarovali omalovánkami a dalšími drobnými předměty s logem zebry. V odpoledních hodinách se pak akce uskutečnila v Ostroměři, kde měla rovněž pozitivní ohlas.
 
Volební kampaň je v plném proudu, a tak se politické strany snaží získat co nejvíce voličů. Pořádají různé mítinky, na kterých rozdávají drobné dárky a přitom občanům slibují lepší budoucnost. Své programy šíří i prostřednictvím plakátů a letáků, které vylepují, kde se dá. V obci Trotinka dokonce posloužila jako plakátovací plocha i nová autobusová zastávka a několik plastových popelnic. Naštěstí si čerstvě nalepených letáků všiml jeden z místních občanů, který je včas strhl. V opačném případě by přischly a jejich odstranění by bylo velmi obtížné. I tak svým jednáním způsobil dosud neznámý „vylepovač“ škodu ve výši nejméně 4 tisíce korun. Případ šetří hořičtí policisté jako přestupek proti majetku.
 
Další případ, ve kterém hraje rovněž velkou roli  popelnice, se stal v Dětenicích. Dosud neznámý pachatel ji sice nepolepil plakáty, ale  rovnou ukradl. Jednalo se o plastovou popelnici na kolečkách černé barvy v hodnotě nejméně 860 korun. Po zloději pátrají kopidlenští policisté, kteří případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Jednu z restaurací ve Staré Pace „poctil“ po poledni svojí návštěvou neznámý mladík. Vzhledem k tomu, že měl hlad a žízeň, objednával si jeden chod za druhým. A tak si dal kromě jiného i pivo,  kofolu, kávu, ovocný čaj, cigarety, cibulačku, těstoviny a lázeňskou směs. V okamžiku, kdy vše zkonzumoval a mělo dojít na placení, už tak „rozšafný“ nebyl. Ba naopak snažil se z restaurace  „vypařit“ bez placení. To se mu ovšem nepodařilo a obsluhující pracovník trval na tom, aby částku ve výši 284 korun uhradil. Když tak neučinil, obrátila se  obsluha  o pomoc  na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o jednadvacetiletého mladíka z Lovosic, který uvedl, že by rád zaplatil, ale bohužel nemá čím. Případ teď šetří policisté jako přestupek proti majetku.
 
 
V odpoledních hodinách úřadovali na několika místech našeho okresu „skákači“. Jedná se o cizí státní příslušníky, kteří velmi nebezpečně vbíhají před projíždějící vozidla a tím nutí řidiče, aby zastavili. Žádají pak od nich  peníze na benzín, nebo jim nabízejí zaručeně kvalitní zboží. Několik cizinců takto obtěžovalo řidiče v Ohařicích, poté v Bystřici, Bartoušově a v Dřevěnici, kde si nakonec sami omylem zastavili policejní hlídku. Ta nejdříve celou posádku zkontrolovala, a poté rozdávala pokuty. Cizinci totiž naházeli do silničního příkopu odpadky a tím ho znečistili. A tak chudší o několik tisíc korun poté raději náš okres opustili a slíbili, že se více nevrátí.
 
Večer řešili muži zákona manželské neshody na Kopidlensku. V tomto případě se jedná o déletrvající spory, které nejsou v silách policie vyřešit. A tak hlídka, která vyjela na místo, alespoň oběma aktérů důrazně domluvila a vysvětlila jim, jak se mají k sobě chovat.  
 
V pozdních nočních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Nové Pace osobní motorové vozidlo Ford Escort, které řídil pětadvacetiletý muž. Vzhledem k tomu, že řidič vykazoval známky podnapilosti, vyzvali ho muži zákona k provedení dechové zkoušky na alkohol. Ta v jeho dechu prokázala přes 1.7 promile alkoholu. A tak se na místě rozloučil se svým řidičským průkazem a dál už pokračoval po svých. Teď o jeho dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
nprap. Hana Klečalová
29. 4. 2010

vytisknout  e-mailem