Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Královéhradecku

Policisté řešili 4 případy krádeží pohonných hmot  

Ve čtvrtek 29. 7. 2010 královéhradečtí policisté zaevidovali 9 nově oznámených trestných činů a 30 přestupků. U trestných činů se jednalo o případ krádeže, krádeže spáchané vloupáním, podvodu a zanedbání povinné výživy.
V polovině celkového počtu přestupků se jednalo o řidiče, kteří nedodrželi pravidla silničního provozu, za což dostali blokovou pokutu. Většina řidičů vyjela vozidlem špatného technického stavu, dále šoféři za jízdy nesvítili předepsaným způsobem, nedodržovali ustanovení dopravních značek, jezdili na červenou nebo se otáčeli v řízené křižovatce.
Dále byly řešeny přestupky proti majetku. Nenechavci měli zájem o jízdní kola, hasicí přístroje, peněženky, finanční hotovost. Ve třech případech policisté byli přivoláni ke krádeži zboží na prodejní ploše obchodů. Jednání nepoctivých nakupujících bylo vyřešeno blokovou pokutou.
Během dne strážci zákona řešili dva případy přestupků proti občanskému soužití, byly vypátrány dvě osoby v celostátním pátrání a skupina dopravních nehod vyjížděla k 4 nehodám. Při nehodách došlo ke zranění 2 osob a hmotná škoda vyšplhala na částku 115.000 korun.

Zřejmě velká žízeň byla motivem krádeže. Během noci si neznámý „zákazník“ vzal několik lahví s pitím z chladícího boxu. K těmto se však dostal až potom co poškodil ochranný kryt a dveře boxu před jednou hradeckou restaurací. Napáchanou škodu zjistili ráno zaměstnanci firmy a oznámili toto na policii. Policisté obvodního oddělení po patřičných úkonech na místě, šetření a provedení výslechů případ zaevidovali jako přečin krádeže spáchané vloupáním.

Pohonné hmoty zlákaly k protiprávnímu jednání zloděje hned ve 4 případech. Ve dvou případech si dva řidiči natankovali pohonné hmoty a bez zaplacení z čerpací stanice odjeli. Celkem se jednalo o 101 litrů. Další palivo zmizelo z vozidla zřejmě otvorem v nádrži. Tento otvor našel řidič, kterému vozidlo po chvíli jízdy „chcíplo“, i když předchozího dne do nádrže natankoval dobrých 25 litrů. Případy jsou řešeny jako přestupky proti majetku.
Poslední případ je řešen jako přečin krádeže spáchané vloupáním, jelikož nenechavec, aby se dostal k hadici od karburátoru, násilně vnikl do vozidla, kde si otevřel kapotu motoru a pak už jen čekal, až mu benzin nateče do připravené nádoby. Potom co si přišel k deseti litrům paliva, byl na místě zajištěn hlídkou policie. Případ je policisty řešen ve zkráceném přípravném řízení. Na přečin krádeže spáchané vloupáním pamatuje trestní zákoník až dvouletým odnětím svobody.

Při házení 2 kusů akušroubováků přes plot prodejny byl přistižen muž v jednom z hradeckých obchodů. Za neobvyklý způsob krádeže, ke které se muž přiznal, byl přestupek na místě vyřešen hlídkou policie blokovou pokutou.

Ponechané věci v zaparkovaných motorových vozidlech stále lákají zloděje. O tom, že auto není trezor a odložený kufřík je lákadlem se přesvědčil i jeden rybář z Chlumecka. Kufřík si vyhlédl lapka, který po násilném vniknutí do vozidla i s kufříkem zmizel pryč. Na přečin krádeže spáchané vloupáním pamatuje trestní zákoník až dvouletým trestem odnětí svobody.

Volně položené věci ve veřejnosti přístupných prostorech rovněž lákají zloděje ke krádeži. Položenou peněženku na recepci jedné z kosmetických provozoven v Hradci Králové za hodinu po uložení její majitelka nemohla najít. Zloděj zřejmě využil velmi snadného přístupu k cizí věci a tak se jí lehko zmocnil. Poškozenou kromě škody na finanční hotovosti 2.000 korun ještě čekají starosti s vyřizováním nových dokladů. Za přestupek krádeže hrozí tomu, kdo jej spáchal, pokuta až do výše 15.000 korun.

nprap. Jan Čížkovský
30. 7. 2010
 

vytisknout  e-mailem