Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Jičínsku

Okradený senior přišel o 18 tisíc korun 

Čtvrtek 21. října patřil z pohledu jičínských policistů ke klidnějším dnům. Na linku 158 přijali pouze sedm oznámení. Dále prošetřovali šest trestných činů a jeden přestupek. Převážně se jednalo o majetkové delikty.
 
Další poškozená se přesvědčila bohužel o tom, že ne každý obchod přes internet je nejlacinější. Podařilo se ji vydražit elektrickou sponkovačku za velice výhodnou cenu. Dle pokynu prodejce odeslala na uvedený účet požadovanou sumu i s poštovným. Od té doby s ní přestal komunikovat a zaplacené zboží do současnosti neobdržela. Přišla tak o téměř dva tisíce korun. Hořičtí policisté případ prošetřují jako podezření ze spáchání přestupku proti majetku.
 
Trpělivost soudu někdy neuváženě zkouší i svědky, kteří nereagují na předvolání a svým neukázněným přístupem tak prodlužují projednávání trestních věcí. Policie potom obdrží příkaz k předvedení takové osoby, kterou do justičního paláce doprovodí uniformovaná eskorta. Stejně tak dopadl včerejšího dne pětadvacetiletý mladík, kterého ráno omezili na svobodě strážci zákona a následně ho předali soudci.
 
Od úterního večera do čtvrtka 21. října odpoledních hodin se neznámý pachatel vloupal do společných prostor panelového domu v Barákově ulici v Jičíně. Překonal zámek dveří kolárny a odcizil jedno z jízdních kol. Majiteli tak krádeží způsobil škodu šest tisíc korun. Zloději se zřejmě spoléhají na to, že je již po cyklistické sezóně a poškození hned zmizení kola nezjistí. Získání konkrétních informací vedoucích k pachateli je po delší době pro policisty velmi náročné. Je proto velmi vhodné odložené sezónní věci občas překontrolovat, zda jsou na svém místě. Strážci zákona věc prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Zloději tak nyní hrozí až dvě léta odnětí svobody.
 
S příchodem podzimního počasí lidé také často opouštějí na delší dobu svoje rekreační chalupy. Vyhledávané oblasti tak zůstávají bez dozoru chatařů. To využívají různí nenechavci, kteří takové zazimované objekty vykrádají. V katastru obce Libošovice neznámý pachatel pravděpodobně od neděle do čtvrtka 21. října odpoledne vnikl na pozemek rekreační chalupy. Vykopl dřevěnou výplň vstupních dveří a objekt prohledal. Některé věci si zjevně nachystal k odnesení. Zaujala ho i stodola, do které se dostal přes dřevěné opláštění. Vytáhl ven malotraktor, kde ho zakryl plachtou. Naštěstí se pro připravené věci již nestačil vrátit, protože si poškozených dveří všimli místní a vyrozuměli majitele, který se následně obrátil na sobotecké policisty. Samotným poškozením zloděj způsobil škodu přesahující čtyři tisíce korun. V této souvislosti strážci zákona budou provádět opakované namátkové kontroly rekreačních oblastí.
 
Obětí lidské hyeny se stal v Jičíně ve čtvrtek 21. října kolem poledne pětaosmdesátiletý muž. Pod záminkou vrácení přeplatku za plyn se mu do domku doslova vecpal dosud neznámý pachatel, který požadoval rozměnění pětitisícové bankovky, kdy senior měl obdržet tři tisíce korun. I přes jeho zákaz šel za ním drze až do pokoje, kde měl poškozený uloženou veškerou hotovost, kterou mu následně odcizil a z domu utekl. Okradenému seniorovi zůstali v ruce pouze dvě tisícové bankovky. Zloděj ho připravil o 18 tisíc korun. K pachateli se policistům provedeným šetřením podařilo zjistit částečný popis. Jedná se o muže ve věku kolem 40 až 50 let, výšky asi 180 centimetrů, světlé pleti, kulatého obličeje, hladce oholeného. Oblečen byl do světlé bundy do pasu, tmavých kalhot. Na hlavě mohl mít nasazenou tmavou čepici a v ruce držel neupřesněnou taštičku, možná „diplomatku“. Policisté žádají občany, kteří svým svědectvím mohou přispět k objasnění celého případu, aby se obrátili na linku 158.
por. Bc. Petr Janda
22. 10. 2010

vytisknout  e-mailem