Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Dvě ukradené peněženky v centru Hradce Králové 

V úterý (25. 5. 2010) přibylo do policejních evidencí 45 přestupků a 14 nově spáchaných trestných činů. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přední místa v policejních statistikách přestupky neukázněných řidičů, kdy pět šoférů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Ve čtyřech případech nebyla kontrolovaná vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Čtyři řidiči vyrazili na cestu bez dokladů potřebných k řízení vozidla a další tři během jízdy nesvítili. V sítích policejních hlídek uvízl i jeden cyklista, který nebyl za snížené viditelnosti řádně osvětlen. Přestupky se podařilo vyřešit na místě, a to blokovou pokutou. Policisté územního odboru vyšetřovali trestnou činnost převážně majetkového charakteru, mezi kterou patřily i tři drobné krádeže zboží v obchodech. Policejní hlídky během dne vyjížděli prověřit čtyři oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod šetřila tři oznámené havárie, kdy jedna osoba utrpěla vážné zranění a hmotná škoda se vyšplhala na 600.000 korun. Mezi každodenní činnosti dopravních policistů patří silniční kontroly a dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
Dopoledne se na policisty obrátil okradený muž, který přišel o peněženku při nákupu v obchodě na Dukelské třídě v Hradci Králové. Poškozený vypověděl, že ráno navštívil obchod. Kabelku s uloženými věcmi měl přes rameno. Uvnitř prodejny bylo velké množství lidí, a tak se muž dostal do pěkné tlačenice. Na vhodný okamžik uvnitř čekal neznámý lapka, který své oběti z kabelky nenápadně vytáhl peněženku. Nic netušící muž přišel s vybraným zbožím k pokladně, kde chtěl zaplatit, ale peněženku v tašce již nenašel. Poškozený tak přišel o peněženku, kde měl uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Způsobenou škodu vyčíslil na 7.700 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Pokud se podaří neznámého kapsáře dopadnout, hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Případ krádeže dvou elektromotorů ze dvora chlumeckých technických služeb zaměstnal policisty obvodního oddělení po čtrnácté hodině, kdy případ oznámil vedoucí provozovny. Muži zákona na místo vyrazili a provedli řádné ohledání. Vedoucí provozovny vypověděl, že ještě v pátek před jeho odchodem byly elektromotory složeny na dvoře. Jinak tomu však bylo v pondělí, kdy muž zjistil, že oba elektromotory zmizely. Neznámý lapka si zařízení vyhlédl a pravděpodobně během víkendu si je odnesl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu téměř 3.600 korun. Policisté případ v současné době šetří jako přestupek proti majetku a po neznámém pachateli pátrají. V případě dopadení může lapka počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
 
Krátce před patnáctou hodinou vyhledal pomoc policistů okradený senior, který ve Střelecké ulici v Hradci Králové přišel o své jízdní kolo. Muži zákona důchodce řádně vyslechli, a ten vypověděl, že se uplynulý den na svém kole vydal na návštěvu svého přítele. Bicykl odstavil u jeho domu, řádně zabezpečil lankovým zámkem a odešel. Přibližně za hodinu se muž pro kolo vrátil, ale na místě již nenašel ani kolo, ani zámek. Neznámému zloději se kolo zalíbilo, násilím překonal lankový zámek a kolo byl jeho. Okradený muž vyčíslil způsobenou škodu na 2.000 korun. Strážci zákona případ šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří zloděje dopadnout, hrozí mu ve správním řízení až patnáctitisícová pokuta.
 
Ve tři hodiny odpoledne vyjížděla skupina dopravních nehod ke střetu vozidel, ke kterému došlo v ulici Na Rybárně v Hradci Králové. K nehodě došlo zřejmě tím, že řidič osobního vozidla couval z parkoviště a narazil do projíždějícího osobního vozidla Volvo. Vlivem nárazu byl Lexus ještě odhozen na zaparkované osobní vozidlo Suzuki Swift. Při dopravní nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn a všichni účastníci se na místě podrobili orientační dechové zkoušce na alkohol, která měla negativní výsledek. Celková způsobená škoda byla stanovena na 500.0000 korun.
 
V podvečer přišla na obvodní oddělení mladá žena oznámit krádež peněženky, kterou měla uloženou v kabelce. Okradená paní vypověděla, že navštívila prodejní akci oblečení, která probíhala v kulturním středisku v centru Hradce Králové. Během nakupování se žena plně věnovala výběru zboží. Neznámý lapka čekal na vhodný okamžik, kdy se jeho oběť od kabelky na chvíli vzdálila, a poté rychle z tašky ukradl peněženku. Zákaznice posléze chtěla vybrané zboží u kasy uhradit, ale peněženku již v tašce hledala marně. Paní tak přišla o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Policisté případ řádně zadokumentovali a v současné době ho šetří jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí nenechavci ve správním řízení až 15.000 pokuta.
por. Marta Trávníčková
26. května 2010
 

vytisknout  e-mailem