Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Sněhová lavina zasypala pána i jeho pejska 

Ve čtvrtek 18. února zaměstnaly policisty na Jičínsku hlavně rodinné šarvátky, které byly spojené s přemírou vypitého alkoholu.
 
V ranních hodinách se obrátil na linku 158 muž z Kopidlna, který si stěžoval na přítele své dcery. Muž ho měl slovně napadnout a přitom ho měl osočit z krádeže peněz. To se napadenému muži pochopitelně nelíbilo a nařčení ho velmi  urazilo. Policisté případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití. 
 
Na lup se vydala v dopoledních hodinách trojice mladíků v Domoslavicích. Z  odstaveného vozidla Opel Astra  společně demontovali kabely, ze kterých  následně na zahradě opálili izolaci. Při krádeži ovšem zapomněli na jednu důležitou věc, a to na sníh. Stopy, které po sobě zanechali totiž policisty dovedly až do bydliště jednoho z nich, který se nakonec ke krádeži přiznal a měď získanou z kabelů dobrovolně vydal. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti majetku.
 
Po čtrnácté hodině vyjeli policisté do Dřevěnice, kde došlo k fyzickému napadení šestatřicetiletého muže. Útočník ho několikrát udeřil pěstí do obličeje, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření. Věc muži zákona evidují jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Výběry peněz z bankomatů patří bezesporu k vymoženostem dnešní doby. Klienti jednotlivých bankovních ústavů tak mají své peníze na dosah ruky a kdykoliv si je mohou prostřednictvím  bankomatu vybrat. Těchto služeb využila i mladá žena z Hořic, která si z bankomatu na náměstí vybrala hotovost ve výši 2 tisíce korun. Po provedení transakce si vzala pouze platební kartu a na peníze úplně zapomněla. Ty ponechala v podavači. Až druhý den přišla na to, že si peníze nevyzvedla. Z tohoto důvodu se začala po svých financích shánět, ale marně. V přihrádce je zřejmě našel nějaký nepoctivý nálezce, který si je ponechal. Možná ani netuší, že se tímto krokem dopustil přestupku proti majetku, a to zatajení nálezu.   
 
V odpoledních hodinách vyšetřovali muži zákona krádež kabelky, kterou odcizil dosud neznámý pachatel v Jičíně ve Fügnerově ulici z nezajištěného vozidla Volkswagen Cady. Majitelka v tomto případě vyčíslila škodu na téměř 19 tisíc korun.
 
V podvečerních hodinách oznámil na linku 158 muž z Nové Paky, že v centru města našel svazek klíčů. Dále policistům sdělil, že je hned následující den odevzdá na městský úřad na ztráty a nálezy, kde si je bude moci majitel vyzvednout.
 
Po třiadvacáté hodině zaměstnaly policisty manželské neshody v Jičíně. Muž zde slovně i fyzicky napadl svoji manželku, která v obavě o svůj život raději vše oznámila na policii. Vzhledem k tomu, že se útočník, který měl v dechu přes 1.7 promile alkoholu, nezklidnil ani po příjezdu hlídky, nezbylo nic jiného, než se s ním vydat na cestu do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové, kde strávil noc.
 
Několik minut před půlnocí se obrátil na linku 158 starší muž z Kopidlna s tím, že je spolu se svým psem pod lavinou sněhu, která na něj spadla ze střechy domu. Dále uvedl, že měl štěstí a sníh ho zasypal jen z části, kdežto jeho psa zasypal úplně. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která jak muži, tak jeho čtyřnohému kamarádovi pomohla. Policisté je pomalu vyhrabali z hromady sněhu, kdy naštěstí ani jeden z nich neutrpěl žádné zranění. Po úspěšné  "Akci sníh", nešetřil muž  chválou na adresu záchranářu. Jak on, tak i jeho pes byli živí, zdraví a bez omrzlin.
 
Po půlnoci opět došlo na rodinné neshody. Nejdříve vyjeli policisté v Jičíně na Větrov, kde se vzájemně napadali opilý syn spolu se svým rovněž opilým otcem. Vyčítali si prohřešky z minulosti a přitom se občas honili kolem domu. Hlídka, která vyjela na místo, oběma řádně domluvila, a poté každého z nich poslala do jiné pokoje s tím, že se z nich do rána nehnout. I když oba svorně přikyvovali, přesto hned, jak hlídka odjela, už byli zase v sobě. A tak nakonec syn spolu s družkou jeho otce skončil v jejím domku a otec zůstal doma sám. Pak už dali konečně pokoj.
 
Další generační neshody řešili muži zákona v  malé obci na Kopidlensku. V tomto případě vyhnal opilý otec svého syna z domu s tím, aby se už nevracel. Zoufalý mladík se poté obrátil o pomoc na policii. Hlídce, která vyjela na místo, živitel rodiny sdělil, že ho syn fyzicky napadl. Z tohoto důvodu ho také vyhnal z domu. Nutno podotknout, že „zrychtovaní“ byli oba, kdy každý z nich měl na sobě nějaký ten šrám. Vzhledem k tomu, že se mladík nechtěl vrátit domů, odvezla ho hlídka k jeho kamarádovi. Tím to ale neskončilo. Následně jeho otec oznámil, že mu policisté unesli syna a on teď neví, kde je. Jen těžko lze takové jednání pochopit. Nejdříve syna vyhnal v noci ven, a poté napadal policisty, kteří se o něj postarali.
nprap. Hana Klečalová 
19. 2. 2010

vytisknout  e-mailem